ALLES WAT JE MOET WETEN VOOR JE BEGINT

MET CHALK PAINT !!


Het werken met Chalk Paint is echt verbazingwekkend leuk én simpel, maar het is voor het beste resultaat wél belangrijk dat je onderstaande informatie goed doorleest voor je begint!


Hoe ga je te werk en wat heb je nodig ?

 

Stap 1

Allereerst kies je natuurlijk jouw favoriete kleur Chalk Paint™! Zorg dat je te verven oppervlak schoon en droog is! Meubels ontvet je van tevoren het best met St. Marc Express (verkrijgbaar in elke bouwmarkt; doe 2 dopjes in een halve emmer warm water, naspoelen is dan niet nodig) of eventueel met warm water met daarin een scheut ammoniak., maar werk hier voorzichtig mee, adem het NIET in en lees van tevoren goed de informatie op de verpakking! Laat vervolgens goed drogen en dan kun je aan de slag! SCHUREN EN GRONDEN IS DUS NIET NODIG!! Je kunt gewoon over oude verflagen en waslagen heen schilderen; als het gaat om eiken, mahonie of teak of andere rode of hardhoutsoorten: kijk dan ook even bij Veelgestelde Vragen over hoe te handelen bij hout dat 'bloedt'.

 

Stap 2

Kies je voor een rustieke uitstraling, kies dan voor een volle ronde of ovale kwast met de juiste stevigheid en flexibiliteit, zoals bijvoorbeeld één van de ovale kwasten van Annie Sloan, en breng de verf dan lekker kriskras aan (onderaan deze pagina laat Annie Sloan deze techniek zelf zien).

Wil je liever een strakkere en meer gladde afwerking, kies dan voor een platte kwast, verdun de Chalk Paint met wat water tot een dikte die je goed kunt uitsmeren en verf met rechte streken, zoals bij de traditionele manier van verven.

 

Breng één of twee lagen aan, afhankelijk van de dekkingsgraad, de ondergrond en wat je zelf mooi vindt. Laat de Chalk Paint tussen de verschillende lagen goed drogen: bij kamertemperatuur duurt dit ongeveer een uurtje.

 

Stap 3

Als je tevreden bent over het resultaat, dan ga je je meubel afwerken met Soft Wax Clear. Dit is nodig om een duurzaam eindresultaat te krijgen, de Chalk Paint en de Wax vormen samen een stevige verbinding én je kunt je meubel gewoon op een normale manier schoonmaken met bv. een vochtige doek. en vlekken verwijderen.

Tafelbladen en bovenbladen van kastjes die tamelijk intensief gebruikt worden hebben 2 tot 3 lagen Soft Wax nodig, die je aanbrengt met tussenpozen van 24 uur, maar voor de rest is één laagje Soft Wax Clear voldoende. 

De wax kun je aanbrengen met een pluisvrije doek (zoals bijvoorbeeld een oud t-shirt) of met een speciale wax-kwast. Deze laatste werkt wat sneller en werkt ook wat lichter dan wanneer je werkt met een doek. Hou bij gebruik van een kwast wél altijd een doekje bij de hand zodat je overtollige wax meteen weg kunt vegen.

 

Breng de Soft Clear Wax aan als handcrème: dus voldoende om meteen in te trekken, maar ook zéker niet teveel! Dan droogt de wax te langzaam, oogt vlekkerig en kan stof aantrekken en dat wil je waarschijnlijk niet.

 

De wax zal, als je hem dun genoeg hebt aangebracht, vrijwel meteen droog aanvoelen. Is dit níet het geval en voelt het nog stroef of vettig aan, dan heb je tevéél wax gebruikt. Veeg de overtollige wax dan met een paar ferme vegen weg en ga niet uitgebreid boenen; gebruik hiervoor een schone doek. Controleer tijdens het waxen regelmatig de dikte van de waxlaag op deze manier!

 

Ook al voelt de wax droog aan: het geheel heeft 14 tot 21 dagen nodig om maximaal uit te harden. Wees in het begin dus voorzichtig met scherpe dingen, en gebruik placemats en onderzetters op tafelbladen en ren niet al te enthousiast met de stofzuiger langs je kast!

 

Op gladde ondergronden is het fijn om te waxen met de gele kant van een geel-groen Sorbo-sponsje (dit werkt lichter dan met een doek is onze ervaring). Het waxen van ornamenten/houtsnijwerk/kraaldelen en materialen als rotan vragen echt om een wax-kwast, dit kan niet met een doek of sponsje.

 

Vloeren (hout en steen) werk je niet af met wax, maar met Annie Sloan Lacquer. Kijk voor meer informatie even bij Veelgestelde vragen.

 

Stap 4 (optioneel)

Eventueel kun je je meubelstuk nog wat doorschuren om het een oudere look te geven en/of bewerken met Soft Wax Dark (zie ook weer het eerdergenoemde filmpje hieronder).

Wil je meer uitleg over hoe je deze technieken precies kunt toepassen, dan kunnen we onze workshop "Basistechnieken met Chalk Paint™" van harte bij je aanbevelen!

 

Voor Nederlandse ondertiiteling:

klik op het icoontje in de menubalk onderaan het filmpje