Het verven van stoffen bekleding met Chalk Paint™ van Annie Sloan

Op internet kun je van alles vinden over het verven van stoffen bekleding met Chalk Paint™ ,  en regelmatig krijg ik daar ook vragen over in de winkel.  Al langer was ik van plan om een voorbeeld hiervan te maken, zodat ik ook iets had om te laten zien, en belangrijker nog: om te laten voelen.

Mijn eerste project was echter geen succes: de stof werd zo hard als beton en kon zo natuurlijk niet de winkel in! Het was dus nog niet zo simpel als het in sommige filmpjes lijkt!

 

Bij collega’s zag ik wél regelmatig mooie voorbeelden voorbij komen, en ik bleef nieuwsgierig. Dus toch maar weer een nieuwe poging gedaan (met dank aan collega-stockist Paula van ’t Bakhuus in Meppel voor de fijne tips) en nu lukte het wél J .

 

Hieronder vind je de werkwijze met een foto van elke stap (elke foto kun je vergroten als je er op klikt). Ik gebruikte voor mijn voorbeeld een Queen Anne-stoeltje met een zachte, fluweelachtige velours bekleding. Het houtwerk heb ik even ontvet met een sopje van St. Marc Express. Qua kleur koos ik voor Versailles, een zachte, iets vergeelde groenige tint, die ik mooi vond passen bij dit stoeltje. En ik besloot hem voor de helft te verven, zodat je het verschil goed kunt zien.

 

Om te beginnen maak je de stof iets vochtig met een plantenspuit, gevuld met gewoon water.

 

De Chalk Paint™ heb ik verdund met water tot het ongeveer zo dik was als drinkyoghurt, en dat betekende in mijn geval dat ik echt flink wat water moest toevoegen (de verfdikte van de diverse kleuren kan soms flink verschillen). De juiste verfdikte is zo belangrijk, omdat de stof de verf echt moet kunnen opnemen. Maak je je verf té dun, dan zakt de verf door de stof voordat hij er in kan trekken, en maak je hem te dik, dan blijft de verf op de stof liggen en zal hij hard worden en breken.

In dit geval is het echt héél fijn om te kunnen werken met de volle ovale kwast van Annie Sloan, omdat deze kwast stevig genoeg is om de verf goed ín de stof te werken (hier gebruikte ik de kleinste versie). Dit lukt het best met draaiende of cirkelvormige bewegingen. Let er steeds op dat de verf door de stof wordt opgenomen en stop als je ziet dat de stof verzadigd is.

Zet je stoel ergens neer waar hij goed kan drogen; ik zette hem in de buurt van de radiator en liet hem een dag met rust. Daarna voelde de stof enigszins hard, maar nog wel flexibel aan. Géén ‘brekende’ verf deze keer J !

 

Vervolgens schuurde ik de stof zachtjes op met fijn schuurpapier,  tot de vleug in de stof weer zacht en ‘aaibaar’ werd. Ik vond zelf korrelgrootte 120 prettig werken.

Vervolgens heb ik de stofzuiger erbij gepakt en met het kleine opzetstuk zoveel mogelijk krijt uit de stof gezogen.

Tijd voor de tweede laag! Ik heb de stof opnieuw wat vochtig gemaakt met de plantenspuit en daarna het hele proces van verven weer herhaald. Zo op het oog vond ik de kleur eigenlijk wel goed (misschien moet jij méér lagen doen, als je bijvoorbeeld van heel donker naar heel licht wilt).

Dus besloot ik om nu meteen het houtwerk ook mee te pakken. Hiervoor gebruikte ik onverdunde Chalk Paint™ Versailles uit het blik en had voldoende aan één laag om het hout mooi dekkend te krijgen.

Opnieuw liet ik alles een dag drogen bij kamertemperatuur.

Vervolgens kwam ik tot de conclusie dat de stof wel harder aanvoelde dan na de eerste laag verf, maar nog steeds zat de verf netjes ín de stof en niet er op. Opnieuw schuurde ik de stof zachtjes op en werkte ik het losse krijt er uit met de stofzuiger. Tot mijn verbazing en grote vreugde was de stof nog steeds mooi van kleur én weer tamelijk zacht geworden!

Verder naar het houtwerk dus! Ik heb er met de wittint Pure eerst wat overheen ‘gebrusht’ (dit noem je ook wel ‘droge-kwast-techniek’) om wat meer diepte in je verfwerk te brengen. Vervolgens heb ik het houtwerk her en der wat doorgeschuurd, zodat de oude mahoniekleur er weer mooi doorheen kwam. Tenslotte werkte ik het af met een laagje Soft Wax Clear om de verf te verduurzamen en vlekafstotend te maken en gaf het daarna nog een dun laagje Soft Wax Dark voor een nog mooier oud effect.

Stoffen met een vleug, zoals deze, werk je NIET af met soft wax, dit wordt vies en plakkerig! Als je het meubel weinig gebruikt kun je het gewoon zo laten. Wil je het wel vuilafstotend maken, dan kun je het eventueel beschermen met een ScotchGuard-behandeling. Let op: hierná kun je het dan niet meer verven!

 

En nu is hij klaar! Je kunt hem ‘live’ bekijken in de winkel en je bent natuurlijk uitgedaagd om proef te zitten!

Hier nog wat andere tips en weetjes met betrekking tot het verven van stoffen bekleding:

 

·       De resultaten zijn veruit het mooist en het meest duurzaam, als je kiest voor natuurlijke stoffen op basis van katoen of linnen. Erg synthetische stoffen kunnen de pigmenten niet goed opnemen. Ook stoffen die een ‘anti-vlek’ behandeling hebben gekregen, zoals bijvoorbeeld met Scotchguard, zijn minder geschikt, aangezien ze vochtafstotend zijn gemaakt. De verf kan dan ook niet bij de vezels komen.

·         Gladde (natuurlijke) stoffen verf je op dezelfde manier; deze kun je voor de duurzaamheid wel een waxlaagje geven. Het effect lijkt dan sterk op stoffen kleding die gewaxt is, soms lijkt zelfs  bijna leer. Liever geen waxlaag? Dat houdt de stof matter, maar is dan óók gevoeliger voor vlekken.

·         Test als je klaar bent ALTIJD met een witte doek of de stof echt niet meer afgeeft. Donkere, volle kleuren zoals bijvoorbeeld Emperor’s Silk, Napoleonic Blue of Graphite kunnen door hun sterke pigmenten wat langer afgeven dan de middentinten, maar stofzuig net zo lang tot je al het losse krijt er uit hebt. En, wéér belangrijk: verdun de verf voldoende en breng hem niet dikker aan dan nodig is!

Alles bij elkaar ben ik er ongeveer anderhalf uur mee bezig geweest verdeeld over drie dagen, uiteraard exclusief droogtijd. Het is dus wél een klusje waarbij je iets minder snel resultaat ziet dan wanneer je bijvoorbeeld een kast verft, maar het is héél leuk om te doen!

Ik hoop dat je je geïnspireerd voelt om óók aan de slag te gaan! Alle  materialen die je nodig hebt vind je uiteraard in onze webshop.
Nog vragen? Stuur ons een mail of kom gezellig langs in de winkel! Weten wat je nog méér kunt met Chalk Paint™ van Annie Sloan? Geef je dan op voor één van onze workshops!

*** GRATIS  VERZENDING vanaf € 39,00 in heel Nederland! ***

Reactie schrijven

Commentaren: 21
  • #1

    Maarten (dinsdag, 25 april 2017 10:11)

    Let op! Niet elke stofzuiger kan het stof van de krijtverf verdragen. Een bouwstofzuifer in ieder geval wel.

  • #2

    Mathieu (vrijdag, 28 april 2017 14:19)

    zou je hier een tapijt mee kunnen verven ? of zou dit niet goed genoeg opnemen ?

  • #3

    Anne Maij (zondag, 30 april 2017 09:13)

    Beste Mathieu,

    Dit hangt af van de samenstelling van je tapijt. Als dit overwegend een natuurlijke vezel betreft, dan zijn er zeker mogelijkheden. Is het overwegend een synthetische vezel, dan kan het ook, maar mag je van de duurzaamheid niet teveel verwachten, aangezien het pigment dan niet ín het tapijt kan dringen, maar er óp blijft liggen. Wil je meer info, dan kun je ons het best even mailen of bellen.

    Met vriendelijke groet,
    Anne van Auberge des Rêves

  • #4

    Anne (zondag, 30 april 2017 09:15)

    @Maarten,

    Dank voor je aanvulling! Ik heb zelf onze huis-tuin-en-keuken-Dyson gebruikt en daar ging het prima mee. Maar altijd goed om even te checken.

    Groetjes,
    Anne van Auberge des Rêves

  • #5

    Mare (maandag, 22 mei 2017 21:58)

    We hebben een boot gekocht en het budget laat het sowieso dit jaar niet toe om de kussens opnieuw te laten stofferen. Er zit een echte "meubelstof" om heen zoals boten en caravans meestal gestoffeerd zijn (geen veloaursachtige stof) Is de stof op mijn bootkussens is te syntetisch? Of is het wel mogelijk om deze te verven met Annie Sloan?

  • #6

    Anne (dinsdag, 23 mei 2017 13:29)

    Hoi Mare,
    Zou je je vraag even willen mailen naar info@aubergedesreves.nl ? Dan heb ik ook je contactgegevens, en kan ik je vraag beantwoorden :) ! Hoop dat je dit ziet!

    Groetjes, Anne, Auberge des Rêves

  • #7

    Lisanne Derkx (dinsdag, 05 september 2017 19:49)

    Ben vandaag bezig geweest om 4 klassieke queen ann stoelen te verven (de stof;)) ben benieuwd. Ze moeten nu drogen voor de volgende lagen.. zag alleen niet direct veel verschil. Is het hoe meer lagen hoe dichter je bij de kleur komt die je hebt gekocht? Het heeft ook zo een zelfde stof als de stoel op de foto. Wordt dit niet hard als je het verft?

    Mvg lisanne

  • #8

    Anne (dinsdag, 05 september 2017 20:25)

    Hoi Lisanne, als je alle stappen uit mijn blog strikt opvolgt moet het goed komen hoor! Ik heb hier ook 3 lagen gebruikt, dus dat duurt even. Succes!

  • #9

    Gerrie (dinsdag, 06 maart 2018 14:12)

    Kun je ook een stoffen stoel die al eens geschilderd is met krijtverf opnieuw schilderen? Ik heb geschilderde stoelen overgenomen maar omdat dat al een tijdje terug is geweest wil ze graag opnieuw schilderen (hier en daar vlekken en niet goed in de hoeken geschilderd). Ik weet het type verf. Omdat het al geschilderd is weet ik niet wat voor stof het is. Wel vind ik sommige plekken nu erg ruw. Lijkt wel schuurpapier.

  • #10

    Sabrien (dinsdag, 06 maart 2018 19:45)

    Ik zou graag een 100% katoenen hoes van mijn bank willen verven. Kan dat ook met jullie verf??
    Ik hoop op een stukje advies....

  • #11

    Dya (dinsdag, 21 augustus 2018 17:50)

    Wat een duidelijke uitleg, je staat in mijn favoriwetenbalk :-) en daar komt lang niet iedereen . LOL

  • #12

    Amber (zondag, 30 september 2018 21:41)

    Ik heb een vraag je net een nieuwe bank gekocht maar de kleur niet naar me zin dus wil ik weten of ik hem kan verven want het is een geweven stof en zo ja met wat voor verf het best

  • #13

    Anne (maandag, 01 oktober 2018 09:28)

    Hoi Amber, ik kan je via deze blogpost niet bereiken, dus neem even contact op via de mail ( info@aubergedesreves,nl ). Dan wil ik met plezier kijken of ik je verder kan helpen.

    Groetjes, Anne van Auberge des Rêves

  • #14

    Wubbolt (zondag, 17 maart 2019 16:02)

    Ik ben totaal niet tevreden met mijn kleur bank. De stof is linnen. Kan dit geverfd worden.

  • #15

    Anne (maandag, 18 maart 2019 08:21)

    Beste meneer/mevrouw Wubbolt,
    In principe is linnen goed te verven omdat dit een volledig natuurlijke stof is. Wel kan het zijn dat er een beschermende coating is gebruikt, waardoor het verven toch problemen zou kunnen geven. Voor meer info kunt u het best even mailen naar info@aubergedesreves.nl of even contact opnemen via de winkel, tel. (0345) 52 57 13 .

    Met vriendelijke groet,
    Anne van Auberge des Rêves

  • #16

    Rianne (zaterdag, 12 oktober 2019 07:33)

    Goedemorgen Anne,
    Ik heb een rood kleurige boxspring gekregen en ik vind de kleur niet geweldig. Wil hem graag donker grijs of zwart maken zou dit lukken? Ik weet namelijk niet wat voor soort stof het is.
    Groetjes Rianne

  • #17

    Cindy Mooij (zaterdag, 18 januari 2020 10:51)

    Ik heb 4 queen anne stoelen die ik wil restylen met de verf. Maar de nagels die erin zitten, kan ik die het beste ook meeverven of kan ik ze ook zo laten en hoe doe ik dat?

  • #18

    m (woensdag, 01 april 2020 10:16)

    Wij hebben wit-beige velours/modal gordijnen van de hema. Zouden wij deze zwart kunnen verven?

  • #19

    Corine (zondag, 17 mei 2020 09:56)

    We hebben een stacaravan met bekleding die ik zou willen verven. Volgens je beschrijving gaat dat niet goed uitpakken. Ik ga er van uit dat dit namelijk GEEN natuurlijke stof is. Heb je hier ervaring mee? Bekleden is erg moeilijk (de banken zitten vast in de caravan en kostbaar �

  • #20

    Cora (dinsdag, 06 oktober 2020 21:55)

    Hallo, ik heb een zwarte boxspring (hoofdbord) nu wil ik graag deze verven.
    Is dit mogelijk?

  • #21

    Karin Eevers (vrijdag, 08 januari 2021 21:51)

    Ik heb een stoelkussen geverfd maar de stof is verkleurd hoe kan dit??