Onderhoudsadviezen kaas- of presentatieplanken

 

 

Van harte gefeliciteerd met deze bijzondere kaasplank van Auberge des Rêves!

Deze plank is bij aankoop helemaal onbehandeld en als je hem alleen wilt gebruiken voor decoratieve doeleinden of kaas of om schaaltjes met lekkere dingen te presenteren hoef je er verder niets mee te doen. Je maakt hem dan na gebruik schoon onder alléén een hete kraan met wat afwasmiddel. Goed naspoelen en staand laten drogen.

 

Mocht je hem frequent als snijplank willen gebruiken voor brood en/of groenten, dan geven we je graag de volgende adviezen:

 

• Voordat je de houten snijplank voor de eerste keer gebruikt doe je er goed aan om hem eerst met druivenpitolie te behandelen (te koop bij de meeste supermarkten). 

 

Met een kwast smeer je de houten snijplank geheel in met de olie. Vervolgens laat je de ingesmeerde snijplank rusten, tot alle olie erin getrokken is. Zodra dat het geval is kun je de snijplank weer insmeren. Deze cyclus herhaal je vier keer. Als de snijplank goed is verzadigd met olie kun je de snijplank gaan gebruiken.

 

• De olie die diep is ingetrokken in de snijplank laat geen vocht door. Als je de snijplank wilt schrobben kan dat dus ook, met water en sop, daarna goed afspoelen onder stromend warm water.

 

• Geen houten snijplanken op de kachel of in de vaatwasser!

 

• Wij raden ten zeerste af om rauw vlees, gevogelte of vis op de plank te verwerken, hiervoor is een kunststof snijplank veel beter geschikt in verband met hygiëne!

 

• Bij intensief gebruik raden we je aan de plank regelmatig, bijvoorbeeld eens per week even te “scrubben” met (zee)zout en een halve citroen. Dit werkt antibacterieel en gaat ook verkleuringen tegen. Verdeel er ongeveer eens per maand weer wat druivenpitolie over.

 

• Laat de plank nooit langdurig in het water liggen.

 

• Nadat je de plank hebt schoongemaakt en afgedroogd, zet hem dan rechtop te drogen om kromtrekken te voorkomen; het is ook slim om al te grote schommelingen in omgevingstemperatuur te voorkomen. Zet hem dus niet rechtstreeks boven je oven. Bedenk echter wel dat hout een natuurproduct is en daarom altijd een beetje “werkt” onder invloed van temperatuur en luchtvochtigheid.  

Mocht je plank toch iets kromtrekken, leg hem dan plat neer op een droge en vlakke ondergrond en leg er wat zware boeken of andere planken op. Na enkele dagen trekt hij dan weer recht (let op: NIET forceren, anders kunnen er juist scheuren ontstaan!)

 

Tot slot wensen we je heel veel culinair plezier met deze aankoop!