ALLES WAT JE MOET WETEN VOOR JE BEGINT

MET CHALK PAINT !!


Het werken met Chalk Paint is echt verbazingwekkend leuk én simpel, maar het is voor het beste resultaat wél belangrijk dat je onderstaande informatie goed doorleest voor je begint!


Hoe ga je te werk en wat heb je nodig ?

 

Stap 1

Allereerst kies je natuurlijk jouw favoriete kleur Chalk Paint™! Zorg dat je te verven oppervlak schoon en droog is! Meubels ontvetten wij zelf graag met St. Marc Express (deze verfreiniger is verkrijgbaar in elke bouwmarkt; doe 2 dopjes in een halve emmer warm water, naspoelen is dan niet nodig) of eventueel met warm water met daarin een scheut ammoniak, maar werk hier voorzichtig mee, adem het NIET in en lees van tevoren goed de informatie op de verpakking! Een gewoon huishoudelijk sopje kan eventueel óók, maar spoel voor de zekerheid dan altijd even na met schoon water.  Gebruik NOOIT Dasty of andere extreme schoonmaakmiddelen, dit kan hechtingsproblemen geven!

Laat vervolgens goed drogen en dan kun je aan de slag! SCHUREN EN GRONDEN IS DUS NIET NODIG!! Je kunt gewoon over oude verflagen en waslagen heen schilderen; als het gaat om eiken, mahonie of teak of andere rode of hardhoutsoorten: kijk dan ook even bij Veelgestelde Vragen over hoe te handelen bij hout dat 'bloedt'.

 

Stap 2

Kies je voor een rustieke uitstraling, kies dan voor een volle ronde of ovale kwast met de juiste stevigheid en flexibiliteit, zoals bijvoorbeeld één van de ovale kwasten van Annie Sloan, en breng de verf dan lekker kriskras aan (onderaan deze pagina laat Annie Sloan deze techniek zelf zien).

Wil je liever een strakkere en meer gladde afwerking, kies dan voor een platte kwast, verdun de Chalk Paint met wat water tot een dikte die je goed kunt uitsmeren en verf met rechte streken, zoals bij de traditionele manier van verven.

Hier lees je alles over alle Annie Sloan-kwasten en onze beste gebruikerstips!

 

Breng één of twee lagen aan, afhankelijk van de dekkingsgraad, de ondergrond en wat je zelf mooi vindt (twee laagjes verf is over het algemeen voldoende en meestal mooier dan één laag).  Laat de Chalk Paint tussen de verschillende lagen goed drogen: bij kamertemperatuur duurt dit ongeveer een uurtje.

Op kunststof en andere heel gladde ondergronden kun je beter iets langer wachten, aangezien de verf daar nergens in kan trekken. Dergelijke ondergronden kun je je vooraf eventueel ook iets opruwen (dat is dus iets anders dan schuren) met een Sanding Pad of stukje schuurpapier, om zo nog meer grip te creëren. 

 

Stap 3

Als je tevreden bent over het resultaat, dan ga je je meubel afwerken met Soft Wax Clear. Dit is nodig om een duurzaam eindresultaat te krijgen, de Chalk Paint en de Wax vormen samen een stevige verbinding én je kunt je meubel gewoon op een normale manier schoonmaken met bv. een vochtige doek. en vlekken verwijderen. 

 

Hoe lang je wacht tussen verven en waxen is vooral afhankelijk van de onderlaag en de luchtvochtigheid van de omgeving. Bij kasten wachten we zelf meestal een uurtje of 3, maar bij kunststof keukenkastjes is het beter om een nachtje te wachten. Kijk gewoon even wat lukt.

 

Tafelbladen en bovenbladen van kastjes, of andere meubelstukken die tamelijk intensief gebruikt worden hebben 3 dunne laagjes Soft Wax nodig, die je aanbrengt met tussenpozen van 24 uur, maar voor een kast is één laagje Soft Wax Clear over het algemeen voldoende. 

De wax kun je aanbrengen met een pluisvrije doek (zoals bijvoorbeeld een oud t-shirt) of met een speciale wax-kwast. Deze laatste werkt sneller én veel lichter dan wanneer je werkt met een doek. Onze persoonlijke ervaring is, dat waxen met een doek best moeilijk is en fysiek ook een tamelijk zwaar klusje kan zijn. Hou bij gebruik van een kwast wél altijd een doekje bij de hand zodat je overtollige wax meteen weg kunt vegen.

 

Breng de Soft Clear Wax aan als handcrème: dus voldoende om meteen in te trekken en zorg dat alles ook echt bedekt is. Werk in stukken ter grootte van je onderarm in het vierkant, en wax dus niet meteen een hele kast tegelijk. 

Veeg de overtollige wax meteen daarna  met een paar ferme vegen weg en ga niet uitgebreid boenen, de wax gaat dan juist glanzen. Gebruik voor het verwijderen van overtollige wax een schone pluisvrije doek, zoals een oud t-shirt of een theedoek. Wij werken zelf altijd met Nalys Xtra (dit is zo'n extra sterke keukenrol die ook nat kan worden).

Check na deze stap altijd even met een vlakke hand of de wax nergens meer stroef of plakkerig aanvoelt: je moet er makkelijk met een vlakke hand overheen kunnen 'vegen'. Controleer tijdens het waxen regelmatig de dikte van de waxlaag op deze manier!

 

Ook al voelt de wax droog aan: het geheel heeft 14 tot 21 dagen nodig om maximaal uit te harden. Wees in het begin dus voorzichtig met scherpe dingen, en gebruik placemats en onderzetters op tafelbladen en ren niet al te enthousiast met de stofzuiger langs je kast!

 

Op gladde ondergronden kun je (als budgetoplossing) ook waxen met de gele kant van een geel-groen Sorbo-sponsje (dit werkt  in elk geval lichter dan waxen met een doek is onze ervaring).  Zodra het sponsje gaat rullen moet je hem vervangen.

Het waxen van ornamenten/houtsnijwerk/kraaldelen en materialen als rotan vragen echt om een wax-kwast, dit kan niet met een doek of sponsje. Bovendien is waxen met een waxkwast ook een stuk duurzamer.

 

Vloeren (hout en steen) werk je niet af met wax, maar met Annie Sloan Lacquer. Kijk voor meer informatie even bij Veelgestelde vragen.

 

Verf je deuren of kozijnen, of wil je ook voor je meubels een meer 'strak-in-de-lak'-effect, dan kun je ook kiezen voor Annie Sloan Lacquer Matt of Gloss als afwerking, in plaats van wax. 


Voor buitenprojecten kies je altijd Lacquer, nooit wax.  Hier lees je alles over hoe je afwerkt met Lacquer.

 

Stap 4 (optioneel)

Eventueel kun je je meubelstuk nog wat doorschuren om het een oudere look te geven en/of bewerken met Soft Wax Dark (zie ook weer het eerdergenoemde filmpje hieronder).

Wil je meer uitleg over hoe je deze technieken precies kunt toepassen, dan kunnen we onze workshop Annie Sloan Verftechnieken I van harte bij je aanbevelen!

 

Voor Nederlandse ondertiiteling:

klik op het icoontje in de menubalk onderaan het filmpje