Gift Wrapping! (of: hoe pak je een cadeautje zo bijzonder mogelijk in)

Het is natuurlijk altijd leuk om een cadeautje te krijgen, zeker als je weet dat de gever zijn/haar best heeft gedaan om speciaal voor jou iets moois uit te zoeken. En nóg leuker is het als dat cadeautje dan ook nog op een bijzondere manier verpakt is.
Rondom de feestdagen of bij echt speciale gelegenheden mag je dus gerust even extra uitpakken!

In dit blog geven we je graag twee leuke ideeën hoe je van het verpakken van een cadeautje een ware kunst maakt (en zoals altijd houden we het ook hier weer simpel en goed-te-doen) en natuurlijk gebruiken wij daarvoor wat we altíjd gebruiken: Annie Sloan Chalk Paint.

Idee 1 : Gift Wrapping met geverfde stof

 

Wat heb je nodig?

 • een restje Annie Sloan Chalk Paint, de hoeveelheid komt er niet zo erg op aan
 • een dunne stof van een natuurlijke vezel zoals katoen, linnen, wol of zijde. Let er wel op dat het een stof is zónder vuilwerende coating, anders kun je de stof niet verven. Wij gebruiken hier een heel dunne kwaliteit kaasdoek (100% ongebleekte katoen) die transparant is en betaalden hiervoor ca. €2,50 per strekkende meter
 • eventueel wat jute-touw, dit kun je in dezelfde kleur meeverven
 • een afwasteiltje
 • een garde
 • een houten lepel of zoiets om mee te roeren
 • een waslijn of gespannen touw buiten
 • eventueel een grondzeil als je niet wilt dat je tuintegels vies worden
 • eventueel huishoudhandschoenen als je niet wilt dat je handen vies worden
 • eventueel extra vloeipapier (gekleurd)

En zo maak je het:

 

Stap 1

Doe wat Annie Sloan Chalk Paint in de kleur van je keuze in het afwasteiltje. Voeg hieraan dezelfde hoeveelheid warm water uit de kraan toe en roer goed door met de garde. Vul aan met meer warm water. en roer goed door, zodat de verf zo gelijk mogelijk verdund is.

* als je niet wilt dat je stof gaat krimpen, maak het water dan niet warmer van op het wasvoorschrift wordt geadviseerd! Omdat dat in deze DIY niks uitmaakt, gebruikte ik hier alleen heet kraanwater: door de hitte hecht de verf nog sneller aan de stof.
* ook de verhouding komt er hier eigenlijk helemaal niet zo op aan, maar een goede gemiddelde richtlijn is 1 deel verf of ca. 20 delen water.

Stap 2

Leg de stof (en eventueel het jute-touw) rustig in het verfbad en roer steeds met de houten lepel zodat alles in beweging blijft. Doe dit bij warm water een paar minuutjes, bij koud water kan het wat langer nodig hebben. Blijf wel roeren om te voorkomen dat er al teveel donkere vlekken in je stof ontstaan door pigmentophoping.

Stap 3

Haal de stof uit het verfbad en knijp er voorzichtig het meeste vocht uit. Hang dan over een waslijn buiten te drogen, of als dat vanwege het weer niet lukt, laat er dan in elk geval goed uitdruipen en laat vervolgens binnen verder drogen. Doe hetzelfde met het jute-touw als je dat ook hebt mee geverfd.
De stof die ik gebruikte gaat prachtig kreuken na het verfbad, wat het eindresultaat een nog mooier effect zal geven.

Stap 4

Verpak je cadeautje eventueel eerst in mooi (bijpassend) gekleurd vloeipapier voor een extra chique effect. Knip daarna een stukje van de geverfde stof ruim op maat en rafel eventueel de kanten een beetje uit. Verpak je cadeau vervolgens in de stof en vouw of knoop deze er mooi omheen.

 

Stap 5

Omwikkel eventueel met wat slagen jute-touw en steek er een paar mooie takjes groen tussen. Hang er eventueel nog een mooi (kraft)label aan en voilà: je bent klaar om iemand heel erg te verrassen! 

 

Idee 2: Gift Wrapping met gestencild cadeaupapier

 

Wat heb je nodig?

Hoe ga je te werk?

Stap 1

Knip je cadeaupapier ruim op maat voor het cadeau dat je wilt verpakken.

 

Stap 2

Doe een beetje Chalk Paint (bv. een eetlepel) op je MixMat of op een bordje of zo. Rol je schuimroller spaarzaam door de verf en rol hem kort af op een beetje keukenpapier. 

Stap 3

Leg het sjabloon op het papier, hou stevig vast met je ene hand en rol met je andere hand de verf dun over het sjabloon. Herhaal dit naar smaak en laat de sjablonen elkaar ook gerust wat overlappen. Speel met dikker en dunner aangezette verf en/of kleuren zodat er een interessant patroon ontstaat.

Stap 4

Laat het papier goed drogen (dit gaat bij kamertemperatuur erg snel) en pak je cadeautje er netjes mee in. Versier verder met jute-touw, mooi lint en wat groen of een pijpje kaneel of... Gebruik hierbij lekker je fantasie! Hang er eventueel nog een mooi label aan en klaar ben je.

 

Tip 1:

je kunt natuurlijk ook de geverfde stof van Idee 1 na het drogen sjabloneren! Gebruik je fantasie en je zult merken dat de ideeën vanzelf gaan komen!

 

Tip 2:

Geïnspireerd geraakt door onze blogs? We geven in onze winkel ook de originele Annie Sloan-workshops  voor nog veel meer decoratieve verftechnieken. Naar meer info

Waxinelichtjes met Annie Sloan gilding wax en andere ideeën!

Hier weer een superleuke DIY met Annie Sloan Paint, Annie Sloan Gilding Wax én de allersimpelste waxinelichthouders van Ikea! 

Wat heb je nodig?

 

·        gladde glazen theelichthouders, wij gebruikten voor deze aanschuifworkshop model Galej van Ikea (€ 0,99 / 4 st) of gladde flessen met een mooie vorm

·        schilderstape

·        Annie Sloan Chalk Paint in kleur(en) naar keuze. Je hebt maar weinig nodig, dus een potje van 120 ml is meer dan genoeg.

·        Annie Sloan Chalk Paint Wax Clear en een klein stukje van een Sorbo-sponsje

·        Kleine tube Annie Sloan Gilding Wax

·        Kwast om te verven (wij gebruikten de kleine blauwe Flat Brush van Annie Sloan)

 

·        Eventueel een hobbykwastje voor het aanbrengen van de gilding wax als je dit niet met je vingers wil doen

 

Hoe ga je te werk?

 

Stap 1

 Plak de theelichthouders aan de bovenkant af met schilderstape en druk de tape steeds recht naar beneden goed aan, zodat je een randje glas van ca. 1 – 1,5 cm helemaal afplakt. (Let op: de Ikea-glaasjes eerst even afwassen, anders plakt de tape niet goed!)

Stap 2

Verf de rest van het theeglaasje met je platte kwast van boven maar onder. Breng de verf niet te dik aan, maar wel zo gelijkmatig mogelijk. Je kunt zelf kiezen of je de onderkant wel of niet meeverft. Laat drogen in de buurt van de verwarming, of als je lekker door wilt: föhn de verf even droog. De waxinehouders gaf ik daarna nog een tweede laagje verf om het ook echt dekkend te hebben als je een waxinelichtje aansteekt. Je kunt dit checken door de houder na het tweede verflaagje even onder een lamp te houden. Bij een fles is waarschijnlijk 1 laagje verf wel voldoende omdat hier geen direct licht doorheen schijnt.

 

 

 

Stap 3

Als de verf overal goed droog en dekkend genoeg is, breng je met een klein Sorbo-sponsje een laagje Soft Wax Clear aan over de verf. Haal daarna de overtollige was even losjes weg met een doekje.

 

Stap 4

Doe een heel klein beetje gilding wax op je wijsvinger en verdeel dit tussen je wijsvinger en duim. Breng de gilding wax vervolgens aan op het glaasje van boven naar beneden, mooi uitwaaierend naar beneden. Zorg dat je nog wel de verfkleur blijft zien aan de onderkant. Als je dit niet met je vingers wilt doen, kan dit ook met een hobbykwastje.

Stap 5

Verwijder voorzichtig de schilderstape. Mocht er toch wat verf onder de tape zijn gekomen, dan kun je dit nu makkelijk weghalen met je nagel of met een aardappelmesje. Klaar!

 

Tips en ideetjes Gilding Wax:

 

·        Gilding Wax is verkrijgbaar in 5 kleuren: Warm Gold, Bright Gold, Copper, Bright Silver en Dark Silver

·        Annie Sloan Gilding Wax kan aangebracht worden op alle ondergronden die geverfd zijn met Annie Sloan Paint of rechtstreeks op gips en hout. Op geverfde ondergronden adviseren we je om eerst te waxen met Soft Wax Clear. De gilding wax brengt dan veel makkelijker en zuiniger aan.

·        Je kunt zelf de dekking bepalen: begin met een klein beetje zodat je nog wat verf ziet doorschemeren. Wil je een meer dekkend resultaat? Breng dan nog een laagje aan.

·        Ook mooi op houtsnijwerk en sierranden om de details te benadrukken of lekker stoer op een mooie tak!

·        Je kunt Gilding Wax onderling mengen om zelf nieuwe metallic kleuren te maken. Je kunt gilding wax ook mengen met Soft Wax Clear om een zachte metallic glans te maken met een minder dekkend resultaat.

·        Je kunt Gilding Wax ook gebruiken in combinatie met sjablonen! Breng de Gilding Wax dan dun aan met je vingers en doe dit met een kloppende beweging.

·        Een tubetje gilding wax bevat voldoende om een standaard eetkamerstoel dekkend te krijgen.

 

 

 

Auberge des Rêves, 14 december 2018 'Kerst in de Auberge'
Naar een idee van Annie Sloan Nederland i.s.m. Ariadne at Home

Barn Stars! Zo maak je ze zelf!

 

 

Wat heb je nodig?

 

·       Kerststerren van papier mache, hout of stevig papier. Eventueel kun je zelf grote sterren vouwen en in elkaar plakken. In dit filmpje van onze Japanse collega-stockist Cherry Beans kun je stap voor stap zien hoe je zelf sterren vouwt en plakt. We adviseren je om te kiezen voor stevig hobbypapier van bv. 30 x 30 cm, dit moet nl. ook stevig blijven als je de ster straks gaat verven.

·       Eén of meer kleurtjes Annie Sloan Chalk Paint. Om een mooie metallic uitstraling te krijgen zijn deze kleuren heel geschikt: Chateau Grey, Duck Egg Blue, Aubusson Blue, Provence, Graphite en/of Old White

·       Annie Sloan Chalk Paint Wax Clear

·       Annie Sloan Chalk Paint Wax Dark (de bruine)

·       Kwast, bijvoorbeeld de small flat brush (kleine blauwe kwast van Annie Sloan)

·       Schuursponsjes van Sorbo

 

En zo maak je het:

 

Stap 1:

Verf je ster(ren) in de Chalk Paint kleuren naar keuze en laat goed drogen. Let er op dat je bij zelf gevouwen sterren ook goed alle naden meepakt.

 

 

Stap 2:

 

Breng met de gele kant van een Sorbo-sponsje een laagje Chalk Paint Wax Clear aan op de droge verf. Verwijder evt. overtollige wax voorzichtig met een pluisvrije doek, bv. een oude theedoek ofzo.

Stap 3:

Breng vervolgens met en ander sponsje voorzichtig een beetje Chalk Paint Wax Dark aan op de ster. Dit is het mooist als je hem aanbrengt op de ‘ribben’ van de ster en hem van daaruit zachtjes uitwerkt naar buiten. In het hart van de ster mag je best ietsje meer Dark Wax aanbrengen. Zorg ervoor dat het effect zo natuurlijk mogelijk lijkt, het moet een beetje een metaalachtige uitstraling krijgen.

Stap 4:

Hang kleine sterren bij elkaar in een tak voor het raam of in een pot. De grote sterren staan prachtig bovenop een kast op plank en natuurlijk ook voor het raam. Of hang er een aantal bij elkaar als een mobile. Klaar!

 

Heb je de smaak te pakken gekregen? Misschien vind je het dan wel leuk om één van onze Annie Sloan-workshops te volgen! 

 

Wil je nog meer doen met het thema ‘ster’?  

 

Kijk dan eens of je wat wilgentakken op de kop kunt tikken of andere mooie takken en bind hier sterren van. Gebruik jute touw om de punten en 'kruispunten' bij elkaar te knopen.

 

Geef vervolgens met een enigszins droge kwast een likje Chalk Paint in een kleur naar keuze over de wilgentakken en voilá: je hebt een prachtige decoratieve ster voor aan je muur!

Maak van je oude kerstballen weer hippe eyecatchers!

Natuurlijk kun je eens in de zoveel tijd  al je oude kerstversiering wel weggooien en steeds weer nieuwe ballen kopen. Je kunt je oude spullen óók een nieuw leven geven met je restjes Chalk Paint van Annie Sloan!

Alleen verven en waxen kan natuurlijk altijd, maar in dit blog laten we je graag zien hoe je er met iets meer moeite weer fantastische blikvangers van maakt! Lees je mee?

Wat heb je nodig?

 • oude kerstballen, pieken, pegels of andere kerstitems. Het materiaal maakt niet uit, maar kies wel vormen die je mooi vindt (dus glas, of kunststof of metaal is allemaal goed)
 • kwasten (ik werkte zelf met de small flat brush (de kleine blauwe kwast), de oval brush no. 8 van Annie Sloan en een hobbykwastje)
 • restjes Annie Sloan Chalk Paint; ik gebruikte o.a. de kleuren Duck Egg Blue, Aubusson Blue, Amsterdam Green en Florence. Maar je kunt natuurlijk elke kleur kiezen die je wilt, al zijn midden- en donkere tinten waarschijnlijk het mooist. Of kies wat kleurtjes in de 120 ml-potjes, daar heb je méér dan genoeg aan.
 • Annie Sloan Chalk Paint in de kleuren Arles en Primer Red om het roesteffect te maken (ook hier zijn 120 ml-potjes meer dan genoeg)
 • Annie Sloan Image Medium
 • Annie Sloan Chalk Paint Wax CLEAR
 • evt. Annie Sloan Chalk Paint Wax DARK (de bruine)
 • Sorbo schuursponsje, in vieren geknipt
 • Gemalen kaneel
 • Jute touw of mooie oude lintjes

Stap 1:

Haal voorzichtig de ophangoogjes uit de kerstballen en zet de kerstballen op een stokje (ik gebruikte hiervoor de onderkant van mijn hobbykwastjes, maar ook op een lange satéprikker zal het wel gaan). Verf ze in de kleur(tjes) Annie Sloan Chalk Paint die je hebt uitgekozen. Ik deed dit met de small flat brush van Annie Sloan. Het is het leukst om wat verschillende kleuren te gebruiken, maar dat is niet per se noodzakelijk. Laat helemaal drogen

 

Stap 2:

 

Stop de ophangoogjes weer voorzichtig terug in de kerstballen. Doop dan de puntjes van een volle kwast (als je hem hebt: je Annie Sloan Oval Brush no.8) in een klein beetje Chalk Paint Primer Red. Dep je kwast af of wat keukenpapier en breng al deppend met je kwast hier en daar een beetje Primer Red aan op je kerstbal.  In elk geval op en rond het ophangoogje en naar smaak ook wat op de zij- en onderkant. Zorg wel dat je nog voldoende van de onderkleur ziet! Laat goed drogen.

 

Stap 3:
Herhaal de vorige stap met een klein beetje Chalk Paint in de kleur Arles. Je ziet nu (als het goed is) al een beetje een roestige look ontstaan. Laat ook weer goed drogen.

Stap 4:

Breng met een Sorbosponsje voorzichtig een dun laagje Chalk Paint Wax CLEAR aan over de hele kerstbal. Veeg evt overtollige wax meteen voorzichtig weg met een pluisvrij doekje.

 

Stap 5 (optioneel):

Breng dan een klein beetje Chalk Paint Wax DARK aan op de delen die je hebt ‘geroest’ en naar smaak eventueel ook een beetje op de nog zichtbare gekleurde ondergrond. De Dark Wax geeft een nóg meer vintage effect.

Let op: als je teveel Dark Wax hebt gebruikt, kun je dit weer voorzichtig weghalen met een beetje Chalk Paint Wax CLEAR op een doekje.

 

Stap 6:

Breng met een klein hobbykwastje een dun laagje Image Medium aan op en rond het ophangoogje en naar smaak nog op één of twee andere kleine plekjes. In eerste instantie NIET teveel: je kunt er altijd meer bij doen, maar weghalen gaat niet. Strooi voorzichtig wat gemalen kaneel over de plaatsen waar je de Image Medium hebt aangebracht. Laat weer goed drogen!

 

Stap 7:

Haal een stukje touw of een lintje door het ophangoogje en klaar ben je! Hang de kerstornamenten straks in je kerstboom, of in een tak, of bundel ze in een ‘trosje’. Klaar!

 

Naar een idee van Jonathon Marc Mendez, Painted Love (voormalig Painter in Residence, Annie Sloan)

 

 

Foto's uit dit blog zijn eveneens van Jonathon Marc Mendez, geplaatst met toestemming.

Lekker naar buiten met Annie Sloan!

Nu het buitenseizoen weer voorzichtig is begonnen,  krijgen we weer steeds vaker de vraag of je Chalk Paint™ van Annie Sloan ook buiten kunt gebruiken. Een logische vraag, want hóe fijn is het als je ook je tuin of balkon kunt opvrolijken met één van Annie’s prachtige kleuren!

 

Om maar meteen met het goede nieuws te beginnen: jázeker, Chalk Paint™ mag gerust mee naar buiten! Hieronder lees je onze beste tips en aandachtspunten!

Chalk Paint™ hecht o.a. heel goed op baksteen, beton en terracotta en (geïmpregneerd) hout. Dus verf gerust je plantenpotten, tuinmeubilair,  tuinhuis of sjabloneer je stoeptegels!

 

Bedenk wel dat Chalk Paint™ als op zichzelf staand product voorál bedoeld is voor decoratief gebruik en niet om je buitenspullen te verduurzamen: de verf heeft van zichzelf geen weerbestendige of beschermende eigenschappen .

Chalk Paint™ zal zonder afwerking na verloop van tijd op een natuurlijke manier gaan verweren, wat het rustieke effect alleen maar mooier zal maken. Afhankelijk van de uitstraling die jij nastreeft en jouw specifieke omstandigheden kan het dus zijn,

dat de verf af en toe een opfrisbeurtje nodig heeft.  

Je hoeft hout voor buiten niet te waxen, omdat dit buiten veel harder ‘werkt’ en de verf dan juist zal gaan bladderen. Kunststof plantenpotten of decoratie van metaal kun je wél gerust waxen, want dat werkt niet of nauwelijks. En zelf hebben we ook duurzame ervaringen met gewaxte houten meubelen of riet/rotan dat onder een afdak staat, dus wel buiten, maar niet in weer en wind.

 

 Als je iets (voor buiten) wilt verven waar al een laklaag op zit, kan het handig zijn om het even licht op te schuren zodat de verf beter hecht. Als je het goed in de zon laat drogen en uitharden, kan het ook zonder afwerking heel wat regenbuien weerstaan. Als het oppervlak na het drogen afgeeft, is de tip om met een vochtige doek het oppervlak even af te nemen (dus niet met een kletsnatte doek en heel hard wrijven).

Een paar algemene tips:

 • Zorg dat de ondergrond kurkdroog is!
 • Niet over groene aanslag heen schilderen.
 • Bij voorkeur laten drogen in de volle zon, dan 'bakt' de verf er goed in! 

Ook een tuinhuisje en tuinmeubilair kun je prima verven, maar dan adviseren we je om wél af te werken met onze speciale buitenvernis op waterbasis. Dit product beschermt tegen vlekken en is schimmelwerend. Deze vernis heeft een ademende werking én beschermt goed tegen UV-stralen, zodat de kleuren veel langer mooi blijven.

Wil je graag ons advies voor jouw specifieke situatie? Neem gerust even contact op of loop even binnen in onze winkel!

 

Verder is er ook nog een fijne multiprimer beschikbaar voor buiten die je ook in combinatie met Chalk Paint kunt gebruiken. Deze heeft ook roestwerende eigenschappen, dus ook heel fijn voor een metalen tuinhek, maar ook voor koper/messing/PVC en glas!

 

Chalk Paint™ wordt in principe niet aanbevolen voor teakhout of andere olieachtige of geoliede houtsoorten, al wil het op echt verweerd teakhout vaak nog wel lukken. Als je twijfelt, gewoon eerst even uitproberen!

 

Heb je nog niet eerder met onze verf gewerkt, maar lijkt het je wél leuk? We leren je álle basisprincipes voor binnen én buiten in onze workshop Basistechnieken met Annie Sloan. Na één avond weet je alle in's en out's over deze fantastische verf! Naar meer info, data en beschikbaarheid. 

 

Veel buitenplezier met Annie Sloan!

0 Berichten