FAQ LUMIZ-lampionnen


VAN WAT VOOR MATERIAAL WORDEN DE LAMPIONS GEMAAKT?

De lampionnen worden gemaakt van Tyvek. Dit is een synthetisch materiaal dat bestaat uit vezels van HDPE. Het materiaal heeft de beste eigenschappen van papier, folie en textiel. Het is erg sterk, weerbestendig, duurzaam (100% recyclebaar) en kleurvast.

 

HOE LANG KAN MIJN LUMIZ BRANDEN?

De LUMIZ kan bij optimale omstandigheden met 6-8 uur oplaadtijd door direct zonlicht ook 6-8 uur lang branden. Het licht kan na 5-6 uur branden afnemen in sterkte.

 

In de zomer schijnt de zon vaker en langer, waardoor de LUMIZ meer energie kan opnemen en dus langer zal branden dan in de andere seizoenen. Als je de LUMIZ in de zomer onder een boom hangt, kan het zijn dat de deze minder zon opvangt in vergelijking met andere seizoenen, omdat het licht deels wordt geblokkeerd door het blad aan de bomen.

Tip: hang de LUMIZ lager in de boom, zodat het licht niet geblokkeerd wordt door het blad. Of hang de LUMIZ op een plek waar overdag de zon flink op het solarpaneel kan schijnen en hang hem in de avond terug op de plek waar je hem graag wil.

 

Op zonnige winterdagen zal de LUMIZ ook kunnen branden, weliswaar staat de zon lager en zullen de branduren minder zijn.

 

HOE ZET IK MIJN LUMIZ IN ELKAAR?

Bekijk hiervoor deze video:

 

 

HOE ZET IK MIJN LUMIZ OP DE LUMIZ PLAAT?
Als je van je LUMIZ wilt genieten op je tafel, dan kun je voor een aantal modellen de LUMIZ-plaat gebruiken.
Schuif de metalen stang aan de onderzijde van de LUMIZ in de opening van de plaat over de inkeping! Geef hem een mooi plekje in de zon. Veel plezier!

 

HOE ZET IK MIJN LUMIZ OP DE LUMIZ RING?
Als je van je LUMIZ wilt genieten op je tafel, dan kun je voor een aantal modellen de LUMIZ-ring gebruiken (verkrijgbaar in maat S en L).
Wikkel het klittenband om de metalen stang aan de onderzijde van de LUMIZ samen met de stang van de ring. Geef hem een mooi plekje in de zon. Veel plezier!

KAN IK MIJN LUMIZ OOK BINNEN GEBRUIKEN?

Jazeker, maar je moet er rekening mee houden dat er binnen geen direct zonlicht op de LUMIZ zal vallen. Hierdoor zal de batterij niet/geen energie kunnen opslaan en het LED lampje ’s avonds niet / niet lang / minder sterk  branden. Direct zonlicht op het solar paneel geeft het beste resultaat.

 

Tip: we hebben ook losse batterijmodules te koop met een afstandbediening. Hier kunnen ook normale (al dan niet oplaadbare) batterijen in. Deze losse modules passen op elk model* van Lumiz. Zo kun je het hele jaar genieten van je Lumiz-lampion!

* ik adviseer ze zelf alleen liever niet bij model Bulb, omdat de hals hier eigenlijk net te smal is om de unit makkelijk te kunnen vervangen. 

 

WAT DOE IK ALS MIJN LUMIZ HET NIET DOET?

Check eerst even onderstaande punten:

  • Heb je het zwarte plastic lipje verwijderd? De meest voorkomende oorzaak is dat het lipje niet, of niet helemaal is verwijderd (soms breken ze halverwege af). Dit kun je makkelijk checken door het batterijgedeelte in de solar-unit even open te schroeven. Zit er nog een deel van het stripje in de batterijbehuizing? Verwijder deze dan en meestal is het probleem dan al opgelost.
  • Heb je gecontroleerd of de batterij juist in de houder zit?
  • Bij aankoop zal de energie van de batterij niet volledig geladen zijn. Als deze energie is verbruikt, moet de batterij opgeladen worden door de solar in het zonlicht te hangen/zetten, waardoor de batterij zich kan opladen. Na het opladen van de batterij, kun je testen of het LED lampje gaat branden door je hand op de solar te leggen.
  • Als je de LUMIZ in een boom wilt hangen, dien je ervoor te zorgen dat de LUMIZ niet direct onder de bladeren van de boom hangt. Hierdoor krijgt de solar te weinig zonlicht voor een goede en langere werking van de LED lampje. Hetzelfde geldt voor overkappingen, het zonlicht bereikt hier de solarpaneel niet. 
  • Het solarpaneel moet aan de bovenzijde van de LUMIZ zijn geplaatst zodat het zonlicht er goed op kan vallen.

 

Helpt dit niet? Neem dan even contact op!

 

DE BATTERIJ IS DEFECT, KAN IK DEZE VERVANGEN?

Jazeker, in de LUMIZ zit een oplaadbare AAA batterij van 1.2V. (NI-MH AAA 1.2V)

Batterijen hebben verschillende mogelijkheden, gebruik een oplaadbare batterij met een capaciteit van 600-900 mAh.

 

Denk aan ons milieu en deponeer de batterij in de bestemde afvalpunten, deze mag niet bij het restafval.

 

HOE MAAK IK MIJN LUMIZ SCHOON?

Belangrijk is dat het solar paneel met een zachte vochtige doek wordt schoongemaakt, zodat de opname van de zonne-energie optimaal blijft. Het materiaal Tyvek kan ook met een zachte vochtige doek worden afgenomen mocht dit noodzakelijk zijn.

 

Wanneer je de LUMIZ wil opbergen, bijvoorbeeld in de winter, dien je de batterij uit de solar module te halen. Als je de batterij laat zitten kan deze gaan lekken en schade aanbrengen aan de elektronische componenten.

 

Tip: vervang de batterij eens per jaar, de werkzaamheid ervan neemt langzaam af door het op- en ontladen. Eens in de zoveel tijd een nieuwe batterij en je blijft plezier houden van je LUMIZ!

 

Denk aan ons milieu en deponeer de batterij in de bestemde afvalpunten, deze mag niet bij het restafval.

 

 

Staat het antwoord op je vraag hier niet bij? Laat het ons weten, we helpen je graag zo goed mogelijk verder!