GEBRUIKSAANWIJZING SCHELLAK


Schellak is een handig en veelzijdig product en eigenlijk onmisbaar bij het opknappen van je (oude) meubels en andere klusjes.

 

Schellak is sneldrogend, milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar.

 

Wat kun je er mee?

Schellak is vooral een uitstekende sealer. Het blokkeert de meeste kleurstoffen en verontreinigingen in de ondergrond. Ideaal om de nare vlekken en lelijke verkleuringen van bijvoorbeeld bloedend hout te voorkomen.

Het grote voordeel van schellak is dat je het ook kunt gebruiken nadat je er achter bent gekomen dat het hout doorbloedt.

Als je vlekken ziet verschijnen dan breng je daar een laagje schellak aan en je kunt na drie kwartier weer verder met je werk.

Schellak is ook geschikt voor het afdekken van noesten en het blokkeren van nicotine-, vocht- inkt- of vetvlekken en het blokkeert zelfs nare geurtjes! Dus heb je een oud meubeltje bij de kringloop gescoord met een penetrant luchtje? Een laagje schellak aan de binnenzijde van kastjes en lades doet wonderen.

Tenslotte is schellak van oudsher een veelgebruikt vernis voor bijvoorbeeld muziekinstrumenten en meubels (je kent vast wel het woord politoer). Deze techniek wordt nog wel gebruikt, maar is grotendeels verdrongen door moderne lakken en vernissen.

Je kunt schellak ook gebruiken om Annie Sloan Goldleaf af te werken.

 

Wat is schellak eigenlijk?

Schellak wordt gemaakt van de harsachtige afscheiding van de lakschildluis, een beestje dat voorkomt op bepaalde boomsoorten in India. Deze afscheiding wordt van de boomtakken afgeschraapt, gezuiverd en verwerkt tot schilfertjes.

De beestjes zelf worden er overigens niet voor gebruikt.

 

Gebruiksaanwijzing:

Om een schellak-oplossing te maken los je de schilfers op in ethanol of gedenatureerde alcohol (96% – 98%). Dit kun je gewoon kopen bij bijvoorbeeld het Kruidvat (ca. € 2,50 per flesje). De verhouding 'schellak: alcohol' hangt af van de toepassing. Je maakt dus zelf naar behoefte een minder of meer geconcentreerd vernis.

Voor een gemiddelde, goed bruikbare oplossing los je 1 tot 2 delen schellak op in 3 delen alcohol (gemeten in volume). Dit komt neer op ca 125 - 300 gram schellak op een liter alcohol.

Voor het sealen van hardnekkig bloedend hout kun je een wat sterkere oplossing maken, bijvoorbeeld 360 gram op een liter alcohol, of een extra laagje schellak aanbrengen.

 

Werkwijze:

Doe de benodigde hoeveelheid alcohol in een schone glazen pot met een deksel. Voeg de afgemeten hoeveelheid schellak toe, sluit goed af met het deksel en schud het mengsel af en toe om. Na enkele uren zullen alle schilfers zijn opgelost (een grote hoeveelheid kan langer duren). Giet het mengsel (indien nodig) door een (verf)zeef of panty in een schone afsluitbare pot en het is klaar voor gebruik.

 

Aanbrengen:

Schellak kan worden aangebracht met een kwast. Tussendoor schuren is normaliter niet nodig.

 

Gereedschap:

Je kunt je kwast het best reinigen met alcohol. Je kunt ook een simpele platte kwast gebruiken, deze kun je na gebruik weggooien. Gebruik liever NIET je mooie Annie Sloan-kwasten voor dit klusje!

Tip: zet de kwast tussen de lagen door direct in alcohol!

 

Rendement:

Het rendement is uiteraard  sterk afhankelijk van de verdunning en toepassing. Maar een voorbeeld: je kunt een grote kast van ca. 4 m2 sealen met 50 gram schellak. Wij verkopen schellakschilfers in zakjes van 50 gram.

 

Houdbaarheid:

Een aangemaakte oplossing schellak is 3 maanden houdbaar, daarna wordt de werking minder. Maak dus aan wat je denkt nodig te hebben en plak een sticker met de datum op je eventuele restant.

 

Altijd buiten het bereik van kinderen en dieren bewaren!