Kaasplank van de Auberge…

 

Sinds we onze stoere serveerplanken van oude gebruikte kaasplanken in de collectie hebben, krijgen we regelmatig vragen over hoe je nu precies een kaasplank “moet” samenstellen.

Om te beginnen: je “moet” natuurlijk niets… Als je Google er eens op loslaat , kom je ontzettend veel verschillende suggesties tegen, maar wellicht zie je dan door de vele bomen het bos niet meer.

 

Daarom geven je graag wat handvaten uit onze eigen ervaring én natuurlijk het recept van onze eigen “favoriet” !

 

Tips:

• Kies tenminste 3 kaasjes uit verschillende groepen; er zijn er vijf, namelijk: geiten- en schapenkazen, harde en halfharde kazen, witschimmels, blauwaders en roodbacteriekazen.

• Afhankelijk van de smaak van je gasten (of die van jezelf) is het óók handig te letten op de opbouw van smaken: elke groep kent zowel zeer milde als heel heftige smaken. Zorg dat je start met de mildere smaken en eindigt met de kazen met de meer uitgesproken smaken.

• Kies voor een borrel ongeveer 150 g kaas per persoon en voor een dessert 75 g kaas per persoon.

• Maak ook eens een kaasplankje met kazen uit een bepaald land! Franse kazen zijn natuurlijk klassiek, maar denk ook eens aan een Italiaans, Belgisch of een Hollands plankje! Er is echt héél veel keuze.

• Kies voor kazen van goede kwaliteit! Liever wat minder soorten dan kazen die smaken naar plastic.

• Serveer liever vers brood erbij dan toastjes: deze zijn vaak al behoorlijk zout, waardoor je de kaas minder goed proeft.

• Haal de kaas zeker een half uur voor gebruik uit de koelkast, dit komt de smaak enorm ten goede en sommige kazen gaan dan ook prachtig “uitlopen”.

• Let er op dat kazen die gemaakt zijn rauwe melk bacteriën kunnen bevatten die gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen of mensen met een verminderde weerstand zoals ouderen. Kijk dus goed op de verpakking of laat je informeren door de kaaswinkel.

• Het is lekker om bij je kaasplank druiven, (wal)noten, bleekselderij en wat appelstroop te serveren.

• Om het effect nog spectaculairder te maken kun je het geheel ook nog garneren met (schone!) herfstbladeren of wat wilde bloemen!

• Natuurlijk drink je bij dit lekkers een mooi glas wijn, dat opgewassen is tegen al die stevige smaken. Laat je informeren door iemand met verstand van zaken! Een goede passende wijn hoeft echt niet de hoofdprijs te kosten, maar het is wel belangrijk dat hij “past” bij je kaasplank.

 

Tot slot geven we je graag onze eigen (stevige !!) favoriet, waar we zelf graag op terugvallen:

 

Chaumes Le Grand Caractère (roodschimmel),

Camembert Rustique (witschimmel),

chèvre blanc gerijpt (halfharde geitenkaas)

Roquefort (blauwschimmel),

 

Daarbij:

 

Vers (land)brood

Walnoten

Appelstroop

Druiven

Evt. bleekselderij

 

Wijnadvies:

een stevige rode wijn, bijvoorbeeld uit de Rhône of natuurlijk een lekker glaasje port….