Make-over van onze keuken met Annie Sloan Paint (deel 1)

Onze keuken is nu zo'n 20 jaar oud, en van die 20 jaar is hij al 10 jaar een doorn in ons oog. Ondanks dat het toen één van de duurste posten was van onze verbouwing, was de kwaliteit niet om over naar huis te schrijven, en na 10 jaar kregen we last van allerlei mankementen waar ik je nu niet mee zal vermoeien.

 

Menno wilde héél graag zelf een keuken maken, maar in die tijd begonnen we ook met de Auberge, en aangezien alles naast onze banen moest gebeuren, kwam er natuurlijk niets van onze keukenplannen terecht.

 

Toen maakten we kennis met Annie Sloan Paint en het moment kwam daar dat we het misschien ooit óók wel zouden gaan verkopen. En dus testten we alles wat los en vast zat, want ja, je moet tóch weten wat je zoal adviseert aan je klanten...

Hier zie je onze keuken van links naar rechts, de foto's zijn vanochtend gemaakt. Het is een lange smalle pijpenla met links een hoog raam en rechts een oud kantelraam naar de kelder.

Onze keuken was een dankbaar (??) slachtoffer van mijn testpraktijken, en de foto's hierboven laten zien hoe de keuken er vanochtend uitzag. Onder de gootsteen verfde ik de vanille-gele kastjes zo'n 8 jaar geleden al eens met Annie Sloan Original. Vanochtend zat die verf er nog steeds goed op, al hebben we op die plek altijd 'druk verkeer' met onze honden en is het ook hun 'uitschudplaats' na een wandeling in de regen...

 

De tegels boven ons fornuis verfde ik drie of vier jaar geleden ook maar eens als test-object met Annie Sloan Graphite (de keuken ging er tóch uit, nietwaar?) en werkte het af met de vernissen van Polyvine, die we toen nog verkochten. Ik was zeer benieuwd of dat goed zou blijven, zo precies bij de kookplaat.

 

Dat bleef het dus niet, de vernis werd nooit echt hard en het oogde ook een beetje als plastic. Na enige tijd gingen er stukjes af en werd het echt lelijk, zie foto hieronder.

Hier zie je goed dat er de nodige kale plekjes ontstonden op de tegels.
De taart is overigens een koolhydraatarme boterkoek die ik bakte omdat er iemand jarig was, maar dat is weer een ander verhaal...

Goed, met dit Corona-jaar in de benen ontbreekt ons nog steeds de tijd om de keuken echt helemaal te vervangen (en stiekem ben ik nog véél te veel gehecht aan ons Boretti-fornuis).

 

Toch kon het zo ook niet blijven. En dus besloten we gisteren om de keuken eens een mooie low-budget opknapbeurt te geven, zodat hij er de komende jaren weer een beetje fatsoenlijk uitziet. En als je winkel ineens dicht moet vanwege de lockdown, houden we toch vást ook wel wat tijd over... Misschien een béétje ambitieus zo in de week voor kerst, maar we gaan zien hoe ver we komen!

 

We gaan de kastjes en wandplank verven, de tegels achter het aanrecht, de muren en Menno gaat nog iets doen met de schouw. Ook willen we het hoge raam en de kozijnen nog verven, maar of dat allemaal lukt voor de feestdagen is afhankelijk van de verdere drukte.

Onze keuken was voorzien van een lamineerlaag, maar na enkele jaren kwam er bij een aantal deurtjes al lucht tussen de kunststoflaag en het MDF. In ons geval nu dus tijd om de lamineerlaag er af te halen. En dat was eigenlijk verrassend makkelijk en zó gebeurd!
Eerst verwijderde ik de handgrepen, en vervolgens de lamineerlaag. Zó, dat was vast klaar!

 

Omdat we ook graag andere handgrepen willen, plamuurde ik de oude schroefgaatjes dicht. Zo hoef je niet stad en land af te zoeken naar nieuwe handgrepen met de juiste maat, maar kun je kiezen voor alles wat je mooi vindt.

Toen de plamuur was uitgehard, schuurde ik de schroefgaatjes nog even glad. Menno schuurde de tegels weer zoveel mogelijk kaal. Een nieuwe laag verf zal ook zónder schuren zeker hechten, maar omdat we de ondergrond niet sterk genoeg vonden, leek het ons beter om die er eerst af te halen.

En toen kon het echte werk beginnen! We kozen voor de keukendeurtjes voor de aardse Primer Red. Deze kleur staat prachtig bij het terrazzo aanrechtblad en bij de apparatuur en past ook mooi bij de rest van onze benedenverdieping. 

Voor het verven en afwerken van de keukenkastjes gebruik ik dus Annie Sloan Paint in de kleur Primer Red (dit is dus de naam van de kleur, en géén Primer, want dat is niet nodig met deze verf, óók niet op kunststof ondergronden). Verder ga ik hem afwerken met Chalk Paint Wax Clear.

Voor keukens kun je ook kiezen voor Annie Sloan Lacquer als afwerking, dit geeft meer een 'strak-in-de-lak' uitstraling. Wax zorgt voor een wat rustieker gevoel, wat we allebei erg mooi vinden en wat ook goed past bij onze enigszins landelijke keuken. 

 

De verf valt echt niet van je keuken als je geen Annie Sloan-kwasten gebruikt, maar het werkt wel fantastisch fijn en makkelijk. Goed gereedschap bepaalt ook wel het plezier in je klus, toch? Ik werk hier nu met de beide Flat Brushes en zal later mijn Wax Brush gebruiken om de wax aan te brengen. In mijn vorig blog lees je alles over de kwasten van Annie Sloan.

 

De kosten voor alle materialen op de foto (dus inclusief de kwasten) zijn €115,40. Dit is ruim en ruim voldoende om onze keuken mee te verven en af te werken.  Best low-budget, toch? Tenminste: als ik hoor wat onze klanten voor offertes krijgen als ze nieuwe deurtjes willen of ze willen laten spuiten, is dit écht niet veel.

 

Het eerste laagje verf zit er nu op, morgen breng ik het tweede laagje aan. Hier alvast een kleine preview. De kleur is in het echt veel donkerder en meer roodbruin, maar het is avond en heb niet het beste licht. Toch al een hele verandering hè?

Morgen gaan we weer verder en ik hou je op de hoogte van onze vorderingen!

 

Goed om te weten:

  • Als jij óók je gelamineerde keuken wilt verven, en de lamineerlaag zit nog goed vast, dan hoeft deze er niet per se af. Je kunt daar namelijk ook gewoon overheen verven met Annie Sloan. Wél is het dan aan te raden om je keuken héél goed te ontvetten, keukens zijn namelijk bijna altijd viezer dan je denkt. Als jouw lamineerlaag erg glad is, is het slim om deze iets op te ruwen met een schuurpapiertje of Sanding Pad en neem vooral ook de scherpe randjes mee. Let op: opruwen is iets anders dan kaal schuren hè! Maak er niet teveel gedoe van.
  • Wij hebben goede ervaringen met St. Marc verfreiniger, maar iets anders mag ook (zolang het maar geen Dasty is, dit kan hechtingsproblemen veroorzaken). Neem je keuken na het schoonmaken goed af met schoon water, om eventuele reacties met het schoonmaakmiddel te voorkomen.
  • Heb jij ook zin gekregen om je keuken te gaan verven? Stuur gerust foto's van je keuken via WhatsApp naar Anne (06-15 275 994). We helpen je graag persoonlijk met kleur- en productadvies! En mailen mag natuurlijk ook.