Make-over van onze keuken met Annie Sloan Paint (deel 2)

Wat is het vorige blog al veel gelezen zeg, echt super leuk! En ook dank voor alle leuke reacties op Facebook en Insta! Zoals gezegd hópen we (zo goed als) klaar te zijn voor kerst, en dat betekent dat hier echt serieus hard gewerkt wordt!

 

De keukenkastjes zelf zijn eigenlijk nog wel het minste werk hoor! Die heb ik gisterochtend een tweede laagje Primer Red gegeven. Toen dit goed droog was (na een uurtje of 3/4) ben ik de deurtjes voor de eerste keer gaan waxen. 

 

Omdat ik nu direct op het kale MDF heb geverfd, merkte ik dat de vezels van het hout na het drogen wat opstandig waren geworden, en de kastjes voelden daardoor een tikje ruw aan. Daarom heb ik, vóór ik ging waxen, het verfwerk even snel gepolijst met de rode (fijnste) Sanding Pad van Annie Sloan. Dit was op alle deurtjes en laden nog geen 5 minuten werk, en toen was alles weer glad.

 

Als jij met geverfd hout of gelamineerde deurtjes werkt, is deze stap helemaal niet nodig. Mijn telefoon had wat kuren, dus de kleuren lijken soms ineens heel anders, maar daar is helaas nu niets meer aan te doen.

Op de laatste foto zie je heel goed het verschil tussen de twee bovenste laden die net zijn gewaxt, en de onderste lade die net gepolijst is (dus voor het waxen).

En toen waren de tegeltjes boven het aanrecht aan de beurt! Die had ik eerder natuurlijk flink verruïneerd door maar een gedeelte te verven (zie deel 1 van dit blog), maar Menno had alles weggeschuurd en nu waren alleen de voegen nog zwart. Dat moest lukken!

We hadden samen nog even dispuut welke kleur er op de wanden moest, maar gelukkig kreeg ik mijn zin (zoals vrijwel altijd als het om kleuren gaat :-) ). Het werd een mix van 50/50 van de kleuren Paris Grey en Country Grey, dit wordt een fantastische 'greige': warm, maar niet té. 

Mengen met Annie Sloan Paint is erg makkelijk, in tegenstelling tot wat je misschien denkt. Cursisten in onze workshops vinden mengen in eerste instantie óók altijd wat spannend, maar het stelt niets voor. Je hebt alleen 'verse' verf nodig en een mengbeker van de Hema. Wanneer je verf bij een schilder of bouwmarkt laat mengen, dan krijg je een basisverf waar druppels pigment aan worden toegevoegd. Een druppel meer of minder geeft dan direct een andere kleur.

Annie Sloan Paint ís al op kleur gemaakt. Mocht je zelf willen mengen en je komt toch iets tekort, dan kun je gewoon 'volgens recept' verf bij maken. Ook al doe je er per ongeluk een paar druppels van een kleur méér bij, dan zie je daar helemaal niets van (in de workshop Annie Sloan Verftechnieken I leren we je hier meer over). 

 

Ik maakte ca. 500 ml van mijn 'greige'-mix met 250 ml Paris Grey en 250 ml Country Grey. Hier voegde ik nog 3 eetlepels water aan toe om de verf iets dunner te maken. Ruim voldoende om mijn ca. 3 m2 tegels 2 laagjes verf te geven.

 

Omdat onze wandtegels echt super glad geglazuurd zijn, bracht ik de verf op met een lakviltroller (gebruik géén sponge roller om je verf aan te brengen, dat gaat niet lekker).

Over het algemeen kwast ik veel liever, maar dat was in dit geval geen optie, omdat de kwast uitglijdt op de gladde tegels.

Op de derde foto zie je nog goed de zwarte voegen van mijn eerdere poging. De vierde foto is het resultaat na één laagje Chalk Paint.

Vanochtend vroeg bracht ik de tweede laag verf aan, en wat was dat al een ander gezicht! Normaliter 'hoor' je vervolgens 24 uur te wachten voor je aan de slag gaat met Annie Sloan Lacquer (vernis), maar omdat ik niet zoveel tijd had sloeg ik mijn eigen adviezen toch maar in de wind (niet verder vertellen!).

 

Dus vanmiddag ging de eerste laag Lacquer er op.  Voor een 'hufterproof'-afwerking kun je het best twee dunne laagjes Lacquer Gloss gebruiken, en als je een mat effect wilt, werk je tot slot af met een laagje Lacquer Matt. Wel steeds 24 uur wachten tussen de laagjes (of je neemt toch een beetje risico, zoals ik vanmiddag). 

Normaliter verdun je elk laagje Lacquer met 10% water, zodat hij makkelijker uitsmeert en je je eerste laag niet gaat 'overwerken' , d.w.z.  dat je niet 20x over hetzelfde stukje moet rollen of kwasten. Het gevaar bestaat dan, dat je de verf weer nat maakt en meetrekt.

 

Verdunnen dus! En omdat mijn tegels zó glad waren en ik had geleerd van mijn avonturen met de Polyvine-vernis, waarmee ik indertijd wel 6x opnieuw ben begonnen, deed ik nu voor de zekerheid een lepeltje verf door mijn vernis, zodat deze ook al een beetje op kleur was.

Mijn 'recept'voor de eerste laag vernis: 10 delen Lacquer Gloss, 1 deel water en 1 deel verf

Vervolgens bracht ik het mengsel steeds per 2 á 3 tegels op met de grote platte kwast, en rolde direct na met de Annie Sloan Sponge Roller (die écht veel fijner is dan een gewone schuimroller, omdat hij een zeer hoge schuimdichtheid heeft). Zo behandelde ik de hele tegelwand.

Pas echt op met 'overwerken', te schraal werken en/of teveel druk zetten op je kwast of roller, om te voorkomen dat je de verf toch natmaakt en meetrekt. Als je dat een beetje onder knie hebt stelt het niks voor. Het is ook niet erg als je niet alles in de eerste laag raakt: er komen nog meer laagjes overheen en uiteindelijk is alles echt wel bedekt. En laagje 2 en 3 zijn veel makkelijker, omdat je dan de verf niet meer kunt meetrekken.

Na een uurtje of 3 was de eerste vernislaag al heel goed droog, en ging ik (als kers op de taart) aan de slag met de 'Cubano-stempel' van Iron Orchid Designs. Dat was nog een 'dingetje', want de stempels waren bijna 15 x 15 cm per tegel, en mijn tegels waren maar 12,5 x 12,5 cm. En de stempel bestaat eigenlijk uit vier van die tegeltjes aan elkaar vast. Ook dat schoot niet op, want mijn voegen waren niet overal gelijk.

 

Maar daar was snel iets op gevonden: we knipten ze gewoon op maat! Eerst knipte ik één tegel los, en knipte die vervolgens op 12,5 x 12,5 cm. Vóór je aan de slag gaat met de stempels, moet je ze voor het eerste gebruik even een keertje opruwen, zodat de verf mooier hecht.

En daar ging ik!!! Best wel doodeng, want als het mislukte kon ik weer opnieuw beginnen met tegels verven.

Maar het valt reuze mee: je 'plakt' de stempel gewoon op het bijgeleverde grote plastic vel. Vervolgens bracht ik Chalk Paint in de kleur Graphite aan op de stempel (ik gebruik hiervoor ook weer een Annie Sloan Sponge Roller). En dan is het een kwestie van goed mikken en niet meer schuiven :-) !

Omdat ik vóór het stempelen al een laagje Lacquer Gloss had aangebracht, kon ik met een iets vochtig doekje héél makkelijk een enkel vlekje weghalen.!

En hier dan nog even een mooie detailfoto van de stempels. Gaaf toch?

Dat was het dan weer even voor nu! Komende dagen gaan we verder met de schouw en de muren, en misschien nog de kozijnen en deuren. Leuk dat je mee leest!

 

Goed om te weten:

  • als je ook tegels gaat verven, is het beter om te kiezen voor een neutrale kleur in plaats van bijvoorbeeld knalblauw of zo: omdat je ook de voegen mee verft geeft dan anders een erg 'gekunsteld' resultaat.
  • blijf steeds 'het grote geheel' zien. Als je (net als ik) wat perfectionistisch bent, ben je misschien geneigd om elk puntje en dingetje te 'zien'. Geloof me: in het grote geheel zie je daar straks echt niets meer van, laat staan iemand anders! Dus relax!
  • Wil jij ook aan de slag met Annie Sloan Paint? Je kunt me rechtstreeks je vragen en foto's van je project sturen via WhatsApp op (06) 15 275 994. Of meld je aan voor één van onze Annie Sloan-workshops (als dat straks weer mag).

Lees direct hoe het afloopt in blog deel 3!