Over goed gereedschap...

Het leek me een goed idee om alle in’s en out’s over Annie’s kwasten eens duidelijk op een rij te zetten, zodat je makkelijk kunt terugvinden welke kwast je nu wánneer gebruikt.

 

Dagelijks sta ik de verschillen en alle 'tips en tops' aan onze klanten uit te leggen, maar het is ook fijn als deze info goed te vinden is op onze website.

 

Het nut van een goede kwast

Waarom heb je eigenlijk een goede kwast nodig? Natuurlijk is een goede kwast heel bepalend voor je eindproduct, dat spreekt ongetwijfeld voor zich. Maar een goede kwast is óók onmisbaar, omdat het juiste gereedschap het verven van je project nu eenmaal 100 x makkelijker en leuker maakt. Natuurlijk valt je verf niet van je kast als je geen Annie Sloan-kwast gebruikt, maar ook de ervaringen van onze klanten liegen er niet om: de Annie-kwasten werken gewoon héérlijk, snel en makkelijk! 

En ja: het is wellicht in het begin even een investering,  want een kwast van goede kwaliteit is nu eenmaal nergens goedkoop. Maar als je nagaat dat de meeste van onze workshopkwasten nu zo'n vijf jaar oud zijn, terwijl ze écht intensief gebruikt worden, dan zegt dat óók wat.

 

Feitelijk is de kwasten-collectie van Annie Sloan niet zo groot. Er zijn eigenlijk maar drie types, en daarnaast zijn er nog  wat andere tools, die ik op het einde even kort zal behandelen.

 

Als je van alle drie de soorten tenminste één maat in je ‘gereedschapskoffer’ hebt, heb je verder ook niet zoveel meer nodig.

 

Om welke drie kwasten gaat het?

De Oval Brush

Allereerst is er de Oval Brush. Dit is een dikke, ovaalronde kwast en deze wordt ook wel ‘de’ Annie Sloan-kwast genoemd.

Deze kwast van varkenshaar is er voor gemaakt om veel verf op te nemen en is prima geschikt als je niet al te precies hoeft te werken. Omdat de bovenkant van de oval brushes wat rond loopt, kun je er ook prachtige texturen mee maken. Dit laatste doe je vooral als je wilt werken met een kleurwax om je object te verouderen.

 

Je kunt natuurlijk ook gewoon een zacht ‘smooth’ effect maken met deze kwast, door gewoon vloeiend in alle richtingen te verven. Daarbij mag je (indien nodig) voor een wat gladder effect de verf ook gerust wat verdunnen.

Wij gebruiken zelf de oval brushes in 80% van de gevallen omdat ze zo lekker snel opschieten en het verven met Chalk Paint echt tot een fijne ervaring maken.

 

Andere toepassingen:

·        Ik gebruik ook altijd de oval brush als ik een muur ga verven met Chalk Paint in plaats van Wall Paint. De Chalk Paint verdun ik dan met 10% water, en breng de verf dan op met een oval brush in cirkelvormige bewegingen. Zo krijgt je muur een prachtige matte, fluweelzachte uitstraling (let op: Chalk Paint op je muur is niet afwasbaar; wil je dat wel, gebruik dan de afwasbare Wall Paint en een Wall Paint Brush).

·         De Oval Brush is ook dé kwast die je nodig hebt als je als je stoffen bekleding wilt verven, omdat je met deze kwast de verf goed in de stof kunt werken.

 

"Dit type kwast is altijd al mijn favoriet geweest, want je kunt er lekker expressief mee schilderen omdat de kwast sterk en stevig is, maar toch flexibel" - Annie Sloan

 

De oval brush is er in 3 maten: small (€ 24,95) , medium (€33,95) en large (€ 47,95). Ik werk op meubels en muren zelf graag met de small en de medium. De hele grote is vrij zwaar, maar wel goed voor neerwaarts verven zoals bij vloeren of als je goed afgetrainde armen hebt 😉 .

 

Spoel je kwast na gebruik uit met kraanwater; bij sterke pigmenten wil ik nog weleens een beetje groene zeep gebruiken, maar dit is niet per se nodig. Sla de kwast na het spoelen uit en hang of zet hem weg, zodat hij goed kan drogen. Laat je kwast nooit lang in water staan en pak hem ook niet voor langere tijd in, want dan gaat het metaal roesten.

De Flat Brush

De flat brushes gebruik je voornamelijk voor het ‘strakkere’ schilderwerk. Deze kwasten bestaan uit blauwe en witte synthetische haren van verschillende lengtes. Dit is direct een gróót verschil met reguliere platte kwasten die bv. in de bouwmarkt te koop zijn.

Voor een heel strak effect verdun ik de Chalk Paint eerst met wat water (5% is een goede start om mee te beginnen; wil je hem nog vloeiender, dan voeg je nog wat meer water toe). Breng de verf aan door eerst alle kanten op te verven, zodat je de pigmenten goed verdeelt.

Direct daarna houd je je kwast schuin op je ondergrond in een hoek van 45 graden, dan trek je hem licht als een veertje na met de nerf (of denkbeeldige houtnerf) mee. Je gebruikt hierbij alléén de witte haartoppen en je zet absoluut géén druk op je kwast!

 

Werk in behapbare stukken, anders droogt de verf wellicht te snel.

Over het algemeen breng je met deze techniek twee laagjes verf aan. Wil je een nog gladder effect? Gebruik dan de rode sanding pad van Annie Sloan of een ultrafijn schuurpapiertje om je verf zacht te polijsten, alvorens je afwerkt met wax of lacquer.

 

De Flat Brush kun je eveneens gebruiken om de lacquer (vernis) aan te brengen.

 

Deze zachte kwast is er in twee maten: small (€ 9,95) en large (€16,95). De kleine flat brush is overigens ook mijn ‘1000-dingen-kwastje’ en gebruik ik voor de hoekjes en randjes als ik een muur verf, maar ook voor de decoratieve technieken zoals découpage of gilding.

 

 

Na het verven maak je hem schoon zoals de oval brush; bij gebruik van vernis of Image Medium maak je hem schoon met een zacht sopje.

De Wax Brush

De naam zegt het al: de wax brush gebruik je om je geverfde object af te werken met wax. Dit kan ook met een doek (best moeilijk!) of met een geel Sorbo-sponsje (iets makkelijker), maar met een waxkwast schiet het veel harder op en de meeste klanten vinden ze ook ergonomisch lekker werken.

Je krijgt van ons standaard een wax-instructie in de winkel als je een waxkwast wilt aanschaffen, want hoe beter je hem gebruikt, hoe langer hij meegaat.

 

Wax altijd met kruislingse bewegingen en niet in strepen of rondjes om vlekken of schade aan je kwast te voorkomen. Verdere uitleg en tips over het waxen lees je hier.

 

Maak je waxkwast na gebruik schoon met een warm sopje van (bij voorkeur) groene zeep (je weet wel, van Driehoek). Dit is erg zacht voor je kwastharen en reinigt prima. Spoel goed na met schoon water en sla je kwast uit. Zet hem daarna op een droge plaats om verder te drogen.

 

De waxkwast is er in 2 maten: small (€41,95) en large (€52,95).

Daarnaast hebben we ook nog een waxkwast in het assortiment van de Nederlandse kwastenfabriek van Goudhaantje (de bekende kwasten van schilderskwaliteit). Deze lijkt heel veel op de small wax brush van Annie Sloan en is ook (getest) net zo goed, maar wel een stukje goedkoper, namelijk €29,95. Ook deze waxkwast vind je in onze webshop.

 

In al onze workshops werken we uiteraard ook met de kwasten van Annie Sloan, maar in de workshop Verftechnieken I staan we ook uitgebreid stil bij deze drie basis-kwasten en kun je ze uiteraard zelf uitproberen.

 

Let op: er zijn kwasten op de (online) markt die er vrijwel exact hetzelfde uitzien als de kwasten van Annie Sloan, maar dit zijn géén echte 'Annie'-kwasten!

Álle Annie Sloan-kwasten herken je aan haar logo op het handvat van de kwast. Let daar dus op als je een kwast wilt kopen!

Overig gereedschap

Naast het besproken basis-gereedschap kun je je collectie indien nodig nog compleet maken met deze producten:

Speciaal voor de muurverf/Wall Paint hebben we hele fijne rollers in het assortiment van Goudhaantje, welke ook gebruikt worden door professionele schilders.  Je vindt deze hier.

 

Ik hoop dat deze uitleg over de kwasten van Annie Sloan nuttig was voor je. Heb je nog een vraag of een opmerking? Reageren kan onder dit blog!

*** GRATIS  VERZENDING vanaf € 49,00 in heel Nederland! ***

 

HAPPY PAINTING !

Anne

Reactie schrijven

Commentaren: 0