Make-over van onze keuken met Annie Sloan Paint (deel 3)

Als je deel 1 en deel 2 van dit blog ook hebt gelezen, dan weet je dat we een week geleden begonnen aan onze uitdaging om vóór kerst onze keuken een low-budget make-over te geven met Annie Sloan Paint. Nu is het kerstavond en wat zijn we blij dat het gelukt is!

Na ons laatste blog van zaterdag waren we geëindigd met het stempelen van de tegels achter het fornuis. 

 

De wandtegels kregen nog één extra laagje Lacquer Gloss en tot slot nog een laagje Lacquer Matt. Omdat de eerste laag Lacquer al was aangebracht voor het stempelen gingen deze twee laatste laagjes snel en makkelijk.

Ik gebruikte hiervoor nu alleen de flat brush large en heb niet meer gerold.

 

De keukenkastjes kregen een derde en laatste laagje Chalk Paint Wax Clear: zo kunnen ze een flink stootje hebben de komende jaren!

Menno timmerde de schouw strak af (die kraaldelen daar vonden we echt niet meer mooi). Ook verfde hij het plafond en alle muren (gelukkig maar, ik heb al hoogtevrees als ik op een krant sta :-) ). 

Hiervoor gebruikten we Annie Sloan Wall Paint: een supersterke en matte muurverf die speciaal is ontworpen voor ruimtes die intensief gebruikt worden en waar je goed wilt kunnen schoonmaken. Deze muurverf kan zelfs achter de kookplaat als je geen tegels hebt! Maar goed, die tegels hebben wij wel en die waren nu óók weer mooi geworden met die stempels.

 

We kozen ook op de muur weer de menging Paris Grey en Country Grey (alleen nu dus Wall Paint i.p.v. Chalk Paint).  Dezelfde kleur als de muurtegels dus. Omdat we een oud huis hebben uit 1912 met flink hoge ruimtes, verfde Menno de muren niet tot bovenaan met deze mix, maar gebruikte voor de bovenste rand Wall Paint Old White, die doorloopt op het plafond. Zo wordt de ruimte optisch minder een pijpenla en we vinden dat gewoon ook erg mooi.

Tot slot verfde ik gisteren de lambrisering (opnieuw) met Chalk Paint in Graphite. Deze kleur zát er al op, maar ik had die wand nooit afgewerkt met wax en dat is in een keuken niet zo handig, want dan is het niet afneembaar. Nu dus een nieuw laagje verf erover, en ik nam meteen ook maar de radiator mee.

Op foto 2 zit de eerste laag er op, op foto 3 de tweede laag verf. Het kleurverschil komt door kunstlicht en daglicht. Tip: draai de radiator in de winter even dicht vóór je gaat verven en zet hem weer aan als de verf droog is, anders droogt de verf té snel.

Radiatoren hoef je verder niet af te werken als ze op een plaats hangen waar ze niets te lijden hebben. In ons workshopatelier hebben we de radiatoren geverfd in de kleur Duck Egg Blue en daar zit verder niets op.

 

Op plekken waar je radiator wél iets te verduren heeft, kun je zowel kiezen voor wax als lacquer. Onze verwarming zit precies in de looproute, en moet daarom wel echt een stootje kunnen hebben. Wij zijn zelf een grote fan van de uitstraling van wax op Chalk Paint, en vanmiddag heb ik dus een laagje wax aangebracht op de verf, die lekker snel droog was :-) .

 

Verder kregen de keukendeurtjes nog nieuwe handgrepen, en toen waren we klaar!! We zijn echt zó blij met het resultaat!

De grote poster van Le Chat Noir komt je misschien bekend voor: hij hing jaren aan de muur in de winkel. We hebben hem zeker al 20 jaar en nu heeft hij weer een ereplaats in de keuken, want de kleuren matchen echt supermooi.

Zo kan onze 20 jaar oude keuken wat ons betreft weer een hele poos mee!

 

Wat heeft deze low-budget make-over nu gekost? 

 

We gebruikten de volgende kleuren Chalk Paint (per liter €32,50): 

 • Primer Red (half blik)
 • Graphite (half blik)
 • Paris Grey (250 ml)
 • Country Grey (250 ml)

Dus bij elkaar zo'n anderhalve liter x €32,50 = €48,75 aan Chalk Paint.

 

Aan afwerking: 

 • van elk een blik Lacquer Gloss en Matt à €32,95. Van beide blikken hebben we misschien een kwart gebruikt, maar de rest komt wel op als we de kozijnen en deuren gaan afmaken of als we in het voorjaar buiten aan de slag gaan. Maar de kosten voor nu zijn ca €16,50 aan materiaal.
 • Chalk Paint Wax Clear, €16,50 voor 500 ml. Ik gebruikte bij elkaar zo'n 300 ml, dus €9,90.

Verder gebruikten we nog Wall Paint in de kleuren Old White, Paris Grey en Country Grey (omdat ik zo graag die mixkleur wilde). Deze kost €65,00 per blik van 2,5 liter, en daar verf je echt superveel mee (tot wel 30 - 36 m2 per blik). Voor de hele ruimte hebben we van alle drie de kleuren alles bij elkaar zo'n 2,5 liter gebruikt. Materiaalkosten Wall Paint dus €65,00.

 

Overige materialen:

 • 2 x Annie Sloan flat brush small à €7,50 = €15,00
 • 1 x Annie Sloan flat brush large à €13,95
 • 1x Wall Paint Brush small à €30,95
 • Cubano stamps van Iron Orchid Designs à €40,95
 • Annie Sloan Sponge Roller small (€9,50)
 • losse dingetjes als verfbakjes en schilderstape €10,00
 • 9 handgrepen à €5,95  = €53,55

Chalk Paint €48,75

Afwerking €26,40

Wall Paint €65,00

Overige materialen: €173,90

 

Totale kosten aan materialen voor deze make-over: €314,05*. Als je dit vergelijkt met een nieuwe keuken, of het laten spuiten van je keukenkastjes of nieuwe frontjes, dan is dit natuurlijk een schijntje. Bovendien zijn hier het plafond en de muren en de radiator ook gedaan en hebben de kastjes nieuwe grepen.

 

(*dit is exclusief de kosten voor het hout van de schouw, maar dat was niet overdreven veel).

 

De aanschafkosten zullen voor iedereen weer anders zijn, afhankelijk van je wensen.  Wij werkten met veel kleuren, en misschien is voor jou één kleur genoeg of is het voordeliger om bepaalde producten in een kleinere verpakking te kopen. Daarnaast is het zo dat de kwasten van Annie Sloan super lang meegaan, al die materialen kunnen we met de volgende klus dus ook weer gebruiken.

Als je alleen je keukendeurtjes wilt verven ben je natuurlijk nog veel minder kwijt: de gemiddelde klant betaalt tussen de €60 en €100, inclusief kwast(en).

 

En nu is het tijd om een paar dagen heerlijk uit te rusten!

 

Ben je geïnspireerd geraakt om zelf ook aan de slag te gaan? App gerust foto's van je project  naar Anne (06)  15 275 994, en je krijgt persoonlijk kleur- en productadvies.

 

Alle gebruikte materialen zijn te bestellen in onze webshop. We kunnen je bestelling uiteraard naar je verzenden, maar 24/7 zelf ophalen bij ons Pick Up Point is óók mogelijk.

 

En zodra de Corona-maatregelen het toelaten, verzorgen we uiteraard ook weer zeer inspirerende workshops in ons workshopatelier in Leerdam.

Wil je daarvan op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief onderaan deze pagina.