VEELGESTELDE VRAGEN 

over Annie Sloan Paint


Hoef ik écht niet te schuren en te gronden?

Nee, schuren en gronden behoren echt tot het verleden als je aan de slag gaat met Annie Sloan Chalk Paint™. Alleen als je een superglad oppervlak wilt verven zoals bv. hoogglans plastic, kan het prettig zijn om je object iets op te ruwen met een schuurpapiertje. 

 

En als je iets gaat verven met echt loszittende verf is het over het algemeen beter om de afbladderende verf te verwijderen. Aan de andere kant: laat je dit zitten kan het juist ook een heel interessant effect geven, het is maar waar je voor kiest!

Heb je een meubel van eikenhout, teak of andere hardhoutsoort, dan is het soms nodig dat je om 'bloeden' tegen te gaan even moet voorbehandelen met schellak (zie ook de andere vragen). Maar verder: laat schuurpapier en grondverf lekker voor wat ze zijn en ga aan de slag met de léuke facetten van het verven! Bekijk ook onderstaande video voor meer uitleg over Chalk Paint.

Kan ik mijn keukenkastjes verven met Chalk Paint™ ?

Je kunt onze verf zéker gebruiken voor je keukenkastjes en zó ga je te werk (nadat je alles uiteraard zéér goed ontvet hebt; wij gebruiken hiervoor het liefst St Marc Express, te koop bij elke bouwmarkt):

breng tenminste 2 lagen (iets verdunde) Chalk Paint™ aan en volgens 3 dunne laagjes Clear Wax (met tussenpozen van minimaal 24 uur). Onze Soft Wax Clear is waterafstotend en sterk en vormt een sterke verbinding met de verf waardoor het goed wordt beschermd. Chalk Paint™ geeft karakter en sfeer aan je keuken!

Breng af en toe een nieuwe laagje Clear Wax aan als het nodig is. Reinigen kan met een vochtige doek en een normaal huishoudelijk sopje. Het gebruik van een stevig schoonmaakmiddel (bv. Mr Muscle) kan natuurlijk weleens nodig zijn voor het verwijderen van écht hardnekkige vlekken. Er zal dan wel ook wat van de Clear Wax worden verwijderd, zodat je daarvan een nieuw laagje moet aanbrengen.

 

Zéér gladde oppervlakken (zoals sommige zeer strakke hoogglanskeukens) kun je het best eerst licht opruwen alvorens je gaat verven, dan verbeter je de hechting.

 

Je kunt er ook voor kiezen om je keukenkastjes af te werken met Annie Sloan Lacquer: dit geeft een strakker en egaler, en ook oersterk resultaat. Wil jij ook een keukenmetamorfose? Lees  voor extra inspiratie en de juiste voorbereiding dan eerst ook even ons blog over de make-over van onze eigen keuken! Hieronder een video over Hans die zijn keuken verfde.

Kan ik mijn vloer of trap verven met Chalk Paint™?

Ja, dat kan heel goed, er gingen je al velen voor! Kijk bijvoorbeeld maar eens op Pinterest voor veel prachtige voorbeelden! 

Vloeren (hout, tegels of beton) en trappen werk je echter niet af met wax, maar met Lacquer van Annie Sloan: een sneldrogende en supersterke vernis die een nog duurzamer resultaat geeft. Hieronder lees je onze adviezen voor de werkwijze.

 

Goed om te weten: na ca. 2 uur mag je op sokken tussen de lagen door gerust voorzichtig over je vloer of trap lopen! Het is dus NIET nodig om bv traptreden om en om te verven.

 

Ontvet de vloer of trap héél goed (bij voorkeur met een oplossing van St Marc verfreiniger), neem daarna nogmaals af met schoon water en laat helemaal drogen. Breng twee (verdunde) laagjes Chalk Paint™ aan met een flat brush en laat tussendoor heel goed drogen.  Na (minimaal) 24 uur breng je een dunne laag Annie Sloan Lacquer Gloss aan, die je eerst hebt verdund met 10% water voor een egalere finish. Hiervoor kun je een Annie Sloan sponge roller gebruiken of ook je flat brush.

Dit herhaal je nog een keer na 24 uur en dat laat je helemaal drogen. Werk de twee laagjes lacquer Gloss na weer 24 uur af met één laagje Lacquer Matt voor een mooi mat en duurzaam resultaat. Nu is je vloer of trap klaar! 

 

Wil je lacquer én wax op je trap gebruiken? Doe dan eerst alles wat je met lacquer wilt doen en daarná pas de delen die je met wax wilt behandelen en niet andersom, lacquer hecht namelijk niet meer op wax.

Wil je je vloer of trap er al wat verouderd uit laten zien? Schuur dan de loopplekken naar keuze licht door vóór je het eerste laagje lacquer gloss aanbrengt!

 

TIP: lees onze beste adviezen over het gebruik van Annie Sloan Lacquer in ons blog!

 

 

Hoeveel verf heb ik nodig?

Met een literverpakking Chalk Paint™ verf je ongeveer 13 m2 (op hout). Met een blikje van 120 ml heb je genoeg voor ca. 1,5 m2.

Ervan uitgaande dat je twee lagen aan zou moeten brengen heb je met een liter dus genoeg voor een flinke kast. Met een 120 ml blikje kom je een heel eind als je bv. een houten eetkamerstoel wilt verven of enkele kleine woonaccessoires of zo. Met twee kleine blikjes verf je een nachtkastje.

Let op: Onbehandeld/nieuw hout en muren hebben over het algemeen wat meer verf nodig dan hierboven beschreven. Ga dan uit van ca. 8 tot 9 m2 per liter.

Wil je advies? Vraag het ons!

 

Kan ik Chalk Paint™ ook buiten gebruiken?

Chalk Paint™ werkt ook buiten! Het pakt o.a. heel goed op baksteen, beton en terracotta en geïmpregneerd hout. En je hoeft het niet te waxen.

Bedenk wel dat Chalk Paint™ als op zichzelf staand product voorál bedoeld is voor decoratief gebruik en niet om je buitenspullen te verduurzamen: het heeft geen weerbestendige of beschermende eigenschappen . Chalk Paint™ zal zonder afwerking na verloop van tijd op een natuurlijke manier gaan verweren, wat het rustieke effect alleen maar mooier zal maken. Afhankelijk van de uitstraling die jij nastreeft en jouw specifieke omstandigheden kan het dus zijn, dat de verf af en toe een opfrisbeurtje nodig heeft.  

 

Als je iets (voor buiten) wilt verven waar al een laklaag op zit, kan het handig zijn om het even licht op te schuren zodat de verf beter hecht. Als je het goed in de zon laat drogen en uitharden, kan het heel wat regenbuien weerstaan.  

Als het oppervlak na het drogen afgeeft, is de tip om met een vochtige doek het oppervlak even af te nemen (dus niet met een kletsnatte doek en heel hard wrijven).

 

* Zorg dat de ondergrond kurkdroog is!

* Niet over groene aanslag heen schilderen.

* Bij voorkeur laten drogen in de volle zon, dan 'bakt' de verf er goed in

 

Ook tuinmeubilair kun je prima verven, maar dan adviseren we je om wél af te werken met Annie Sloan Lacquer in matt of gloss

Chalk Paint™ wordt niet aanbevolen voor teakhout of andere olieachtige houtsoorten, al wil het op echt verweerd teakhout vaak nog wel lukken. Als je twijfelt, gewoon eerst even uitproberen!

 

(NB: nieuwe houten tuinmeubels van bv. vurenhout lijken soms echt onbehandeld en zijn dat meestal ook, maar soms zien we dat er vanaf de fabriek dan toch een laagje op zit om het hout te beschermen en een enkele keer beïnvloed dat ook de hechting! Maar ook hier weer: probeer het altijd uit!).

 

Kan ik ook muren verven met Chalk Paint™?

Ja, dat kan zeker en je krijgt prachtige resultaten! In onze winkel kun je het effect ook in het echt bekijken. Je kunt Chalk Paint™ het best aanbrengen met de Annie Sloan Oval Brush (maat M of L) met cirkelvormige bewegingen voor een prachtig schaduweffect.

Afhankelijk van de zuigende werking van de muur verdun je de Chalk Paint™ met 10% water en roer héél goed door tot je een egale consistentie hebt. Eén laag is vrijwel altijd genoeg voor een goede dekking, maar elke muur is anders, daarom moet je het verbruik op jouw muur echt even zelf ontdekken. Onthou goed de mengverhouding voor het geval je méér nodig hebt dan je aangemaakte hoeveelheid om kleurverschil te voorkomen.

Bij licht gebruik hoef je Chalk Paint niet af te werken. Wil je hem wel afneembaar maken óf een extra oud effect creëren op je muur, gebruik dan wax als afwerking.

 

Voor muren in ruimtes waaraan veel eisen worden gesteld (bv. keuken), of voor wanneer je geen zin hebt om verder af te werken is er de fantastische Wall Paint van Annie Sloan. Dit product is speciaal gemaakt voor muren die veel te lijden hebben en kan een flink stootje hebben. De extra matte Wall Paint is afwasbaar en afschrobbaar, en geeft een egale en perfecte dekking. Meer info over de Wall Paint en de beschikbare kleuren vind je hier

 

Moet ik alles wat ik verf per se afwerken?

We adviseren je absoluut om je meubels wél af te werken met Chalk Paint™ Wax Clear omdat dit samen met de Chalk Paint™ een sterke verbinding aangaat en je je meubels ook op een normale manier kunt schoonmaken met een vochtige doek. Meer informatie over de toepassing van wax lees je hier, of kom voor een live-instructie naar de winkel! Je kunt ook kiezen voor een afwerking met lacquer van Annie Sloan. Deze vernis is verkrijgbaar in matt & gloss.  Alles over de lacquer lees je hier.

Vloeren (hout of beton) en trappen werk je nooit af met wax, maar altijd met lacquer van Annie Sloan. Verdere instructies voor het gebruik van lacquer en vindt je bij de vraag Kan ik mijn vloer of trap verven met Chalk Paint™?

 

Wat moet ik doen als mijn meubel 'bloedt', d.w.z. als er gele of roze vlekken door de verf heen komen?

Sommige meubels van eikenhout, teakhout of andere hardhoutsoorten* en soms ook geloogd grenen kunnen gaan 'bloeden'. Dat betekent dat stoffen die van nature in deze houtsoorten voorkomen, oplossen in watergedragen verfsoorten zoals Chalk Paint™ en dit uit zich in lelijke gele, oranje of roze vlekken in je verf. Hoe donkerder de verf, hoe minder je dit zult zien, maar bij je lichtgekleurde meubels zit je daar natuurlijk niet op te wachten.

Probeer dus altijd éérst een stukje uit op een meubel van één van van deze houtsoorten (ze bloeden namelijk láng niet allemaal en je kunt het niet van tevoren voorspellen). Komen er vlekken door je proefstuk of verkleurt de verf erg, behandel dan eerst voor met schellak  (de snelste, goedkoopste en gezondste oplossing én overschilderbaar na 45 minuten). In veel gevallen helpt de lacquer van Annie Sloan ook tegen bloeden.

Een minder milieuvriendelijk en duurder alternatief hiervoor is bijvoorbeeld grondverf op terpentinebasis (laat dan eerst 24-48 uur drogen),  Alabastine Voorstrijk tegen Vlekken (verkrijgbaar in elke bouwmarkt) en ga daarna verder met stap 2.

NB: het helpt NIET om meer lagen verf aan te brengen, want de kleurstoffen uit het hout zullen daar net zo goed doorheen blijven komen en dat is echt zonde van je verf. Je zult dus echt eerst een barrière aan moeten brengen tussen het hout en de verf.

 

* meer informatie over teak en andere hardhoutsoorten vindt je bij de volgende vraag

  

En hoe zit het nou met teakhout?

Over teakhout en Chalk Paint™ staat veel verschillende informatie op het internet. De één zegt dat je het wél kunt verven met Chalk Paint™ en de ander zegt van niet. Hoe zit het nu écht? 

In feite heeft iedereen gelijk, in zoverre: soms lukt het niet en mééstal wél. Teak is namelijk, net als andere hardhout soorten, een type hout dat van zichzelf veel olie bevat, het is dus 'vet' hout. Chalk Paint™ is decoratieve verf op waterbasis en water en olie 'pakken' elkaar niet.

Nu voelt het ene teakhout veel vetter aan dan het andere en soms is teak al volledig verweerd en ingedroogd, zoals je weleens ziet bij hardhouten tuinsets die lang geen onderhoud hebben gehad. Ons advies: ontvet het hout góed met St Marc Express en probeer gewoon een stukje uit op een plaats die niet in het zicht zit. We hebben al veel klanten op deze manier geadviseerd en het gaat bijna altijd goed.

Pakt de verf toch níet goed op jouw teakhouten meubel, maar wil je er wél een andere uitstraling aan geven? In haar boek Kleurrecepten met Chalk Paint legt Annie Sloan je stap voor stap uit hoe je je 'onwillige' teakhouten meubel een mooie colourwash kunt geven met Chalk Paint™.

Verder kan teakhout ook bloeden, dit is een ánder probleem en wordt in de vraag hierboven behandeld.

 

 

En wat moet ik doen als ik weer een andere kleur wil?

Als je je meubel opnieuw een andere kleur wilt geven met Chalk Paint™, dan hoef je opnieuw NIET te schuren! Dan is het alleen een kwestie van ontvetten, verven en waxen/afwerken met lacquer. We adviseren wél om minimaal 3 weken te wachten tussen het waxen en het opnieuw verven, zodat de wax wel goed kan uitharden.

Wil je liever weer met 'gewone' verf aan de slag? Dan zit er niets anders op dan te gaan schuren en gronden, maar ja, dat moest tóch altijd al met 'gewone' verf :-) 

 

 

Is Chalk Paint™ van Annie Sloan duur?

We kunnen en willen zeker niet in je portemonnee kijken, maar vergelijk de prijzen van onze Chalk Paint™ rustig met andere (bekende) merken krijtverf of 'gewone' verf en let ook op de verpakkingshoeveelheid.

Je zult ontdekken dat Chalk Paint™ een bijzonder gunstige prijs-kwaliteitsverhouding heeft en zelfs goedkoper is dan veel andere A-merken. Als je bedenkt dat je met Chalk Paint™ dan ook nog zo'n uniek, superfijn en breed toepasbaar product koopt (want lang niet elk merk krijtverf biedt hetzelfde!) kun je hieruit je eigen conclusie trekken. Ook met krijtverf geldt: "goedkoop is helaas maar al te vaak duurkoop" ...

 

Waarom verkopen jullie alleen Chalk Paint™ van Annie Sloan en geen andere merken?

Wij verkopen alleen Chalk Paint™ van Annie Sloan omdat dit naar onze mening en uitgebreide ervaring gewoon de allerbeste verf is. Natuurlijk zijn er veel andere merken verkrijgbaar en op het moment schieten allerlei nieuwe merken met tot de verbeelding sprekende namen de grond uit. Wij kiezen echter voor Chalk Paint™ van Annie Sloan omdat:

 

Chalk Paint™ al sinds 1990 op de markt is en met meer dan 1700 verkooppunten in meer dan 55 landen is Annie Sloan zonder meer dé autoriteit op het gebied van decoratieve verftechnieken! Annie Sloan heeft zelf de kunstacademie gevolgd en kan met recht een artiest worden genoemd. Daarnaast is ze schrijver, docent en bezit ze uitermate veel productkennis en weet ze ongelooflijk veel van kleuren(leer) en allerlei stijlen. Met Chalk Paint™ koop je gewoon góeie producten waarmee iedereen prachtige resultaten haalt.

 

wij op de meubels die we zelf ontwerpen en maken óók alleen maar Chalk Paint™ willen gebruiken, vanwege de prachtige matte uitstraling, het fantastische klassieke en tijdloze kleurenpalet en de enorm brede toepassingsmogelijkheden. Deze uitstraling én duurzaamheid bereikten we alléén met Chalk Paint™!

 

Annie Sloan gewoon het beste is wat er op de markt is voor dit type verf. 

Chalk Paint™ is zó makkelijk in gebruik en hecht zowel op meubels als vloeren en wanden, metaal, plastic, fineer, beton en nog veel meer, kortom: Chalk Paint™ = Annie Sloan Paint!

 

 

Staat jouw vraag hier niet bij? Stuur ons dan even een mail met jouw vraag en we zullen hem zo snel mogelijk beantwoorden!