Een 'simpel' ladenkastje ...

In december was er een klant in de winkel die zomaar even binnen liep en op haar gemak de bovenverdieping had bekeken. 

Toen ze beneden kwam zei ze: 'tsja Anne, ik vind het echt práchtige verf die jullie hebben en ik ben wég van die mooie kleuren, maar ja, ik heb alleen maar simpele kastjes en dan staat die verf ook als een vlag op een modderschuit...

 

Ik legde haar uit dat we 'voor boven' expres zochten naar aparte meubels om ook onderscheidend te kunnen zijn, maar dat Chalk Paint wel degelijk ook op 'gewone' meubels gebruikt kan worden, want niet alles is natuurlijk Frans, of landelijk, of brocante, los van het feit dat ook niet iedereen van die stijl houdt natuurlijk...

 

Maar haar opmerking liet me niet los en ik besloot een voorbeeld te maken van 'zo'n simpel kastje' voor in de winkel en er meteen ook een blogje aan te wagen, zodat je kunt zien hoe makkelijk het is én dat je dit dus ook met je eigen 'simpele' spullen kunt doen.

Ergens bij een kringloopwinkel vond ik dit grenen ladenkastje; het grenen is gelakt en zoals je kunt zien is het hout helemaal vergeeld.

De lades bleken er niet uit te kunnen en de achterkant van het kastje en de bodem van de lades is van dun materiaal gemaakt met een kunststof fineerlaagje.

 

Een kastje zoals er dus 13 in een dozijn gaan.

 

Met mijn eeuwige zin in het voorjaar besloot ik te gaan voor alvast iets lenteachtigs en ik had ook bedacht dat de binnenkant in een andere kleur moest dan de buitenkant.

Ik koos voor de kleuren Old Ochre in combinatie met Scandinavian Pink, want die had ik zelf ook nog niet eerder gebruikt. 

Ik heb het kastje eerst ontvet met St. Marc Express. Schuren en gronden hoefde natuurlijk niet (lang leve Annie Sloan :) ) !! Nadat ik de houten knopjes van de lades had gehaald, leek het me het handigst om maar aan de binnenkant te beginnen omdat daar de felste kleur kwam (en omdat het het lastigste stuk was omdat de lades er niet uit konden :) ) en zoals elke keer was ik weer verrast hoe snel de verf hecht aan kunststof. 


Eén laagje Scandinavian Pink en na slechts een kwartier waren alle lades aan de binnenkant gedaan, dus drogen maar!

Bij kamertemperatuur kun je over t algemeen na één of twee uurtjes wel weer verder, want de verf droogt snel!

Daarna verder met de Old Ochre, een mooie zachte 'verschoten' okertint, zoals je veel tegenkomt op Franse meubelstukken. Eerst de achterkant maar, en toen de rest....

Qua kleuren en qua hechting was ik dik tevreden, maar ja, mijn doel was om een simpel kastje echt een metamorfose te geven, dus ik was er nog niet...
Jacqueline had een poos geleden een prachtig klassiek sjabloon met barok-motief voor me meegenomen en ik had het nog niet gebruikt.

Het leek me wel grappig om dat sjabloon gewoon over de lades heen te verven, dus na even passen en meten bleek het precies het juiste formaat!

Ik vond de Scandinavian Pink te overheersend worden aan de buitenkant en koos voor de sjabloon Old White. Zo krijgt het kastje nét een accent, zonder dat het schreeuwerig wordt.

 

Op dit kastje heb ik de sjabloon aangebracht met een tamponeerkwast, maar als je die niet hebt gaat het ook prima met een verfrollertje. 
Let er wél op dat je het rolletje éérst wat uitsmeert op een stuk keukenpapier of doek, sjabloneren moet je nooit te dik doen, anders 'loopt' de verf uit en dat is niet mooi.

 

Het was even prutsen, omdat bij mijn kastje de lades niet vlak waren, maar een soort paneelvorm hebben.

Als je sjabloon stevig op zijn plaats blijft (gebruik evt. even wat schilderstape) en je neemt even je tijd om dit op je gemak te doen, dan kom je een eind en hij lukte in één keer goed!

 

Toen was het kastje zover af dat ik hem kon afwerken met Soft Wax Clear. Dit is nodig om de verf sterk en duurzaam te maken én je kunt het kastje daarna gewoon normaal huishoudelijk reinigen. Als je geen wax gebruikt gaat de verf krassen en is heel gevoelig voor vlekken.

 

De oude houten knopjes had ik natuurlijk ook kunnen schilderen, maar om de metamorfose nog duidelijker te maken wilde ik er liever andere knopjes op.

Het werd iets van donker metaal, dat vond ik mooi voor het contrast.


En toen was hij helemaal af ! Vandaag mocht hij dan eindelijk naar de winkel, waar Jacqueline hem nog even extra mooi maakte en zie hier het resultaat!!!

Denk dus niet te snel dat er van een meubel niets meer te maken valt :) !


Wil je ook lekker aan de slag met Chalk Paint? Kom dan gezellig een keertje langs in onze winkel of volg één van onze workshops 'Basistechnieken met Chalk Paint' en je draait hier je hand ook niet meer voor om!


N.B.

Voor dit kastje had ik ruim voldoende aan 250 ml Chalk Paint Scandinavian Pink, 250 ml Chalk Paint Old Ochre, een héél klein beetje Chalk Paint old White en ongeveer 100 ml Soft Wax Clear.Reactie schrijven

Commentaren: 0