ONDERHOUDSADVIEZEN VOOR SERVEERPLANKEN VAN RUSTIEK EIKEN


Van harte gefeliciteerd met deze bijzondere rustiek eiken serveerplank van Auberge des Rêves!

 

Deze plank is bij aankoop voorzien van een laagje olijfolie. De olie dringt goed door in de groeven van het hout en zorgt voor een waterafstotende laag. Zo wordt de natuurlijke olie in het hout gehouden en het vocht er buiten. Hierdoor blijft het hout in conditie en wordt uitdrogen en verkleuren langer tegengegaan.

 

We adviseren om regelmatig een nieuw laagje olijfolie aan te brengen. Heb je zelf een speciaal onderhoudsproduct voor houten snijplanken, dan kun je dat natuurlijk ook gebruiken.

 

Verder geven we je graag de volgende adviezen:

 

• je kunt de snijplank gewoon afwassen/schrobben met (alleen) heet kraanwater en afwasmiddel, daarna goed afspoelen onder stromend warm water. Doe wel voorzichtig met het hete water! De beschermende waslaag zal hierdoor afnemen en het hout zal wat meer vergrijzen; breng regelmatig een nieuw laagje olijfolie aan. Laat intrekken en wrijf de overtollige olie weg met een keukenpapiertje.

 

•Plaats NOOIT houten snijplanken op de kachel of in de vaatwasser en laat ook geen ‘plasjes’ water langdurig op je plank staan, dit veroorzaakt watervlekken en kan ervoor zorgen dat de vezels weer omhoog gaan staan...

 

• Wij raden ten zeerste af om rauw vlees, gevogelte of vis op de plank te verwerken, hiervoor is een kunststof snijplank veel beter geschikt in verband met hygiëne!

 

• Laat de plank nooit langdurig in het water liggen.

 

• Nadat je de plank hebt schoongemaakt en afgedroogd, zet hem dan rechtop te drogen om kromtrekken te voorkomen; het is ook slim om al te grote schommelingen in omgevingstemperatuur te voorkomen. Zet hem dus niet rechtstreeks boven je oven. Bedenk echter wel dat hout een natuurproduct is en daarom altijd een beetje “werkt” onder invloed van temperatuur en luchtvochtigheid.

 

Tot slot wensen we je heel veel culinair plezier met deze aankoop!