Wil je graag persoonlijk advies of twijfel je ergens over? Maak gerust gebruik van onze gratis WhatsApp-advieslijn!

Drie redenen om wél voor LED te kiezen!

Heel eerlijk? Ik wilde er eigenlijk helemaal niet ‘aan”: de LED-kaarsen kwamen vorig seizoen als paddenstoelen uit de grond in woonwinkelland en over het algemeen vond ik het allemaal niets. 

Wat ik er op tegen had? Nou ja: wie onze winkel kent, weet dat we erg houden van mooie en echte spullen-met-een-verhaal, en liefst met een góed verhaal. LED-kaarsen pasten daar in mijn beleving helemaal niet bij, want ik vond het een ‘nep-artikel’ met een hoog plastic-gehalte en ik kon niet bedenken hoe ik daar ooit blij van kon worden. Laat staan dat ik zag hoe ik daar onze klanten blij mee kon maken.

 

Toch liet het me niet helemaal los, want natuurlijk had ik er wel vraag naar in de winkel. Afgelopen zomer heb ik me wat meer in het onderwerp verdiept, vooral ook vanuit het oogpunt van gezondheid en klimaat. En ja, daar viel dus best wel wat voor LED-kaarsen te zeggen, eerlijk is eerlijk.

Eind augustus en begin september zouden we diverse beurzen bezoeken, en ik had de kaarsen dus toch maar op mijn lijstje “Nader Te Onderzoeken” gezet. Maar bij beide beurzen vond ik eigenlijk niets waar ik echt enthousiast van werd, dus ik had min of meer besloten om het dan maar gewoon níet in te kopen.

 

En bijna op het einde van de beurs liepen we letterlijk tegen het merk Uyuni aan. ‘Nou’, zei Menno… ‘Nou’, zei ik…  Want het moet gezegd worden: de stand stond vol met zacht flakkerende LED-kaarsen, en ik moest toch wel even serieus goed kijken. Ze zagen er helemaal niet uit als plastic :) !

 

We raakten aan de praat met de gepassioneerde producent, een mooi bedrijf uit Denemarken. Zijn bedrijf werkt al sinds 2007 (!) aan dit concept, en hij vertelde dat de Deense overheid het gebruik van LED-kaarsen juist enorm stimuleert vanwege de grote impact op milieu en gezondheid van gewone paraffine-kaarsen. De Scandinavische landen verbruiken nóg meer kaarsen dan wij in Nederland, en logisch ook, want de dagen zijn daar nog een behoorlijk stuk korter in de winter dan hier.

 

Na het gesprek met deze man waren we toch allebei óm, want eerlijk is eerlijk: de kaarsen waren prachtig, én hij had een goed verhaal dat gebaseerd was op feiten. En daar houden we van :) .

 

Daarom hier drie redenen waarom je voor een goede LED-kaars zou kunnen kiezen:

 

1. Uyuni-kaarsen zijn beter voor je gezondheid en voor het klimaat.

‘Gewone’ kaarsen bevatten meestal paraffine, een product dat is afgeleid van aardolie, steenkool of schalieolie. Wanneer paraffine wordt verbrand laat het giftige stoffen in de lucht vrij, waaronder aceton, benzeen en tolueen: stuk voor stuk stoffen waarvan bekend is dat ze kankerverwekkend kunnen zijn. En die lucht adem je dan dus ook in.

 

2. Uyuni-kaarsen zijn veilig, in tegenstelling tot gewone kaarsen.

Natuurlijk is je Uyuni-kaars ook volledig veilig voor kleine kinderen, ouderen en iets te enthousiaste huisdieren. Je hoeft nooit meer te stressen ‘of de kaarsen wel uit zijn’ of bang te zijn dat de kat of hond een kaars omstoot.

Zelf hebben we, vanwege onze honden, misschien al wel 25 jaar geen lange diner-kaarsen meer gebrand, terwijl ik ze wel prachtig vind. En nu kan het ook weer, en is het dubbel genieten met één van onze bijzondere kandelaars!

 

3. Uyuni-kaarsen zijn uiteindelijk voordeliger dan echte kaarsen.

Uyuni-kaarsen zijn ook een slimme keuze als je een kaarsenfan bent: de aanschafprijs is natuurlijk even een investering, maar als je regelmatig kaarsen brandt, heb je die kosten er binnen een jaar al uit. En na dat jaar kun je natuurlijk nog veel langer genieten van je LED-kaarsen, omdat je gekozen hebt voor een product van hoge kwaliteit.

 

Uyuni ontwierp het beste van twee werelden: werkelijk prachtige kaarsen in allerlei soorten, maten en kleuren. Dankzij het handgemaakte echte wasoppervlak van Uyuni-kaarsen kun je genieten van de geruststellende sfeer van een traditionele kaars, terwijl de unieke 3D-vlam een zacht flikkerend licht creëert dat een warme gloed toevoegt die veilig, schoon, rook- en gifvrij is.

 

Met name die unieke 3D-vlam zorgt ervoor, dat zij hun kaarsen niet zonder trots ‘de Rolls Royce’ onder de LED-kaarsen noemen. Waar andere merken één lampje in de lont gebruiken, zitten er in een Uyuni-kaars maar liefst 17 lampjes in de vlam. En dat zíe je, want het zachte licht is eigenlijk niet van echt te onderscheiden.

 

Elke kaars bevat een knopje met 3 standen: aan, uit en een 6-uurs-timer.

 

Met de los verkrijgbare afstandsbediening (€6,95) kun je genieten van nog meer functies. Niet alleen heb je de mogelijkheid om de timerfunctie van de kaarsen verder uit te breiden met 4, 8 of 10 uur, maar met de afstandsbediening kun je ook de lichtintensiteit bepalen met drie verschillende standen, van ‘normaal’ tot zacht gedimd. 

 

Wanneer je de kaarsen gebruikt in combinatie met de Uyuni-batterijen, dan heb je er voor lange tijd geen omkijken naar, want de stompkaarsen branden wel 1000 uren op deze batterijen. Voor de waxinelichtjes is dat 400 uur en voor de dinerkaarsen 200 uur. Natuurlijk kun je ook kiezen voor oplaadbare batterijen.

 

De naam Uyuni is geïnspireerd op de kristalheldere nachthemel van de Zuid-Amerikaanse zoutvlakten van Uyuni. Die hemel is zo kristalhelder dankzij de schone lucht en het ontbreken van lichtvervuiling.

foto: Civitatis.com
foto: Civitatis.com

Vanaf nu hebben we ook de prachtige outdoor-kaarsen van Uyuni in ons assortiment! Deze zijn gemaakt van een zeer natuurlijk ogend weerbestendig mat kunststof en kunnen in de regen, sneeuw en zon.

Deze kaars heeft ook een ingebouwde 6-uurs timer, die dan elke dag op een door jouw gekozen tijdstip aan en uit gaat. Ook de outdoor-kaarsen kun je uiteraard bedienen met de los verkrijgbare afstandbediening, die je extra dim- en timerfuncties geeft.

In de winkel hebben we héél veel Uyuni LED-kaarsen branden, in allerlei soorten, maten en kleuren. Kom ze gerust even in het echt bewonderen en probeer ze zelf uit met de afstandsbediening. 

 

Natuurlijk kun je onze collectie ook online bewonderen en bestellen. Klik daarvoor op de button hieronder:

Heb je nog vragen over deze prachtige LED-kaarsen? Laat het me weten in comments hieronder of neem even contact op.

 

Tot gauw! Anne

Maak van je oude kerstballen weer hippe eyecatchers!


Natuurlijk kun je eens in de zoveel tijd  al je oude kerstversiering wel weggooien en steeds weer nieuwe ballen kopen. Je kunt je oude spullen óók een nieuw leven geven met je restjes Chalk Paint van Annie Sloan!

Alleen verven en waxen kan natuurlijk altijd (TIP: lees onze budgettip aan het eind), maar in dit blog laten we je graag zien hoe je er met iets meer moeite weer fantastische blikvangers van maakt! 

 

Kijk je liever? Op ons YouTube-kanaal vind je een handige stap-voor-stap tutorial van deze techniek!

Wat heb je nodig?

  • oude kerstballen, pieken, pegels of andere kerstitems. Het materiaal maakt niet uit, maar kies wel vormen die je mooi vindt (dus glas, of kunststof of metaal is allemaal goed)
  • kwasten (ik werkte zelf met de small flat brush (de kleine blauwe kwast), de oval brush no. 8 van Annie Sloan en een hobbykwastje)
  • restjes Annie Sloan Chalk Paint; ik gebruikte o.a. de kleuren Duck Egg Blue, Aubusson Blue, Amsterdam Green en Florence. Maar je kunt natuurlijk elke kleur kiezen die je wilt, al zijn midden- en donkere tinten waarschijnlijk het mooist. Of kies wat kleurtjes in de 120 ml-potjes, daar heb je méér dan genoeg aan.
  • Annie Sloan Chalk Paint in de kleuren Arles en Primer Red om het roesteffect te maken (ook hier zijn 120 ml-potjes meer dan genoeg). Deze twee kleuren zijn echt essentieel voor het mooiste resultaat.
  • Annie Sloan Image Medium of een multi-purpose hobbylijm (die op metaal en kunststof hecht)
  • Annie Sloan Chalk Paint Wax CLEAR
  • evt. Annie Sloan Chalk Paint Wax DARK (de bruine)
  • Sorbo schuursponsje, in vieren geknipt
  • Gemalen kaneel
  • Jute touw of mooie oude lintjes

Stap 1:

Haal voorzichtig de ophangoogjes uit de kerstballen en zet de kerstballen op een stokje (ik gebruikte hiervoor de onderkant van mijn hobbykwastjes, maar ook op een lange satéprikker zal het wel gaan). Verf ze in de kleur(tjes) Annie Sloan Chalk Paint die je hebt uitgekozen. Ik deed dit met de small flat brush van Annie Sloan. Het is het leukst om wat verschillende kleuren te gebruiken, maar dat is niet per se noodzakelijk. Laat helemaal drogen

 

Stap 2:

 

Stop de ophangoogjes weer voorzichtig terug in de kerstballen. Doop dan de puntjes van een volle kwast (als je hem hebt: je Annie Sloan Oval Brush no.8) in een klein beetje Chalk Paint Primer Red. Dep je kwast af of wat keukenpapier en breng al deppend met je kwast hier en daar een beetje Primer Red aan op je kerstbal.  In elk geval op en rond het ophangoogje en naar smaak ook wat op de zij- en onderkant. Zorg wel dat je nog voldoende van de onderkleur ziet! Laat goed drogen.

 

Stap 3:
Herhaal de vorige stap met een klein beetje Chalk Paint in de kleur Arles. Je ziet nu (als het goed is) al een beetje een roestige look ontstaan. Laat ook weer goed drogen.

Stap 4:

Breng met een Sorbosponsje voorzichtig een dun laagje Chalk Paint Wax CLEAR aan over de hele kerstbal. Veeg evt overtollige wax meteen voorzichtig weg met een pluisvrij doekje.

 

Stap 5 (optioneel):

Breng dan een klein beetje Chalk Paint Wax DARK aan op de delen die je hebt ‘geroest’ en naar smaak eventueel ook een beetje op de nog zichtbare gekleurde ondergrond. De Dark Wax geeft een nóg meer vintage effect.

Let op: als je teveel Dark Wax hebt gebruikt, kun je dit weer voorzichtig weghalen met een beetje Chalk Paint Wax CLEAR op een doekje.

 

Stap 6:

Breng met een klein hobbykwastje een dun laagje Image Medium aan op en rond het ophangoogje en naar smaak nog op één of twee andere kleine plekjes. In eerste instantie NIET teveel: je kunt er altijd meer bij doen, maar weghalen gaat niet. Strooi voorzichtig wat gemalen kaneel over de plaatsen waar je de Image Medium hebt aangebracht. Laat weer goed drogen!

 

Stap 7:

Haal een stukje touw of een lintje door het ophangoogje en klaar ben je! Hang de kerstornamenten straks in je kerstboom, of in een tak, of bundel ze in een ‘trosje’. Klaar!

 

Kijk je liever? Op ons YouTube-kanaal vind je een handige stap-voor-stap tutorial van deze techniek!

 

Nog even een boodschappenlijstje met alles op een rijtje (met linkjes):

En als je helemaal compleet wilt zijn:

En dan nog even de beloofde budget-tip, als je je kerstitems een mooie look wilt geven, maar niet al teveel spullen wilt aanschaffen (wat we natuurlijk óók begrijpen):

 

koop dan een klein blikje (120 ml) Annie Sloan Chalk Paint, een klein blikje (120 ml) Chalk Paint Wax Clear en een klein blikje Chalk Paint Wax Dark en geef je kerstballen net zo'n gave metallic look als onze Barn Stars!

 

 

Hoe je dat doet (en hoe makkelijk dat is) lees je hier!

 Snel aan de slag? Bestel al je Annie Sloan-producten snel en voordelig in onze webshop.

GRATIS VERZENDING vanaf € 49 door heel Nederland

 

Heb je advies nodig of een andere vraag over deze blog? Stuur me gerust een WhatsApp-bericht, ik help je graag verder!

Naar een idee van Jonathon Marc Mendez, Painted Love (voormalig Painter in Residence, Annie Sloan)

Over goed gereedschap...

Het leek me een goed idee om alle in’s en out’s over Annie’s kwasten eens duidelijk op een rij te zetten, zodat je makkelijk kunt terugvinden welke kwast je nu wánneer gebruikt.

 

Dagelijks sta ik de verschillen en alle 'tips en tops' aan onze klanten uit te leggen, maar het is ook fijn als deze info goed te vinden is op onze website.

 

Het nut van een goede kwast

Waarom heb je eigenlijk een goede kwast nodig? Natuurlijk is een goede kwast heel bepalend voor je eindproduct, dat spreekt ongetwijfeld voor zich. Maar een goede kwast is óók onmisbaar, omdat het juiste gereedschap het verven van je project nu eenmaal 100 x makkelijker en leuker maakt. Natuurlijk valt je verf niet van je kast als je geen Annie Sloan-kwast gebruikt, maar ook de ervaringen van onze klanten liegen er niet om: de Annie-kwasten werken gewoon héérlijk, snel en makkelijk! 

En ja: het is wellicht in het begin even een investering,  want een kwast van goede kwaliteit is nu eenmaal nergens goedkoop. Maar als je nagaat dat de meeste van onze workshopkwasten nu zo'n vijf jaar oud zijn, terwijl ze écht intensief gebruikt worden, dan zegt dat óók wat.

 

Feitelijk is de kwasten-collectie van Annie Sloan niet zo groot. Er zijn eigenlijk maar drie types, en daarnaast zijn er nog  wat andere tools, die ik op het einde even kort zal behandelen.

 

Als je van alle drie de soorten tenminste één maat in je ‘gereedschapskoffer’ hebt, heb je verder ook niet zoveel meer nodig.

 

Om welke drie kwasten gaat het?

De Oval Brush

Allereerst is er de Oval Brush. Dit is een dikke, ovaalronde kwast en deze wordt ook wel ‘de’ Annie Sloan-kwast genoemd.

Deze kwast van varkenshaar is er voor gemaakt om veel verf op te nemen en is prima geschikt als je niet al te precies hoeft te werken. Omdat de bovenkant van de oval brushes wat rond loopt, kun je er ook prachtige texturen mee maken. Dit laatste doe je vooral als je wilt werken met een kleurwax om je object te verouderen.

 

Je kunt natuurlijk ook gewoon een zacht ‘smooth’ effect maken met deze kwast, door gewoon vloeiend in alle richtingen te verven. Daarbij mag je (indien nodig) voor een wat gladder effect de verf ook gerust wat verdunnen.

Wij gebruiken zelf de oval brushes in 80% van de gevallen omdat ze zo lekker snel opschieten en het verven met Chalk Paint echt tot een fijne ervaring maken.

 

Andere toepassingen:

·        Ik gebruik ook altijd de oval brush als ik een muur ga verven met Chalk Paint in plaats van Wall Paint. De Chalk Paint verdun ik dan met 10% water, en breng de verf dan op met een oval brush in cirkelvormige bewegingen. Zo krijgt je muur een prachtige matte, fluweelzachte uitstraling (let op: Chalk Paint op je muur is niet afwasbaar; wil je dat wel, gebruik dan de afwasbare Wall Paint en een Wall Paint Brush).

·         De Oval Brush is ook dé kwast die je nodig hebt als je als je stoffen bekleding wilt verven, omdat je met deze kwast de verf goed in de stof kunt werken.

 

"Dit type kwast is altijd al mijn favoriet geweest, want je kunt er lekker expressief mee schilderen omdat de kwast sterk en stevig is, maar toch flexibel" - Annie Sloan

 

De oval brush is er in 3 maten: small (€ 24,95) , medium (€33,95) en large (€ 47,95). Ik werk op meubels en muren zelf graag met de small en de medium. De hele grote is vrij zwaar, maar wel goed voor neerwaarts verven zoals bij vloeren of als je goed afgetrainde armen hebt 😉 .

 

Spoel je kwast na gebruik uit met kraanwater; bij sterke pigmenten wil ik nog weleens een beetje groene zeep gebruiken, maar dit is niet per se nodig. Sla de kwast na het spoelen uit en hang of zet hem weg, zodat hij goed kan drogen. Laat je kwast nooit lang in water staan en pak hem ook niet voor langere tijd in, want dan gaat het metaal roesten.

De Flat Brush

De flat brushes gebruik je voornamelijk voor het ‘strakkere’ schilderwerk. Deze kwasten bestaan uit blauwe en witte synthetische haren van verschillende lengtes. Dit is direct een gróót verschil met reguliere platte kwasten die bv. in de bouwmarkt te koop zijn.

Voor een heel strak effect verdun ik de Chalk Paint eerst met wat water (5% is een goede start om mee te beginnen; wil je hem nog vloeiender, dan voeg je nog wat meer water toe). Breng de verf aan door eerst alle kanten op te verven, zodat je de pigmenten goed verdeelt.

Direct daarna houd je je kwast schuin op je ondergrond in een hoek van 45 graden, dan trek je hem licht als een veertje na met de nerf (of denkbeeldige houtnerf) mee. Je gebruikt hierbij alléén de witte haartoppen en je zet absoluut géén druk op je kwast!

 

Werk in behapbare stukken, anders droogt de verf wellicht te snel.

Over het algemeen breng je met deze techniek twee laagjes verf aan. Wil je een nog gladder effect? Gebruik dan de rode sanding pad van Annie Sloan of een ultrafijn schuurpapiertje om je verf zacht te polijsten, alvorens je afwerkt met wax of lacquer.

 

De Flat Brush kun je eveneens gebruiken om de lacquer (vernis) aan te brengen.

 

Deze zachte kwast is er in twee maten: small (€ 9,95) en large (€16,95). De kleine flat brush is overigens ook mijn ‘1000-dingen-kwastje’ en gebruik ik voor de hoekjes en randjes als ik een muur verf, maar ook voor de decoratieve technieken zoals découpage of gilding.

 

 

Na het verven maak je hem schoon zoals de oval brush; bij gebruik van vernis of Image Medium maak je hem schoon met een zacht sopje.

De Wax Brush

De naam zegt het al: de wax brush gebruik je om je geverfde object af te werken met wax. Dit kan ook met een doek (best moeilijk!) of met een geel Sorbo-sponsje (iets makkelijker), maar met een waxkwast schiet het veel harder op en de meeste klanten vinden ze ook ergonomisch lekker werken.

Je krijgt van ons standaard een wax-instructie in de winkel als je een waxkwast wilt aanschaffen, want hoe beter je hem gebruikt, hoe langer hij meegaat.

 

Wax altijd met kruislingse bewegingen en niet in strepen of rondjes om vlekken of schade aan je kwast te voorkomen. Verdere uitleg en tips over het waxen lees je hier.

 

Maak je waxkwast na gebruik schoon met een warm sopje van (bij voorkeur) groene zeep (je weet wel, van Driehoek). Dit is erg zacht voor je kwastharen en reinigt prima. Spoel goed na met schoon water en sla je kwast uit. Zet hem daarna op een droge plaats om verder te drogen.

 

De waxkwast is er in 2 maten: small (€41,95) en large (€52,95).

Daarnaast hebben we ook nog een waxkwast in het assortiment van de Nederlandse kwastenfabriek van Goudhaantje (de bekende kwasten van schilderskwaliteit). Deze lijkt heel veel op de small wax brush van Annie Sloan en is ook (getest) net zo goed, maar wel een stukje goedkoper, namelijk €29,95. Ook deze waxkwast vind je in onze webshop.

 

In al onze workshops werken we uiteraard ook met de kwasten van Annie Sloan, maar in de workshop Verftechnieken I staan we ook uitgebreid stil bij deze drie basis-kwasten en kun je ze uiteraard zelf uitproberen.

 

Let op: er zijn kwasten op de (online) markt die er vrijwel exact hetzelfde uitzien als de kwasten van Annie Sloan, maar dit zijn géén echte 'Annie'-kwasten!

Álle Annie Sloan-kwasten herken je aan haar logo op het handvat van de kwast. Let daar dus op als je een kwast wilt kopen!

Overig gereedschap

Naast het besproken basis-gereedschap kun je je collectie indien nodig nog compleet maken met deze producten:

Speciaal voor de muurverf/Wall Paint hebben we hele fijne rollers in het assortiment van Goudhaantje, welke ook gebruikt worden door professionele schilders.  Je vindt deze hier.

 

Ik hoop dat deze uitleg over de kwasten van Annie Sloan nuttig was voor je. Heb je nog een vraag of een opmerking? Reageren kan onder dit blog!

*** GRATIS  VERZENDING vanaf € 49,00 in heel Nederland! ***

 

HAPPY PAINTING !

Anne

0 Berichten

Lekker naar buiten met Annie Sloan!

Nu het buitenseizoen weer is begonnen,  krijgen we weer steeds vaker de vraag of je Chalk Paint™ van Annie Sloan ook buiten kunt gebruiken. Een logische vraag, want hóe fijn is het als je ook je tuin of balkon kunt opvrolijken met één van Annie’s prachtige kleuren!

 

Om maar meteen met het goede nieuws te beginnen: jázeker, Chalk Paint™ mag gerust mee naar buiten! Hieronder lees je onze beste tips en aandachtspunten!

Ik maakte een tutorial voor mijn YouTube-kanaal over hoe ik deze kunststof stoelen van Ikea heb geverfd.

Bekijk hem hier of onderaan dit blog.

 

Chalk Paint™ hecht, behalve op kunststof, ook heel goed op baksteen, beton en terracotta en (al dan niet geïmpregneerd) hout. Dus verf gerust je plantenpotten, tuinmeubilair,  tuinhuis of sjabloneer je stoeptegels!

 

Bedenk wel dat Chalk Paint™ als op zichzelf staand product voorál bedoeld is voor decoratief gebruik en niet om je buitenspullen te verduurzamen: de verf heeft van zichzelf geen weerbestendige of beschermende eigenschappen .

Chalk Paint™ zal zonder afwerking na verloop van tijd op een natuurlijke manier gaan verweren, wat het rustieke effect alleen maar mooier zal maken. Afhankelijk van de uitstraling die jij nastreeft en jouw specifieke omstandigheden kan het dus zijn,

dat de verf af en toe een opfrisbeurtje nodig heeft.  

 

Deze mooie grote mandala-stencils vind je hier.

Voor tuinklussen die je graag wel wilt verduurzamen, gebruik je Annie Sloan Lacquer (vernis). Deze is geschikt voor buiten en verkrijgbaar in twee uitstralingen: matt en gloss (zijdeglans). Gloss is (bij alle merken vernis) wat sterker dan matte vernis, en in elk geval aan te raden als je met donkere kleuren gaat werken. Maar zelf heb ik ook met de matte variant prima ervaringen!

 

Voor je tuinprojecten gebruik je geen wax als afwerking. Wax is weliswaar waterafstotend, maar niet volledig waterdicht. Zelf hebben we wel duurzame ervaringen met gewaxte meubelen die droog onder een afdak staat, dus wel buiten, maar niet in weer en wind.

 

Als je iets (voor buiten) wilt verven waar al een laklaag op zit, kan het handig zijn om het even licht op te schuren zodat de verf beter hecht. Als je het goed in de zon laat drogen en uitharden, kan het ook zonder afwerking heel wat regenbuien weerstaan. Als het oppervlak na het drogen afgeeft, is de tip om met een vochtige doek het oppervlak even af te nemen (dus niet met een kletsnatte doek en heel hard wrijven).

 

 

Een paar algemene tips:

  • Zorg dat de ondergrond kurkdroog is!
  • Niet over groene aanslag heen schilderen.
  • Bij voorkeur laten drogen in de volle zon, dan 'bakt' de verf er goed in! 

Ook een tuinhuisje en tuinmeubilair kun je prima verven, maar dan adviseren we je om wél af te werken met Annie Sloan Lacquer Clear in matt of gloss. Dit product beschermt tegen vlekken én beschermt goed tegen UV-stralen, zodat de kleuren veel langer mooi blijven.

Wil je graag ons advies voor jouw specifieke situatie? Neem gerust even contact op of loop even binnen in onze winkel!

 

 

Chalk Paint™ wordt in principe niet aanbevolen voor teakhout of andere olieachtige of geoliede houtsoorten, al wil het op echt verweerd teakhout vaak nog wel lukken. Als je twijfelt, gewoon eerst even uitproberen!

 

Heb je nog niet eerder met onze verf gewerkt, maar lijkt het je wél leuk? We leren je álle basisprincipes voor binnen én buiten in onze workshop Annie Sloan Verftechnieken I. Na één avond weet je alle in's en out's over deze fantastische verf! Naar meer info, data en beschikbaarheid. 

 

Veel buitenplezier met Annie Sloan!

0 Berichten

Chalk Paint, Wall Paint & Satin Paint: wanneer gebruik je nu wát?

Afgelopen voorjaar introduceerde Annie Sloan met de nieuwe Satin Paint haar derde fantastische verfproduct. In de winkel krijg ik vaak de vraag wat nu precies de verschillen zijn, en ik kan me dat heel goed voorstellen, zeker als je net wilt beginnen met Annie Sloan verf.


Nu we een half jaar verder zijn lijkt het me dan ook een goed plan om de drie verschillende verflijnen even duidelijk op een rijtje te zetten. Zodat jij aan het eind van dit blog weet welk product je voor jouw klus het best kan kiezen. Lees je mee?

 

 

Annie Sloan Chalk Paint, of ook wel: de krijtverf

Dit is waarschijnlijk het meest bekende product van Annie Sloan en ook meteen het oudste! Chalk Paint bestaat al sinds 1990 en Annie Sloan is de bedenker van deze prachtige en inmiddels wereldberoemde verf. Ruim 30 jaar geleden had Annie een gezin met drie kinderen onder de 10 jaar. Ze had na haar kunstopleiding jarenlang ervaring opgedaan met het restylen van interieurs en meubels.
Op het moment dat ze meer aan huis gebonden was en veel minder tijd over had om te werken, realiseerde ze zich dat ze eigenlijk bijzonder ontevreden was met het verfaanbod wat op dat moment op de markt verkrijgbaar was.

 

Met haar kennis vanuit de kunstacademie en haar jarenlange expertise ging ze daarom aan de slag om haar eigen verf te maken. Ze wilde dat deze verf aan een aantal voorwaarden zou voldoen:

  • de verf moest geschikt zijn voor alle ondergronden, dus bruikbaar zijn op hout, steen, kunststof, metaal, glas en textiel
  • de verf moest makkelijk aan te brengen zijn, zónder dat je hoeft te schuren en te gronden
  • de verf moest duurzaam zijn, dus zo min mogelijk schadelijke stoffen bevatten
  • de verf moest gemaakt worden op basis van natuurlijke pigmenten, om écht mooie kleuren te kunnen maken
  • de verf moest onderling makkelijk te mengen zijn, zodat je zelf makkelijk nieuwe kleuren kunt bedenken

In 1990 zag Chalk Paint het 'levenslicht'. En wat begon in een klein winkeltje dat Annie samen met haar man David runde in Oxford, Engeland, groeide in de loop der jaren uit tot een product en een 'way of life' dat in meer dan 50 landen over de hele wereld verkrijgbaar is. 

 

 

Chalk Paint in Graphite
Chalk Paint in Graphite

In feite kun je gerust stellen dat alle krijtverf-achtige producten die inmiddels op de Europese markt zijn, afgeleid zijn van Annie Sloan Chalk Paint. En hoewel daar (naast veel 'troep') ook best goede producten tussen zitten, is er nog steeds niets op de markt te vinden met precies deze zelfde kwaliteiten. En dat is natuurlijk wél heel bijzonder!

 

Chalk Paint is de juiste keuze voor een groot scala aan projecten! Je kunt er niet alleen makkelijk je meubels mee restylen, maar ook keukens, trappen, vloeren, wanden en tuinprojecten. Dit kun je 'lekker recht toe, recht aan' doen in een mooie strakke finish, maar met Chalk Paint creëer je in een handomdraai ook prachtige verouderde technieken, zoals een mooie vintage of distressed look.

 

 

Het is dan ook niet voor niets dat we alleen voor Annie Sloan Chalk Paint al drie avondvullende workshops met Verftechnieken in ons aanbod hebben. Een goed idee als je plannen hebt voor een groot project en/of wilt weten wat er allemaal mogelijk is met Chalk Paint.

 

Chalk Paint is verkrijgbaar in 45 prachtige authentieke kleuren, en werk je (in de meeste gevallen) af met Annie Sloan Chalk Paint Wax of Annie Sloan Chalk Paint Lacquer. De basis-gebruiksaanwijzing vind je hier.

Voor uitleg-op-maat ben je natuurlijk altijd van harte welkom in onze sfeervolle winkel in Leerdam, en woon je verder weg: maak dan gerust gebruik van onze gratis WhatsApp-advieslijn en put uit onze jarenlange kennis en ervaring om van jouw project een succesnummer te maken!

 

Annie Sloan Wall Paint, oftewel: de muurverf

Sinds 2014 heeft Annie Sloan haar eigen prachtige muurverflijn, en deze is in oktober 2021 volledig vernieuwd. Nou kun je natuurlijk overal muurverf kopen, maar toch heeft Annie Sloan Wall Paint aantal opvallende eigenschappen, die zorgen dat deze muurverf zich duidelijk onderscheidt van het gemiddelde aanbod:

Wall Paint in Piranesi Pink
Wall Paint in Piranesi Pink

Het Wall Paint-kleurenpalet bestaat uit 32 unieke kleuren en is speciaal ontworpen om je het vertrouwen te geven dat je je eigen interieur zó kunt creëren, dat het net zo uniek is als jijzelf.

 

Het zijn allemaal driedimensionale kleuren, rijk aan natuurlijke pigmenten en alle tinten zijn verankerd in de kunstgeschiedenis. Elke tint brengt luxe, karakter en elegantie in elk huis - of het nu een historisch pand betreft of een nieuwbouwhuis.

En laat het kiezen van kleuren gerust over aan Annie Sloan: zij is niet voor niets uitgeroepen tot één van de vijf meest invloedrijke personen op het gebied van kleur en interieur in de UK.

 

De Wall Paint-formule op waterbasis bevat een zeer lage hoeveelheid VOC's en is gecertificeerd Toy Safe, maar is óók bestand tegen alles wat op zijn pad komt. Annie Sloan muurverf is zélfs geschikt voor achter het aanrecht en in de badkamer.

 

Annie Sloan Wall Paint gebruik je voor muren en plafonds van steen of gips. Wall Paint is niet bedoeld voor houten ondergronden. 

Hier vind je onze range met alle Wall Paint-kleuren. Wall Paint is verkrijgbaar in kleine blikjes van 120 ml, die je kunt gebruiken om de kleur te testen in jouw huis en met jouw lichtinval, en in 2,5-literblikken. In de meeste gevallen is dit genoeg om een muur van 14 - 15 m2 twee keer te verven. Érg zuinig in gebruik dus, maar dat komt ook weer door de enorme hoeveelheid pigmenten in de verf. 

Annie Sloan Satin Paint

En sinds dit voorjaar hebben we dus als derde lijn de Satin Paint-collectie. Annie Sloan Satin Paint is ontworpen voor gebruik binnenshuis en geeft een stevige, maar mooie zacht glanzende afwerking op elke houten of metalen ondergrond. Het verschil met Chalk Paint is o.a. dat Satin Paint geen wax of lacquer nodig heeft als beschermlaag.

 

Satin Paint is zo samengesteld dat het gemakkelijk aan te brengen is en bevat zelfnivellerende eigenschappen voor een moderne strakke uitstraling. Ideaal dus voor deuren, kozijnen, plinten en vensterbanken, en daar is deze lijn dan ook hoofdzakelijk voor ontworpen.

 

Satin Paint is ook geschikt voor meubels wanneer je een mooie strakke afwerking zonder poespas beoogt en je Chalk Paint niet strak genoeg vindt. Let op: wil je liever een rustieke uitstraling geven aan je meubels of aan de slag met bijzondere technieken, dan kies je dus beter voor Chalk Paint.

 

Door Satin Paint te combineren met Annie Sloan Wall Paint kun je zelf een geweldige basis leggen voor jouw interieur: de perfecte kleuren, gecombineerd met een fantastisch gebruikersgemak (juist ook voor de onervaren schilder) én de hoogstaande kwaliteit die je van Annie Sloan mag verwachten.

 

Annie Sloan Satin Paint is (net als alle andere producten) kindvriendelijk, laag in VOC’s en makkelijk schoon te maken. Alle kleuren zijn volledig afgestemd op de prachtige Annie Sloan Wall Paint-collectie.

Ook Satin Paint heeft niet zoveel voorbereiding nodig, al kan het (afhankelijk van de ondergrond) in sommige gevallen wel nodig zijn om (wat) te schuren. Maar afwerken is dan weer niet nodig.

 

Satin Paint is op dit moment verkrijgbaar in 16 goede basistinten, die ook allemaal leverbaar zijn als Wall Paint. De verwachting is dat deze lijn in de toekomst verder wordt uitgebreid. Belangrijk bij Satin Paint: volg goed onze bijgeleverde instructies voor het beste en meest duurzame resultaat.

Mocht je interesse gewekt zijn, bestel dan gerust onze kleurenkaarten van de Chalk Paint en/of Wall Paint & Satin Paint.

 

En heb je behoefte aan kleuradvies en/of verdere productinformatie? Stuur me gerust een berichtje via WhatsApp of kom gezellig langs in onze winkel in Leerdam! Heb je nog vragen naar aanleiding van dit blog? Ik hoor je graag!

 

Happy Painting!

 

Anne

Make-over van onze keuken met Annie Sloan Paint (deel 3)

Als je deel 1 en deel 2 van dit blog ook hebt gelezen, dan weet je dat we een week geleden begonnen aan onze uitdaging om vóór kerst onze keuken een low-budget make-over te geven met Annie Sloan Paint. Nu is het kerstavond en wat zijn we blij dat het gelukt is!

Na ons laatste blog van zaterdag waren we geëindigd met het stempelen van de tegels achter het fornuis. 

 

De wandtegels kregen nog één extra laagje Lacquer Gloss en tot slot nog een laagje Lacquer Matt. Omdat de eerste laag Lacquer al was aangebracht voor het stempelen gingen deze twee laatste laagjes snel en makkelijk.

Ik gebruikte hiervoor nu alleen de flat brush large en heb niet meer gerold.

 

De keukenkastjes kregen een derde en laatste laagje Chalk Paint Wax Clear: zo kunnen ze een flink stootje hebben de komende jaren!

Menno timmerde de schouw strak af (die kraaldelen daar vonden we echt niet meer mooi). Ook verfde hij het plafond en alle muren (gelukkig maar, ik heb al hoogtevrees als ik op een krant sta :-) ). 

Hiervoor gebruikten we Annie Sloan Wall Paint: een supersterke en matte muurverf die speciaal is ontworpen voor ruimtes die intensief gebruikt worden en waar je goed wilt kunnen schoonmaken. Deze muurverf kan zelfs achter de kookplaat als je geen tegels hebt! Maar goed, die tegels hebben wij wel en die waren nu óók weer mooi geworden met die stempels.

 

We kozen ook op de muur weer de menging Paris Grey en Country Grey (alleen nu dus Wall Paint i.p.v. Chalk Paint).  Dezelfde kleur als de muurtegels dus. Omdat we een oud huis hebben uit 1912 met flink hoge ruimtes, verfde Menno de muren niet tot bovenaan met deze mix, maar gebruikte voor de bovenste rand Wall Paint Old White, die doorloopt op het plafond. Zo wordt de ruimte optisch minder een pijpenla en we vinden dat gewoon ook erg mooi.

Tot slot verfde ik gisteren de lambrisering (opnieuw) met Chalk Paint in Graphite. Deze kleur zát er al op, maar ik had die wand nooit afgewerkt met wax en dat is in een keuken niet zo handig, want dan is het niet afneembaar. Nu dus een nieuw laagje verf erover, en ik nam meteen ook maar de radiator mee.

Op foto 2 zit de eerste laag er op, op foto 3 de tweede laag verf. Het kleurverschil komt door kunstlicht en daglicht. Tip: draai de radiator in de winter even dicht vóór je gaat verven en zet hem weer aan als de verf droog is, anders droogt de verf té snel.

Radiatoren hoef je verder niet af te werken als ze op een plaats hangen waar ze niets te lijden hebben. In ons workshopatelier hebben we de radiatoren geverfd in de kleur Duck Egg Blue en daar zit verder niets op.

 

Op plekken waar je radiator wél iets te verduren heeft, kun je zowel kiezen voor wax als lacquer. Onze verwarming zit precies in de looproute, en moet daarom wel echt een stootje kunnen hebben. Wij zijn zelf een grote fan van de uitstraling van wax op Chalk Paint, en vanmiddag heb ik dus een laagje wax aangebracht op de verf, die lekker snel droog was :-) .

 

Verder kregen de keukendeurtjes nog nieuwe handgrepen, en toen waren we klaar!! We zijn echt zó blij met het resultaat!

De grote poster van Le Chat Noir komt je misschien bekend voor: hij hing jaren aan de muur in de winkel. We hebben hem zeker al 20 jaar en nu heeft hij weer een ereplaats in de keuken, want de kleuren matchen echt supermooi.

Zo kan onze 20 jaar oude keuken wat ons betreft weer een hele poos mee!

 

Wat heeft deze low-budget make-over nu gekost? 

 

We gebruikten de volgende kleuren Chalk Paint (per liter €32,50): 

  • Primer Red (half blik)
  • Graphite (half blik)
  • Paris Grey (250 ml)
  • Country Grey (250 ml)

Dus bij elkaar zo'n anderhalve liter x €32,50 = €48,75 aan Chalk Paint.

 

Aan afwerking: 

  • van elk een blik Lacquer Gloss en Matt à €32,95. Van beide blikken hebben we misschien een kwart gebruikt, maar de rest komt wel op als we de kozijnen en deuren gaan afmaken of als we in het voorjaar buiten aan de slag gaan. Maar de kosten voor nu zijn ca €16,50 aan materiaal.
  • Chalk Paint Wax Clear, €16,50 voor 500 ml. Ik gebruikte bij elkaar zo'n 300 ml, dus €9,90.

Verder gebruikten we nog Wall Paint in de kleuren Old White, Paris Grey en Country Grey (omdat ik zo graag die mixkleur wilde). Deze kost €65,00 per blik van 2,5 liter, en daar verf je echt superveel mee (tot wel 30 - 36 m2 per blik). Voor de hele ruimte hebben we van alle drie de kleuren alles bij elkaar zo'n 2,5 liter gebruikt. Materiaalkosten Wall Paint dus €65,00.

 

Overige materialen:

  • 2 x Annie Sloan flat brush small à €7,50 = €15,00
  • 1 x Annie Sloan flat brush large à €13,95
  • 1x Wall Paint Brush small à €30,95
  • Cubano stamps van Iron Orchid Designs à €40,95
  • Annie Sloan Sponge Roller small (€9,50)
  • losse dingetjes als verfbakjes en schilderstape €10,00
  • 9 handgrepen à €5,95  = €53,55

Chalk Paint €48,75

Afwerking €26,40

Wall Paint €65,00

Overige materialen: €173,90

 

Totale kosten aan materialen voor deze make-over: €314,05*. Als je dit vergelijkt met een nieuwe keuken, of het laten spuiten van je keukenkastjes of nieuwe frontjes, dan is dit natuurlijk een schijntje. Bovendien zijn hier het plafond en de muren en de radiator ook gedaan en hebben de kastjes nieuwe grepen.

 

(*dit is exclusief de kosten voor het hout van de schouw, maar dat was niet overdreven veel).

 

De aanschafkosten zullen voor iedereen weer anders zijn, afhankelijk van je wensen.  Wij werkten met veel kleuren, en misschien is voor jou één kleur genoeg of is het voordeliger om bepaalde producten in een kleinere verpakking te kopen. Daarnaast is het zo dat de kwasten van Annie Sloan super lang meegaan, al die materialen kunnen we met de volgende klus dus ook weer gebruiken.

Als je alleen je keukendeurtjes wilt verven ben je natuurlijk nog veel minder kwijt: de gemiddelde klant betaalt tussen de €60 en €100, inclusief kwast(en).

 

En nu is het tijd om een paar dagen heerlijk uit te rusten!

 

Ben je geïnspireerd geraakt om zelf ook aan de slag te gaan? App gerust foto's van je project  naar Anne (06)  15 275 994, en je krijgt persoonlijk kleur- en productadvies.

 

Alle gebruikte materialen zijn te bestellen in onze webshop. We kunnen je bestelling uiteraard naar je verzenden, maar 24/7 zelf ophalen bij ons Pick Up Point is óók mogelijk.

 

En zodra de Corona-maatregelen het toelaten, verzorgen we uiteraard ook weer zeer inspirerende workshops in ons workshopatelier in Leerdam.

Wil je daarvan op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief onderaan deze pagina.

Make-over van onze keuken met Annie Sloan Paint (deel 2)

Wat is het vorige blog al veel gelezen zeg, echt super leuk! En ook dank voor alle leuke reacties op Facebook en Insta! Zoals gezegd hópen we (zo goed als) klaar te zijn voor kerst, en dat betekent dat hier echt serieus hard gewerkt wordt!

 

De keukenkastjes zelf zijn eigenlijk nog wel het minste werk hoor! Die heb ik gisterochtend een tweede laagje Primer Red gegeven. Toen dit goed droog was (na een uurtje of 3/4) ben ik de deurtjes voor de eerste keer gaan waxen. 

 

Omdat ik nu direct op het kale MDF heb geverfd, merkte ik dat de vezels van het hout na het drogen wat opstandig waren geworden, en de kastjes voelden daardoor een tikje ruw aan. Daarom heb ik, vóór ik ging waxen, het verfwerk even snel gepolijst met de rode (fijnste) Sanding Pad van Annie Sloan. Dit was op alle deurtjes en laden nog geen 5 minuten werk, en toen was alles weer glad.

 

Als jij met geverfd hout of gelamineerde deurtjes werkt, is deze stap helemaal niet nodig. Mijn telefoon had wat kuren, dus de kleuren lijken soms ineens heel anders, maar daar is helaas nu niets meer aan te doen.

Op de laatste foto zie je heel goed het verschil tussen de twee bovenste laden die net zijn gewaxt, en de onderste lade die net gepolijst is (dus voor het waxen).

En toen waren de tegeltjes boven het aanrecht aan de beurt! Die had ik eerder natuurlijk flink verruïneerd door maar een gedeelte te verven (zie deel 1 van dit blog), maar Menno had alles weggeschuurd en nu waren alleen de voegen nog zwart. Dat moest lukken!

We hadden samen nog even dispuut welke kleur er op de wanden moest, maar gelukkig kreeg ik mijn zin (zoals vrijwel altijd als het om kleuren gaat :-) ). Het werd een mix van 50/50 van de kleuren Paris Grey en Country Grey, dit wordt een fantastische 'greige': warm, maar niet té. 

Mengen met Annie Sloan Paint is erg makkelijk, in tegenstelling tot wat je misschien denkt. Cursisten in onze workshops vinden mengen in eerste instantie óók altijd wat spannend, maar het stelt niets voor. Je hebt alleen 'verse' verf nodig en een mengbeker van de Hema. Wanneer je verf bij een schilder of bouwmarkt laat mengen, dan krijg je een basisverf waar druppels pigment aan worden toegevoegd. Een druppel meer of minder geeft dan direct een andere kleur.

Annie Sloan Paint ís al op kleur gemaakt. Mocht je zelf willen mengen en je komt toch iets tekort, dan kun je gewoon 'volgens recept' verf bij maken. Ook al doe je er per ongeluk een paar druppels van een kleur méér bij, dan zie je daar helemaal niets van (in de workshop Annie Sloan Verftechnieken I leren we je hier meer over). 

 

Ik maakte ca. 500 ml van mijn 'greige'-mix met 250 ml Paris Grey en 250 ml Country Grey. Hier voegde ik nog 3 eetlepels water aan toe om de verf iets dunner te maken. Ruim voldoende om mijn ca. 3 m2 tegels 2 laagjes verf te geven.

 

Omdat onze wandtegels echt super glad geglazuurd zijn, bracht ik de verf op met een lakviltroller (gebruik géén sponge roller om je verf aan te brengen, dat gaat niet lekker).

Over het algemeen kwast ik veel liever, maar dat was in dit geval geen optie, omdat de kwast uitglijdt op de gladde tegels.

Op de derde foto zie je nog goed de zwarte voegen van mijn eerdere poging. De vierde foto is het resultaat na één laagje Chalk Paint.

Vanochtend vroeg bracht ik de tweede laag verf aan, en wat was dat al een ander gezicht! Normaliter 'hoor' je vervolgens 24 uur te wachten voor je aan de slag gaat met Annie Sloan Lacquer (vernis), maar omdat ik niet zoveel tijd had sloeg ik mijn eigen adviezen toch maar in de wind (niet verder vertellen!).

 

Dus vanmiddag ging de eerste laag Lacquer er op.  Voor een 'hufterproof'-afwerking kun je het best twee dunne laagjes Lacquer Gloss gebruiken, en als je een mat effect wilt, werk je tot slot af met een laagje Lacquer Matt. Wel steeds 24 uur wachten tussen de laagjes (of je neemt toch een beetje risico, zoals ik vanmiddag). 

Normaliter verdun je elk laagje Lacquer met 10% water, zodat hij makkelijker uitsmeert en je je eerste laag niet gaat 'overwerken' , d.w.z.  dat je niet 20x over hetzelfde stukje moet rollen of kwasten. Het gevaar bestaat dan, dat je de verf weer nat maakt en meetrekt.

 

Verdunnen dus! En omdat mijn tegels zó glad waren en ik had geleerd van mijn avonturen met de Polyvine-vernis, waarmee ik indertijd wel 6x opnieuw ben begonnen, deed ik nu voor de zekerheid een lepeltje verf door mijn vernis, zodat deze ook al een beetje op kleur was.

Mijn 'recept'voor de eerste laag vernis: 10 delen Lacquer Gloss, 1 deel water en 1 deel verf

Vervolgens bracht ik het mengsel steeds per 2 á 3 tegels op met de grote platte kwast, en rolde direct na met de Annie Sloan Sponge Roller (die écht veel fijner is dan een gewone schuimroller, omdat hij een zeer hoge schuimdichtheid heeft). Zo behandelde ik de hele tegelwand.

Pas echt op met 'overwerken', te schraal werken en/of teveel druk zetten op je kwast of roller, om te voorkomen dat je de verf toch natmaakt en meetrekt. Als je dat een beetje onder knie hebt stelt het niks voor. Het is ook niet erg als je niet alles in de eerste laag raakt: er komen nog meer laagjes overheen en uiteindelijk is alles echt wel bedekt. En laagje 2 en 3 zijn veel makkelijker, omdat je dan de verf niet meer kunt meetrekken.

Na een uurtje of 3 was de eerste vernislaag al heel goed droog, en ging ik (als kers op de taart) aan de slag met de 'Cubano-stempel' van Iron Orchid Designs. Dat was nog een 'dingetje', want de stempels waren bijna 15 x 15 cm per tegel, en mijn tegels waren maar 12,5 x 12,5 cm. En de stempel bestaat eigenlijk uit vier van die tegeltjes aan elkaar vast. Ook dat schoot niet op, want mijn voegen waren niet overal gelijk.

 

Maar daar was snel iets op gevonden: we knipten ze gewoon op maat! Eerst knipte ik één tegel los, en knipte die vervolgens op 12,5 x 12,5 cm. Vóór je aan de slag gaat met de stempels, moet je ze voor het eerste gebruik even een keertje opruwen, zodat de verf mooier hecht.

En daar ging ik!!! Best wel doodeng, want als het mislukte kon ik weer opnieuw beginnen met tegels verven.

Maar het valt reuze mee: je 'plakt' de stempel gewoon op het bijgeleverde grote plastic vel. Vervolgens bracht ik Chalk Paint in de kleur Graphite aan op de stempel (ik gebruik hiervoor ook weer een Annie Sloan Sponge Roller). En dan is het een kwestie van goed mikken en niet meer schuiven :-) !

Omdat ik vóór het stempelen al een laagje Lacquer Gloss had aangebracht, kon ik met een iets vochtig doekje héél makkelijk een enkel vlekje weghalen.!

En hier dan nog even een mooie detailfoto van de stempels. Gaaf toch?

Dat was het dan weer even voor nu! Komende dagen gaan we verder met de schouw en de muren, en misschien nog de kozijnen en deuren. Leuk dat je mee leest!

 

Goed om te weten:

  • als je ook tegels gaat verven, is het beter om te kiezen voor een neutrale kleur in plaats van bijvoorbeeld knalblauw of zo: omdat je ook de voegen mee verft geeft dan anders een erg 'gekunsteld' resultaat.
  • blijf steeds 'het grote geheel' zien. Als je (net als ik) wat perfectionistisch bent, ben je misschien geneigd om elk puntje en dingetje te 'zien'. Geloof me: in het grote geheel zie je daar straks echt niets meer van, laat staan iemand anders! Dus relax!
  • Wil jij ook aan de slag met Annie Sloan Paint? Je kunt me rechtstreeks je vragen en foto's van je project sturen via WhatsApp op (06) 15 275 994. Of meld je aan voor één van onze Annie Sloan-workshops (als dat straks weer mag).

Lees direct hoe het afloopt in blog deel 3!

Make-over van onze keuken met Annie Sloan Paint (deel 1)

Onze keuken is nu zo'n 20 jaar oud, en van die 20 jaar is hij al 10 jaar een doorn in ons oog. Ondanks dat het toen één van de duurste posten was van onze verbouwing, was de kwaliteit niet om over naar huis te schrijven, en na 10 jaar kregen we last van allerlei mankementen waar ik je nu niet mee zal vermoeien.

 

Menno wilde héél graag zelf een keuken maken, maar in die tijd begonnen we ook met de Auberge, en aangezien alles naast onze banen moest gebeuren, kwam er natuurlijk niets van onze keukenplannen terecht.

 

Toen maakten we kennis met Annie Sloan Paint en het moment kwam daar dat we het misschien ooit óók wel zouden gaan verkopen. En dus testten we alles wat los en vast zat, want ja, je moet tóch weten wat je zoal adviseert aan je klanten...

Hier zie je onze keuken van links naar rechts, de foto's zijn vanochtend gemaakt. Het is een lange smalle pijpenla met links een hoog raam en rechts een oud kantelraam naar de kelder.

Onze keuken was een dankbaar (??) slachtoffer van mijn testpraktijken, en de foto's hierboven laten zien hoe de keuken er vanochtend uitzag. Onder de gootsteen verfde ik de vanille-gele kastjes zo'n 8 jaar geleden al eens met Annie Sloan Original. Vanochtend zat die verf er nog steeds goed op, al hebben we op die plek altijd 'druk verkeer' met onze honden en is het ook hun 'uitschudplaats' na een wandeling in de regen...

 

De tegels boven ons fornuis verfde ik drie of vier jaar geleden ook maar eens als test-object met Annie Sloan Graphite (de keuken ging er tóch uit, nietwaar?) en werkte het af met de vernissen van Polyvine, die we toen nog verkochten. Ik was zeer benieuwd of dat goed zou blijven, zo precies bij de kookplaat.

 

Dat bleef het dus niet, de vernis werd nooit echt hard en het oogde ook een beetje als plastic. Na enige tijd gingen er stukjes af en werd het echt lelijk, zie foto hieronder.

Hier zie je goed dat er de nodige kale plekjes ontstonden op de tegels.
De taart is overigens een koolhydraatarme boterkoek die ik bakte omdat er iemand jarig was, maar dat is weer een ander verhaal...

Goed, met dit Corona-jaar in de benen ontbreekt ons nog steeds de tijd om de keuken echt helemaal te vervangen (en stiekem ben ik nog véél te veel gehecht aan ons Boretti-fornuis).

 

Toch kon het zo ook niet blijven. En dus besloten we gisteren om de keuken eens een mooie low-budget opknapbeurt te geven, zodat hij er de komende jaren weer een beetje fatsoenlijk uitziet. En als je winkel ineens dicht moet vanwege de lockdown, houden we toch vást ook wel wat tijd over... Misschien een béétje ambitieus zo in de week voor kerst, maar we gaan zien hoe ver we komen!

 

We gaan de kastjes en wandplank verven, de tegels achter het aanrecht, de muren en Menno gaat nog iets doen met de schouw. Ook willen we het hoge raam en de kozijnen nog verven, maar of dat allemaal lukt voor de feestdagen is afhankelijk van de verdere drukte.

Onze keuken was voorzien van een lamineerlaag, maar na enkele jaren kwam er bij een aantal deurtjes al lucht tussen de kunststoflaag en het MDF. In ons geval nu dus tijd om de lamineerlaag er af te halen. En dat was eigenlijk verrassend makkelijk en zó gebeurd!
Eerst verwijderde ik de handgrepen, en vervolgens de lamineerlaag. Zó, dat was vast klaar!

 

Omdat we ook graag andere handgrepen willen, plamuurde ik de oude schroefgaatjes dicht. Zo hoef je niet stad en land af te zoeken naar nieuwe handgrepen met de juiste maat, maar kun je kiezen voor alles wat je mooi vindt.

Toen de plamuur was uitgehard, schuurde ik de schroefgaatjes nog even glad. Menno schuurde de tegels weer zoveel mogelijk kaal. Een nieuwe laag verf zal ook zónder schuren zeker hechten, maar omdat we de ondergrond niet sterk genoeg vonden, leek het ons beter om die er eerst af te halen.

En toen kon het echte werk beginnen! We kozen voor de keukendeurtjes voor de aardse Primer Red. Deze kleur staat prachtig bij het terrazzo aanrechtblad en bij de apparatuur en past ook mooi bij de rest van onze benedenverdieping. 

Voor het verven en afwerken van de keukenkastjes gebruik ik dus Annie Sloan Paint in de kleur Primer Red (dit is dus de naam van de kleur, en géén Primer, want dat is niet nodig met deze verf, óók niet op kunststof ondergronden). Verder ga ik hem afwerken met Chalk Paint Wax Clear.

Voor keukens kun je ook kiezen voor Annie Sloan Lacquer als afwerking, dit geeft meer een 'strak-in-de-lak' uitstraling. Wax zorgt voor een wat rustieker gevoel, wat we allebei erg mooi vinden en wat ook goed past bij onze enigszins landelijke keuken. 

 

De verf valt echt niet van je keuken als je geen Annie Sloan-kwasten gebruikt, maar het werkt wel fantastisch fijn en makkelijk. Goed gereedschap bepaalt ook wel het plezier in je klus, toch? Ik werk hier nu met de beide Flat Brushes en zal later mijn Wax Brush gebruiken om de wax aan te brengen. In mijn vorig blog lees je alles over de kwasten van Annie Sloan.

 

De kosten voor alle materialen op de foto (dus inclusief de kwasten) zijn €115,40. Dit is ruim en ruim voldoende om onze keuken mee te verven en af te werken.  Best low-budget, toch? Tenminste: als ik hoor wat onze klanten voor offertes krijgen als ze nieuwe deurtjes willen of ze willen laten spuiten, is dit écht niet veel.

 

Het eerste laagje verf zit er nu op, morgen breng ik het tweede laagje aan. Hier alvast een kleine preview. De kleur is in het echt veel donkerder en meer roodbruin, maar het is avond en heb niet het beste licht. Toch al een hele verandering hè?

Morgen gaan we weer verder en ik hou je op de hoogte van onze vorderingen!

 

Goed om te weten:

  • Als jij óók je gelamineerde keuken wilt verven, en de lamineerlaag zit nog goed vast, dan hoeft deze er niet per se af. Je kunt daar namelijk ook gewoon overheen verven met Annie Sloan. Wél is het dan aan te raden om je keuken héél goed te ontvetten, keukens zijn namelijk bijna altijd viezer dan je denkt. Als jouw lamineerlaag erg glad is, is het slim om deze iets op te ruwen met een schuurpapiertje of Sanding Pad en neem vooral ook de scherpe randjes mee. Let op: opruwen is iets anders dan kaal schuren hè! Maak er niet teveel gedoe van.
  • Wij hebben goede ervaringen met St. Marc verfreiniger, maar iets anders mag ook (zolang het maar geen Dasty is, dit kan hechtingsproblemen veroorzaken). Neem je keuken na het schoonmaken goed af met schoon water, om eventuele reacties met het schoonmaakmiddel te voorkomen.
  • Heb jij ook zin gekregen om je keuken te gaan verven? Stuur gerust foto's van je keuken via WhatsApp naar Anne (06-15 275 994). We helpen je graag persoonlijk met kleur- en productadvies! En mailen mag natuurlijk ook.

Annie Sloan Lacquer is helemaal vernieuwd en dat is héél goed nieuws!

Annie Sloan heeft  sinds vandaag een prachtig nieuw (en toch ook heel vertrouwd) product op de markt gebracht: de nieuwe Chalk Paint™ Lacquer!

 

Er wás altijd al lacquer, die we tot nu toe vooral adviseerden voor trappen en vloeren. Annie heeft dit product nu helemaal vernieuwd en verder verbeterd, en dat zorgt voor een heleboel extra toepassingsmogelijkheden!

 

Lees hieronder alles over de nieuwe Chalk Paint™ Lacquer in Matt & Gloss!

 

Een slijtvaste vernis voor zowel binnen als buiten

Chalk Paint™ Lacquer zorgt voor een slijtvaste, beschermende afwerking voor zowel binnen als buiten en is speciaal ontwikkeld om samen te gebruiken met Annie Sloan Chalk Paint.

Chalk Paint Lacquer™ bevat een ingebouwde UV-bescherming, zodat de mooie Chalk Paint-kleuren ook buiten prachtig blijven. Verder bevat Lacquer heel weinig VOC’s (oplosmiddelen) en is het gecertificeerd als Toy Safe, dus ook veilig te gebruiken op kindermeubels etc.

Chalk Paint Lacquer is beschikbaar in een matte (matt) en glanzende (gloss) afwerking en kan worden aangebracht met een kwast, roller of spuitpistool.

Aan de slag!

Annie adviseert Chalk Paint™ Lacquer voor het beschermen van vloeren, tafelbladen, tuinmeubels en keukens.

 

Zorg ervoor dat de ondergrond droog is en stofvrij. Breng geen Chalk Paint™ Lacquer aan over gewaxte ondergronden.

Maak altijd eerst een proefstuk met verf én lacquer voor je begint: resultaten kunnen namelijk variëren, afhankelijk van eerdere behandelingen van de ondergrond.

Kijk ook even bij “Tips & Trucs” hieronder voor meer informatie.

 

Roer Chalk Paint™ Lacquer heel goed voor gebruik en ook regelmatig tijdens het gebruik. ‘Overwerk’ de lacquer niet: dus kwast of rol niet te lang op dezelfde plaats. Een blik lacquer is voldoende voor ca. 19 m2 (enkele laag).

 

Gebruik een kwast van hoge kwaliteit, zoals de blauwe Flat Brush van Annie Sloan, of de Annie Sloan Sponge Roller en breng de lacquer methodisch aan.

 

Annie’s beste tip: 

verdun Chalk Paint™ Lacquer met 10% water voor een meer gelijkmatige afwerking.

 

De uithardingstijd voor maximale bescherming bedraagt 14 dagen, maar de lacquer zou stofdroog moeten zijn na 2 uur. Breng de verschillende lagen aan met tussenpozen van 24 uur.

 

Gebruik buiten

Wanneer je Chalk Paint™ Lacquer  buiten wilt gebruiken, breng dan tenminste twee dunne lagen aan om volledige dekking te garanderen – stukjes die je mogelijk overslaat zijn gevoelig voor het binnendringen van vocht, wat er weer voor kan zorgen dat de Chalk Paint na verloop van tijd gaat afbladderen.

 

Bewaar je geverfde tuinspullen in de winter

het liefst binnen of onder een overkapping, dat verlengt de levensduur van de finish.”

Annie Sloan

 

Als je klaar bent…

Spoel je kwast of roller na gebruik onmiddellijk schoon met een sopje van water en (groene) zeep. Je geverfde spullen kun je het best afnemen met een vochtige doek en een mild sopje. Vermijd het regelmatig gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen.

Bewaar restjes Chalk Paint™ Lacquer op een koele, droge plaats en verleng de levensduur op de plank door blikken die minder dan halfvol zijn over te gieten in een kleinere, luchtdichte verpakking.

Gebruik Chalk Paint™ Lacquer voor de mooiste resultaten binnen een jaar na aankoop.

 

Tips & Trucs

  • Gebruik matt & gloss Chalk Paint™ Lacquer ook eens naast elkaar; zo creëer je een interessant contrast in textuur!
  • Glanzende vernissen zijn in het algemeen sterker dan matte afwerkingen; breng 1-2 laagjes Chalk Paint™ Lacquer Gloss aan, gevolgd door één laagje Chalk Paint Lacquer Matt voor een extra duurzame afwerking.
  • Gebruik Chalk Paint™ Lacquer Matt spaarzaam over donkere kleuren! Bij meerdere, of te dik aangebrachte lagen kan er anders een witte waas over verfwerk ontstaan. Dit wordt veroorzaakt door de matterende deeltjes in de matte lacquer.
  • Bloedend hout: hout kan onvoorspelbaar zijn. Het gebruik van lacquer kan tannines of vlekken in de ondergrond activeren, en dat veroorzaakt dan vergeling of vlekken. Ook hier: maak wat teststukjes met verf en lacquer voor je het hele project verft. Wanneer er sprake is van bloedend hout, behandel het hele te verven object dan met schellak voor je verder gaat met verven. Chalk Paint™ lacquer werkt in veel gevallen ook effectief als middel tegen bloeden. Maar test altijd!

Chalk Paint™ Lacquer Matt & Gloss zijn vanaf nu verkrijgbaar in de winkel en via onze webshop. Beiden zijn leverbaar in een blik van 750 ml, genoeg voor ca. 19 m2.  Een blik kost €41,95.

 

Heb je nog vragen? We helpen je zoals altijd graag met het beste advies voor jouw persoonlijke situatie of meld je aan voor één van onze Annie Sloan-workshops en ga daarna heerlijk thuis aan de slag.

Happy Painting!

Gift Wrapping! (of: hoe pak je een cadeautje zo bijzonder mogelijk in)

 

***Annie Sloan-artikelen nodig? Bestel ze snel én voordelig in onze webshop.

Verzending door heel Nederland is GRATIS vanaf €49,00!! ***

 

Het is natuurlijk altijd leuk om een cadeautje te krijgen, zeker als je weet dat de gever zijn/haar best heeft gedaan om speciaal voor jou iets moois uit te zoeken. En nóg leuker is het als dat cadeautje dan ook nog op een bijzondere manier verpakt is.
Rondom de feestdagen of bij echt speciale gelegenheden mag je dus gerust even extra uitpakken!

In dit blog geven we je graag twee leuke ideeën hoe je van het verpakken van een cadeautje een ware kunst maakt (en zoals altijd houden we het ook hier weer simpel en goed-te-doen) en natuurlijk gebruiken wij daarvoor wat we altíjd gebruiken: Annie Sloan Chalk Paint.

Idee 1 : Gift Wrapping met geverfde stof

 

Wat heb je nodig?

  • een restje Annie Sloan Chalk Paint, de hoeveelheid komt er niet zo erg op aan
  • een dunne stof van een natuurlijke vezel zoals katoen, linnen, wol of zijde. Let er wel op dat het een stof is zónder vuilwerende coating, anders kun je de stof niet verven. Wij gebruiken hier een heel dunne kwaliteit kaasdoek (100% ongebleekte katoen) die transparant is en betaalden hiervoor ca. €2,50 per strekkende meter
  • eventueel wat jute-touw, dit kun je in dezelfde kleur meeverven
  • een afwasteiltje
  • een garde
  • een houten lepel of zoiets om mee te roeren
  • een waslijn of gespannen touw buiten
  • eventueel een grondzeil als je niet wilt dat je tuintegels vies worden
  • eventueel huishoudhandschoenen als je niet wilt dat je handen vies worden
  • eventueel extra vloeipapier (gekleurd)

En zo maak je het:

 

Stap 1

Doe wat Annie Sloan Chalk Paint in de kleur van je keuze in het afwasteiltje. Voeg hieraan dezelfde hoeveelheid warm water uit de kraan toe en roer goed door met de garde. Vul aan met meer warm water. en roer goed door, zodat de verf zo gelijk mogelijk verdund is.

* als je niet wilt dat je stof gaat krimpen, maak het water dan niet warmer van op het wasvoorschrift wordt geadviseerd! Omdat dat in deze DIY niks uitmaakt, gebruikte ik hier alleen heet kraanwater: door de hitte hecht de verf nog sneller aan de stof.
* ook de verhouding komt er hier eigenlijk helemaal niet zo op aan, maar een goede gemiddelde richtlijn is 1 deel verf of ca. 20 delen water.

Stap 2

Leg de stof (en eventueel het jute-touw) rustig in het verfbad en roer steeds met de houten lepel zodat alles in beweging blijft. Doe dit bij warm water een paar minuutjes, bij koud water kan het wat langer nodig hebben. Blijf wel roeren om te voorkomen dat er al teveel donkere vlekken in je stof ontstaan door pigmentophoping.

Stap 3

Haal de stof uit het verfbad en knijp er voorzichtig het meeste vocht uit. Hang dan over een waslijn buiten te drogen, of als dat vanwege het weer niet lukt, laat er dan in elk geval goed uitdruipen en laat vervolgens binnen verder drogen. Doe hetzelfde met het jute-touw als je dat ook hebt mee geverfd.
De stof die ik gebruikte gaat prachtig kreuken na het verfbad, wat het eindresultaat een nog mooier effect zal geven.

Stap 4

Verpak je cadeautje eventueel eerst in mooi (bijpassend) gekleurd vloeipapier voor een extra chique effect. Knip daarna een stukje van de geverfde stof ruim op maat en rafel eventueel de kanten een beetje uit. Verpak je cadeau vervolgens in de stof en vouw of knoop deze er mooi omheen.

 

Stap 5

Omwikkel eventueel met wat slagen jute-touw en steek er een paar mooie takjes groen tussen. Hang er eventueel nog een mooi (kraft)label aan en voilà: je bent klaar om iemand heel erg te verrassen! 

 

Idee 2: Gift Wrapping met gestencild cadeaupapier

 

Wat heb je nodig?

Hoe ga je te werk?

Stap 1

Knip je cadeaupapier ruim op maat voor het cadeau dat je wilt verpakken.

 

Stap 2

Doe een beetje Chalk Paint (bv. een eetlepel) op je MixMat of op een bordje of zo. Rol je schuimroller spaarzaam door de verf en rol hem kort af op een beetje keukenpapier. 

Stap 3

Leg het sjabloon op het papier, hou stevig vast met je ene hand en rol met je andere hand de verf dun over het sjabloon. Herhaal dit naar smaak en laat de sjablonen elkaar ook gerust wat overlappen. Speel met dikker en dunner aangezette verf en/of kleuren zodat er een interessant patroon ontstaat.

Stap 4

Laat het papier goed drogen (dit gaat bij kamertemperatuur erg snel) en pak je cadeautje er netjes mee in. Versier verder met jute-touw, mooi lint en wat groen of een pijpje kaneel of... Gebruik hierbij lekker je fantasie! Hang er eventueel nog een mooi label aan en klaar ben je.

 

Tip 1:

je kunt natuurlijk ook de geverfde stof van Idee 1 na het drogen sjabloneren! Gebruik je fantasie en je zult merken dat de ideeën vanzelf gaan komen!

 

Tip 2:

Geïnspireerd geraakt door onze blogs? We geven in onze winkel ook de originele Annie Sloan-workshops  voor nog veel meer decoratieve verftechnieken. Naar meer info

Waxinelichtjes met Annie Sloan gilding wax en andere ideeën!

Hier weer een superleuke DIY met Annie Sloan Paint, Annie Sloan Gilding Wax én de allersimpelste waxinelichthouders van Ikea! 

Wat heb je nodig?

 

·        gladde glazen theelichthouders, wij gebruikten voor deze aanschuifworkshop model Galej van Ikea (€ 0,99 / 4 st) of gladde flessen met een mooie vorm

·        schilderstape

·        Annie Sloan Chalk Paint in kleur(en) naar keuze. Je hebt maar weinig nodig, dus een potje van 120 ml is meer dan genoeg.

·        Annie Sloan Chalk Paint Wax Clear en een klein stukje van een Sorbo-sponsje

·        Kleine tube Annie Sloan Gilding Wax

·        Kwast om te verven (wij gebruikten de kleine blauwe Flat Brush van Annie Sloan)

 

·        Eventueel een hobbykwastje voor het aanbrengen van de gilding wax als je dit niet met je vingers wil doen

 

Hoe ga je te werk?

 

Stap 1

 Plak de theelichthouders aan de bovenkant af met schilderstape en druk de tape steeds recht naar beneden goed aan, zodat je een randje glas van ca. 1 – 1,5 cm helemaal afplakt. (Let op: de Ikea-glaasjes eerst even afwassen, anders plakt de tape niet goed!)

Stap 2

Verf de rest van het theeglaasje met je platte kwast van boven maar onder. Breng de verf niet te dik aan, maar wel zo gelijkmatig mogelijk. Je kunt zelf kiezen of je de onderkant wel of niet meeverft. Laat drogen in de buurt van de verwarming, of als je lekker door wilt: föhn de verf even droog. De waxinehouders gaf ik daarna nog een tweede laagje verf om het ook echt dekkend te hebben als je een waxinelichtje aansteekt. Je kunt dit checken door de houder na het tweede verflaagje even onder een lamp te houden. Bij een fles is waarschijnlijk 1 laagje verf wel voldoende omdat hier geen direct licht doorheen schijnt.

 

 

 

Stap 3

Als de verf overal goed droog en dekkend genoeg is, breng je met een klein Sorbo-sponsje een laagje Soft Wax Clear aan over de verf. Haal daarna de overtollige was even losjes weg met een doekje.

 

Stap 4

Doe een heel klein beetje gilding wax op je wijsvinger en verdeel dit tussen je wijsvinger en duim. Breng de gilding wax vervolgens aan op het glaasje van boven naar beneden, mooi uitwaaierend naar beneden. Zorg dat je nog wel de verfkleur blijft zien aan de onderkant. Als je dit niet met je vingers wilt doen, kan dit ook met een hobbykwastje.

Stap 5

Verwijder voorzichtig de schilderstape. Mocht er toch wat verf onder de tape zijn gekomen, dan kun je dit nu makkelijk weghalen met je nagel of met een aardappelmesje. Klaar!

 

Tips en ideetjes Gilding Wax:

 

·        Gilding Wax is verkrijgbaar in 5 kleuren: Warm Gold, Bright Gold, Copper, Bright Silver en Dark Silver

·        Annie Sloan Gilding Wax kan aangebracht worden op alle ondergronden die geverfd zijn met Annie Sloan Paint of rechtstreeks op gips en hout. Op geverfde ondergronden adviseren we je om eerst te waxen met Soft Wax Clear. De gilding wax brengt dan veel makkelijker en zuiniger aan.

·        Je kunt zelf de dekking bepalen: begin met een klein beetje zodat je nog wat verf ziet doorschemeren. Wil je een meer dekkend resultaat? Breng dan nog een laagje aan.

·        Ook mooi op houtsnijwerk en sierranden om de details te benadrukken of lekker stoer op een mooie tak!

·        Je kunt Gilding Wax onderling mengen om zelf nieuwe metallic kleuren te maken. Je kunt gilding wax ook mengen met Soft Wax Clear om een zachte metallic glans te maken met een minder dekkend resultaat.

·        Je kunt Gilding Wax ook gebruiken in combinatie met sjablonen! Breng de Gilding Wax dan dun aan met je vingers en doe dit met een kloppende beweging.

·        Een tubetje gilding wax bevat voldoende om een standaard eetkamerstoel dekkend te krijgen.

 

 

 

Auberge des Rêves, 14 december 2018 'Kerst in de Auberge'
Naar een idee van Annie Sloan Nederland i.s.m. Ariadne at Home

Barn Stars! Zo maak je ze zelf!

***Annie Sloan-artikelen nodig? Bestel ze snel én voordelig in onze webshop.

Verzending door heel Nederland is GRATIS vanaf €49,00!! ***

 

 

Wat heb je nodig?

 

·       Kerststerren van papier mache, hout of stevig papier. Eventueel kun je zelf grote sterren vouwen en in elkaar plakken. In dit filmpje van onze Japanse collega-stockist Cherry Beans kun je stap voor stap zien hoe je zelf sterren vouwt en plakt. We adviseren je om te kiezen voor stevig hobbypapier van bv. 30 x 30 cm, dit moet nl. ook stevig blijven als je de ster straks gaat verven.

·       Eén of meer kleurtjes Annie Sloan Chalk Paint. Om een mooie metallic uitstraling te krijgen zijn deze kleuren heel geschikt: Chateau Grey, Duck Egg Blue, Aubusson Blue, Provence, Graphite en/of Old White

·       Annie Sloan Chalk Paint Wax Clear

·       Annie Sloan Chalk Paint Wax Dark (de bruine)

·       Kwast, bijvoorbeeld de small flat brush (kleine blauwe kwast van Annie Sloan)

·       Schuursponsjes van Sorbo

 

En zo maak je het:

 

Stap 1:

Verf je ster(ren) in de Chalk Paint kleuren naar keuze en laat goed drogen. Let er op dat je bij zelf gevouwen sterren ook goed alle naden meepakt.

 

 

Stap 2:

 

Breng met de gele kant van een Sorbo-sponsje een laagje Chalk Paint Wax Clear aan op de droge verf. Verwijder evt. overtollige wax voorzichtig met een pluisvrije doek, bv. een oude theedoek ofzo.

Stap 3:

Breng vervolgens met en ander sponsje voorzichtig een beetje Chalk Paint Wax Dark aan op de ster. Dit is het mooist als je hem aanbrengt op de ‘ribben’ van de ster en hem van daaruit zachtjes uitwerkt naar buiten. In het hart van de ster mag je best ietsje meer Dark Wax aanbrengen. Zorg ervoor dat het effect zo natuurlijk mogelijk lijkt, het moet een beetje een metaalachtige uitstraling krijgen.

Stap 4:

Hang kleine sterren bij elkaar in een tak voor het raam of in een pot. De grote sterren staan prachtig bovenop een kast op plank en natuurlijk ook voor het raam. Of hang er een aantal bij elkaar als een mobile. Klaar!

 

Heb je de smaak te pakken gekregen? Misschien vind je het dan wel leuk om één van onze Annie Sloan-workshops te volgen! 

 

Wil je nog meer doen met het thema ‘ster’?  

 

Kijk dan eens of je wat wilgentakken op de kop kunt tikken of andere mooie takken en bind hier sterren van. Gebruik jute touw om de punten en 'kruispunten' bij elkaar te knopen.

 

Geef vervolgens met een enigszins droge kwast een likje Chalk Paint in een kleur naar keuze over de wilgentakken en voilá: je hebt een prachtige decoratieve ster voor aan je muur!

*** Wil je meer DIY-(kerst)ideeën?

Kijk bijvoorbeeld hier hoe je zelf met een paar simpele dingen de allermooiste cadeautjes verpakt***

 

Snel aan de slag? Bestel al je Annie Sloan-producten snel en voordelig in onze webshop.

GRATIS VERZENDING vanaf € 49,00 door heel Nederland

Rotan stoeltje in botanische stijl

Wat blijft het leuk om van iets ouds iets nieuws te maken!

 

Een trend die we op interieurgebied momenteel veel zien, is de zgn. botanische stijl, en deze stijl herken je aan het gebruik van (veel) planten en/of afbeeldingen van planten en dieren, natuurlijke materialen en uiteraard véél groentinten!

 

Omdat je niet hoeft te schuren en te gronden, kun je met Chalk Paint™ van Annie Sloan in een handomdraai je spullen restylen en maak je van iets ouds zomaar weer iets nieuws!

Voor deze stap-voor-stap DIY koos ik voor het restylen van een bamboe stoeltje in de grasgroene kleur Antibes Green, die ik een mooi warme uitstraling heb gegeven met wat Soft Wax Dark. Helemaal van nu én super makkelijk om te doen!

 

Wat heb je nodig?

(van links naar rechts) • Annie Sloan Wax kwastAnnie Sloan ovale kwast no. 8 of no. 12ca. 250 ml Annie Sloan Chalk Paint™ in de kleur Antibes Green • een pluisvrije doek • 120 ml Soft Wax Clear120 ml Soft Wax Dark

NB: Zowel de verf- als de waxkwast heb je in dit geval ook écht nodig. De volle verfkwasten van Annie Sloan lopen ook aan de bovenkant rond, zodat je goed tussen alle verbindingen kunt komen; dit geldt uiteraard ook voor de waxkwast.

Dit stoeltje gaan we verven; het past door zijn vorm en het materiaal precies in een botanische woonstijl en ik vond hem voor weinig via Marktplaats.

 

Desgewenst kun je voor je begint je meubel nog ontvetten met een sopje. Zelf gebruik ik graag St Marc Express (2 dopjes in een halve emmer water, verkrijgbaar in elke bouwmarkt), omdat je dit niet hoeft na te spoelen.

Verdun de verf met water. In dit geval is het nodig om vooraf te verdunnen, omdat de verf anders te dik blijft en je alle rotan verbindingen vol smeert. De dikte van magere yoghurt is ongeveer wat je nodig hebt. Roer goed tot je een mooie consistentie hebt.

 

Aan de slag!

Zet het stoeltje op zijn kop op een tafel of werkbank en begin met de onderkant. Verf alles wat je kunt zien en let er op dat je alle rotanverbindingen ook mee verft. Met de ovale kwast van Annie Sloan mag je gerust lekker deppen in de lastige hoekjes! Je zult zien dat de verf snel droog is (bij kamertemperatuur ca. 45 minuten) en dan kun je het stoeltje omdraaien. Verf nu de rest van de stoel en bekijk hem daarna goed van alle kanten om te zien of je niets vergeten bent.

 

Laat minimaal een uur drogen (tussen de verbindingen blijft de verf wat langer nat).

Afwerken met Soft Wax Clear

Check of je verf overal goed droog is. Zorg dat je wax op kamertemperatuur is, dit werkt veel makkelijker! Breng met de waxkwast de Soft Wax Clear aan op de verf en zorg dat ook de wax weer in alle hoekjes en kiertjes komt. Door de puntige vorm van deze kwast gaat dat ook weer gemakkelijk. Je zult zien dat de kleur nu al een stukje voller wordt

Veelgestelde vraag:

Waarom moet je waxen? De unieke wax van Annie Sloan trekt als een soort handcrème in de Chalk Paint en hardt daar uit (in de loop van 2 à 3 weken). Dit maakt de verf natuurlijk vele malen sterker! Daarnaast kun je alles wat gewaxt is zonder problemen afnemen met een vochtige doek, want wax is waterafstotend. En tot slot krijgt de Chalk Paint™ veel meer diepte en karakter door het gebruik van wax. Altijd dóen dus! 

 

De ‘finishing touch’! 

Nu ga je de Soft Wax Dark royaal aanbrengen óver de Soft Wax Clear. Dat is best spannend als je dat de eerste keer doet! Deze volgorde moet je echter altijd aanhouden, omdat wanneer je rechtstreeks de Dark Wax aanbrengt, deze óók direct in de verf trekt en je dat niet meer kunt verwijderen.

Zolang er Clear Wax tussen zit, kun je het teveel altijd weer weghalen. Breng ook hier de donkere was weer goed aan in alle hoekjes en kiertjes.

Pak vervolgens je pluisvrije doek en doe hier een klein beetje Soft Wax Clear aan. Wrijf hiermee het teveel aan dark wax weg, zónder dat je al teveel druk hoeft te zetten. Bewerk zo het hele stoeltje.

Iets teveel Dark Wax weggehaald? Geen probleem, breng gewoon weer een nieuw laagje aan tot het naar je zin is. Zolang de wax nog niet droog is kun je er eindeloos in werken.

 

Weetje:

van Annie Sloan zijn ook nog een witte en een zwarte wax verkrijgbaar, maar ik heb hier gekozen voor donkerbruin, omdat dit beter past bij de sfeer van dit stoeltje. Overigens kun je alle kleuren Chalk Paint met alle kleuren wax altijd uitgebreid bekijken in onze winkel, we hebben van alles echte voorbeelden!

 

 

 

En zo ziet dat er dan uit van dichtbij!  Je ziet dat de donkere wax nu mooi in alle dieper gelegen oneffenheden is gaan zitten, maar óók dat je de frisse groene kleur van de hoger gelegen delen weer ziet!

Dat is precies de bedoeling!

 

 

 

De laatste stap

Haal de pluisvrije doek nog eens losjes over alle onderdelen van het stoeltje om het eventuele teveel aan wax te verwijderen.

Het stoeltje mag namelijk niet meer vettig of plakkerig aanvoelen, dan zit er nog teveel wax op!

Controleer daarna met je vlakke hand of alles mooi droog aanvoelt en dan ben je klaar! 

 

En dit is het eindresultaat!

Op de muur: Annie Sloan afschrobbare matte Wall Paint in de kleur Aubusson Blue; oude eierkist (privébezit).

 

Deze DIY verscheen in eerder in ingekorte vorm in tijdschrift Terdege.

0 Berichten

Verf je Ikea-vitrage met Chalk Paint™!


 

BESTEL ANNIE SLOAN PAINT HIER!

 

Onlangs vertelde vriendin Dagmar in één van onze workshops dat ze zélfs haar kanten Ikea-gordijnen had geverfd met Chalk Paint™! 

 

Je weet wel, die gordijnen die volgens mij bijna iederéén wel heeft: als je ze niet gebruikt als vitrage, dan vast wel om er iets anders leuks mee te decoreren en wij gebruiken ze zelf in de zomermaanden al jaren bij de achterdeur als vliegengordijn.


Ze dragen de naam 'Alvine Spets' en kosten slechts € 9,99 per paar (2x 145 cm x 300 cm).

In mijn beleving kon dat echter nooit een blijvend resultaat geven, want de samenstelling van deze gordijnen is maar liefst 100% polyester. Géén natuurlijke vezel in te bekennen dus!

En alhoewel je stoffen heel goed een verfbad kunt geven met Chalk Paint™, kunnen de mooie natuurlijke pigmenten eigenlijk alleen goed in natuurlijke vezels dringen, zoals bij katoen en linnen. In de wasmachine zou er vást niet veel van overblijven...

Feitelijk was het idee om het tóch ook eens zelf te proberen al lang en breed naar de achtergrond verschoven, tot ik me herinnerde dat ik komende week een Chalk Paint™-demonstratie aan een groep interieurstylistes zou geven.
En ineens schoten mij deze gordijnen weer te binnen: hoe leuk zou dat zijn als het écht zou lukken!

Hier zijn de gordijnen geverfd met Chalk Paint™ in de kleuren Olive en Primer Red

Vanwege het weer waren onze buitenplannen voor tweede Paasdag gewijzigd en ik besloot met die vitrage aan de slag te gaan, leuk klusje voor zo'n dag! Ik maakte drie keer een verfbad in de Chalk Paint-kleuren Aubusson, de roze Henrietta en de smaragdgroene Florence en verdraaid; het lukte ECHT!!

Dat je met de mooie Chalk Paint™ van Annie Sloan zo enorm veel kunt doen is inmiddels bij steeds meer mensen bekend, maar af en toe sta ik zelf ook nog steeds verbaasd, en hoe leuk is dát dan!!



Goed, wat heb je nodig en hoe ga je te werk?

 

Je verzamelt::

 

Verder heb je nodig: 

een wasmachine en een plekje buiten waar je de zeer natte gordijnen kunt laten uitlekken en drogen; ik deed het boven een stukje grind, maar heb je alleen bestrating, leg er dan een stuk zeil of plastic onder, anders krijg je vlekken).

 

Wat moet je doen?

  • maak het gordijn nat door het eerst even in schoon water te leggen; haal uit het water en leg zolang aan de kant (in een emmer of zo)
  • maak een verfbad (ÉÉN GORDIJN per keer) van 120 ml Chalk Paint™ en wat heet water uit de kraan (ca. 60°C, dus niet uit de quooker). Roer goed door met de garde, je wilt geen verfklontjes in je kleurbad. Vul dan aan met (alleen heet) kraanwater tot ca. 8 liter en roer nogmaals heel goed door. Pas op dat je je niet brandt aan het hete water.
  • leg het gordijn voorzichtig in het verfbad, beweeg het herhaaldelijk heen en weer laat even staan. Ik heb 20 minuten aangehouden, maar het kan gerust ook korter. Als het goed is zie je de kleur in de stof 'schieten'.
  • neem de bak-met-gordijn mee naar buiten en hang het gordijn te drogen aan een waslijn of gespannen touw of zoiets. Hang het zoveel mogelijk uit en liever niet dubbel, om pigmentophoping en vlekken te voorkomen.
  • als het gordijn zo helemaal droog is gewapperd, kun je het ook wassen in de wasmachine. Ik koos een handwasprogramma op 30°C en deed er voor de frisse geur ook wat wasverzachter bij.
  • als de wasmachine klaar is, kun je het gordijn nogmaals te drogen hangen of verder drogen op het synthetische programma van je wasdroger..

En klaar ben je!

Ik verheug me nu al op het testen van de andere kleuren, hoe mooi zullen deze gordijnen zijn in French Linen, of Duck Egg Blue, of......  

 

Houdt er wel rekening mee dat de kleur van je gordijn lichter gaat uitvallen dan de pure kleur van de Chalk Paint™, je verdunt het natuurlijk enorm met water!  

We hebben alle kleuren Chalk Paint™ in alle maten altijd voor je op voorraad in onze winkel in Leerdam én uiteraard in onze webshop. Kijk snel welke kleuren we allemaal hebben!

 

Of meng je eigen kleur! Als Chalk Paint™-specialist in regio Leerdam, Gorinchem, Nieuwegein, Tiel en Bommelerwaard hebben we alle kennis in huis om je daarbij van dienst te zijn.

Meer leren over Chalk Paint™ van Annie Sloan? Meld je dan aan voor één van onze populaire workshops!

NB: deze verhouding van water & Chalk Paint™ werkt dus voor stoffen van 100% polyester; voor katoen en linnen adviseren we een mengverhouding van 1 deel verf op 20 delen water. Hoe je dit doet (en nog 39 andere projecten) lees je in het boek Kleurrecepten met Chalk Paint™ van Annie Sloan.

 

TIP 2022: Ikea schijnt deze gordijnen niet meer te verkopen, maar Jysk heeft ze nog wel!

*** GRATIS  VERZENDING vanaf € 49,00 in heel Nederland! ***

 

Advies nodig? Maak gebruik van onze gratis WhatsApp-service!


9 Berichten

Het verven van stoffen bekleding met Chalk Paint™ van Annie Sloan

Op internet kun je van alles vinden over het verven van stoffen bekleding met Chalk Paint™ ,  en regelmatig krijg ik daar ook vragen over in de winkel.  Al langer was ik van plan om een voorbeeld hiervan te maken, zodat ik ook iets had om te laten zien, en belangrijker nog: om te laten voelen.

Mijn eerste project was echter geen succes: de stof werd zo hard als beton en kon zo natuurlijk niet de winkel in! Het was dus nog niet zo simpel als het in sommige filmpjes lijkt!

 

Bij collega’s zag ik wél regelmatig mooie voorbeelden voorbij komen, en ik bleef nieuwsgierig. Dus toch maar weer een nieuwe poging gedaan (met dank aan collega-stockist Paula van ’t Bakhuus in Meppel voor de fijne tips) en nu lukte het wél J .

 

Hieronder vind je de werkwijze met een foto van elke stap (elke foto kun je vergroten als je er op klikt). Ik gebruikte voor mijn voorbeeld een Queen Anne-stoeltje met een zachte, fluweelachtige velours bekleding. Het houtwerk heb ik even ontvet met een sopje van St. Marc Express. Qua kleur koos ik voor Versailles, een zachte, iets vergeelde groenige tint, die ik mooi vond passen bij dit stoeltje. En ik besloot hem voor de helft te verven, zodat je het verschil goed kunt zien.

 

Om te beginnen maak je de stof iets vochtig met een plantenspuit, gevuld met gewoon water.

 

De Chalk Paint™ heb ik verdund met water tot het ongeveer zo dik was als drinkyoghurt, en dat betekende in mijn geval dat ik echt flink wat water moest toevoegen (de verfdikte van de diverse kleuren kan soms flink verschillen). De juiste verfdikte is zo belangrijk, omdat de stof de verf echt moet kunnen opnemen. Maak je je verf té dun, dan zakt de verf door de stof voordat hij er in kan trekken, en maak je hem te dik, dan blijft de verf op de stof liggen en zal hij hard worden en breken.

In dit geval is het echt héél fijn om te kunnen werken met de volle ovale kwast van Annie Sloan, omdat deze kwast stevig genoeg is om de verf goed ín de stof te werken (hier gebruikte ik de kleinste versie). Dit lukt het best met draaiende of cirkelvormige bewegingen. Let er steeds op dat de verf door de stof wordt opgenomen en stop als je ziet dat de stof verzadigd is.

Zet je stoel ergens neer waar hij goed kan drogen; ik zette hem in de buurt van de radiator en liet hem een dag met rust. Daarna voelde de stof enigszins hard, maar nog wel flexibel aan. Géén ‘brekende’ verf deze keer J !

 

Vervolgens schuurde ik de stof zachtjes op met fijn schuurpapier,  tot de vleug in de stof weer zacht en ‘aaibaar’ werd. Ik vond zelf korrelgrootte 120 prettig werken.

Vervolgens heb ik de stofzuiger erbij gepakt en met het kleine opzetstuk zoveel mogelijk krijt uit de stof gezogen.

Tijd voor de tweede laag! Ik heb de stof opnieuw wat vochtig gemaakt met de plantenspuit en daarna het hele proces van verven weer herhaald. Zo op het oog vond ik de kleur eigenlijk wel goed (misschien moet jij méér lagen doen, als je bijvoorbeeld van heel donker naar heel licht wilt).

Dus besloot ik om nu meteen het houtwerk ook mee te pakken. Hiervoor gebruikte ik onverdunde Chalk Paint™ Versailles uit het blik en had voldoende aan één laag om het hout mooi dekkend te krijgen.

Opnieuw liet ik alles een dag drogen bij kamertemperatuur.

Vervolgens kwam ik tot de conclusie dat de stof wel harder aanvoelde dan na de eerste laag verf, maar nog steeds zat de verf netjes ín de stof en niet er op. Opnieuw schuurde ik de stof zachtjes op en werkte ik het losse krijt er uit met de stofzuiger. Tot mijn verbazing en grote vreugde was de stof nog steeds mooi van kleur én weer tamelijk zacht geworden!

Verder naar het houtwerk dus! Ik heb er met de wittint Pure eerst wat overheen ‘gebrusht’ (dit noem je ook wel ‘droge-kwast-techniek’) om wat meer diepte in je verfwerk te brengen. Vervolgens heb ik het houtwerk her en der wat doorgeschuurd, zodat de oude mahoniekleur er weer mooi doorheen kwam. Tenslotte werkte ik het af met een laagje Soft Wax Clear om de verf te verduurzamen en vlekafstotend te maken en gaf het daarna nog een dun laagje Soft Wax Dark voor een nog mooier oud effect.

Stoffen met een vleug, zoals deze, werk je NIET af met soft wax, dit wordt vies en plakkerig! Als je het meubel weinig gebruikt kun je het gewoon zo laten. Wil je het wel vuilafstotend maken, dan kun je het eventueel beschermen met een ScotchGuard-behandeling. Let op: hierná kun je het dan niet meer verven!

 

En nu is hij klaar! Je kunt hem ‘live’ bekijken in de winkel en je bent natuurlijk uitgedaagd om proef te zitten!

Hier nog wat andere tips en weetjes met betrekking tot het verven van stoffen bekleding:

 

·       De resultaten zijn veruit het mooist en het meest duurzaam, als je kiest voor natuurlijke stoffen op basis van katoen of linnen. Erg synthetische stoffen kunnen de pigmenten niet goed opnemen. Ook stoffen die een ‘anti-vlek’ behandeling hebben gekregen, zoals bijvoorbeeld met Scotchguard, zijn minder geschikt, aangezien ze vochtafstotend zijn gemaakt. De verf kan dan ook niet bij de vezels komen.

·         Gladde (natuurlijke) stoffen verf je op dezelfde manier; deze kun je voor de duurzaamheid wel een waxlaagje geven. Het effect lijkt dan sterk op stoffen kleding die gewaxt is, soms lijkt zelfs  bijna leer. Liever geen waxlaag? Dat houdt de stof matter, maar is dan óók gevoeliger voor vlekken.

·         Test als je klaar bent ALTIJD met een witte doek of de stof echt niet meer afgeeft. Donkere, volle kleuren zoals bijvoorbeeld Emperor’s Silk, Napoleonic Blue of Graphite kunnen door hun sterke pigmenten wat langer afgeven dan de middentinten, maar stofzuig net zo lang tot je al het losse krijt er uit hebt. En, wéér belangrijk: verdun de verf voldoende en breng hem niet dikker aan dan nodig is!

Alles bij elkaar ben ik er ongeveer anderhalf uur mee bezig geweest verdeeld over drie dagen, uiteraard exclusief droogtijd. Het is dus wél een klusje waarbij je iets minder snel resultaat ziet dan wanneer je bijvoorbeeld een kast verft, maar het is héél leuk om te doen!

Ik hoop dat je je geïnspireerd voelt om óók aan de slag te gaan! Alle  materialen die je nodig hebt vind je uiteraard in onze webshop.
Nog vragen? Stuur ons een mail of kom gezellig langs in de winkel! Weten wat je nog méér kunt met Chalk Paint™ van Annie Sloan? Geef je dan op voor één van onze workshops!

*** GRATIS  VERZENDING vanaf € 39,00 in heel Nederland! ***

21 Berichten

Decoreren met Chalk Paint™! 

Ons vorige blog over het restylen van een simpel ladenkastje (zie de blog hieronder) leverde veel reacties op in de winkel en op Facebook, écht leuk, dank jullie wel!

En nu heb ik de smaak natuurlijk te pakken, want een blog als dit is ook een goeie manier om wat meer te vertellen over een bepaalde techniek.


Deze keer wil je graag stap-voor-stap laten zien hoe je op een creatieve manier kunt werken met sjablonen.


Ik kwam op het idee om iets met sjablonen te gaan doen naar aanleiding van één van de onderwerpen in Annie Sloan's populaire boek "Kleurrecepten met Chalk Paint™" , over het sjabloneren van een muur.

De foto hiernaast komt uit dit boek en laat een muur zien in haar huis in Normandië.


Door het gebruik van sjablonen en diverse kleuren verf lijkt het alsof er een soort authentiek behangeffect ontstaat.


In de winkel stond een grenen eettafel die ik vlak voor de opening in de kleur Coco had geschilderd; daarna had ik hem gesjabloneerd met behulp van een vinyl tafellopertje, maar ik was er allerminst tevreden over. Duidelijk een (mislukte) haastklus en een doorn in mijn oog.

Toen de kerstversiering het veld moest ruimen was de tafel in kwestie één van de eerste dingen die ik aan wilde pakken, dus zo geschiedde.


Ik verfde hem (een stukje minder gehaast deze keer :) ) in één van mijn favoriete kleuren: de elegante grijsgroene Chateau Grey. 


Ik besloot om hem opnieuw te sjabloneren, maar dan met de suggestie van twee tafellopers. Na enig reken- en meetwerk (want enigszins op een logische plek sjabloneren draagt wel bij aan een mooier eindresultaat) begon ik met afplakken. Hiervoor gebruikte ik gewone schilderstape van papier.

Vervolgens koos ik een sjabloon uit (iets 'barokkerigs' doet het goed met deze techniek) en het werd dezelfde als die ik gebruikte met het kastje uit het vorige blog.

Daarna koos ik vier kleuren verf die ik er mooi bij vond passen (in mijn hoofd staat 1 januari zo goed als gelijk aan het begin van de lente, dus er mochten wat bloesemtintjes in). Ik starte met de basic-kleuren Old White en Paris Grey en deed ze als een soort 'Duo Penotti' in mijn verfbakje.
Vervolgens bracht ik de verf aan op de roller die ik daarna eerst uitrolde op wat keukenpapier, zodat ik de verf niet te dik zou opbrengen. En ik begon...

De kunst is om de sjablonen gewoon lekker kriskras neer te leggen, natuurlijk wel passend in de afgeplakte kaders. Ik sjabloneerde ook gerust maar de helft van het sjabloon als dat zo uitkwam.

Toen de grijs-met-witte sjablonen redelijk verdeeld leken, deed ik dezelfde truc nog een keer. Voor de tweede ronde koos ik de voor Old Ochre en de bleekroze Antoinette.

Tip: van deze sjabloneerkleuren heb je maar heel weinig verf nodig en heb je méér dan genoeg aan de testerverpakkingen van 100 ml!

Voor je verder gaat met de tweede ronde moet je natuurlijk wel zeker zijn dat de sjablonen die je al hebt aangebracht goed droog zijn, anders wordt het een smeerboel.


Maar verf je gewoon bij kamertemperatuur, dan zal dit geen probleem zijn.


Bekijk je werk tussendoor regelmatig van een afstandje om te beoordelen of de kleurverhoudingen een beetje kloppen en je niet aan één kant bijvoorbeeld veel meer roze gebruikt dan aan de andere kant. Ik heb hier ook de randen van de tafel een tikje meegenomen om de suggestie van tafellopers nog wat te versterken.

Toen de verf overal goed droog was kon de schilderstape weer verwijderd worden. Het is beter om dit ook snel na je klus te doen, dan heb je geen last dat het blijft plakken.

Om het effect wat natuurlijker en de vormen minder scherp te maken, schuurde ik de gesjabloneerde gedeelten voorzichtig wat op.

Om de rest van de tafel nog wat sprekender te maken gaf ik de randen van het blad en de tafelpoten een subtiel accent mee door wat te 'brushen' met Old Ochre.

Toen het verfwerk helemaal naar mijn zin was, kreeg de tafel nog een dún laagje Soft Wax Clear mee.

Dat is nodig om de verf te verduurzamen én om je meubel gewoon huishoudelijk te kunnen reinigen.
Geef een tafelblad minimaal twee en liever drie dunne laagjes wax mee, met tussenpozen van 24 uur.


Zoals je ziet gebruikte ik hier een wax-kwast, maar je kunt de wax ook aanbrengen met een pluisvrije doek.


Het voordeel van een wax-kwast is dat je sneller opschiet en het een stukje lichter werkt dan met een doekje. Als je alleen een klein meubelstuk wilt verven is de aanschaf van een waxkwast natuurlijk flauwekul, maar als je van plan bent om veel te gaan restylen, dan kan het een goede en efficiënte investering zijn.


Hou wél altijd een doekje bij de hand om snel de overtollige wax weg te vegen.


En toen was hij klaar!!!

Wil je zelf ook eens aan de slag met Chalk Paint™? Alle gebruikte materialen (inclusief het gebruikte sjabloon) zijn verkrijgbaar in onze shop-in-shop bij Heerlijk Heukelum en uiteraard ook via onze webshop.


Wil je liever eerst uitgebreide uitleg en de materialen eerst eens uitproberen? Geef je dan (alleen of gezellig samen met iemand anders) op voor één van onze workshops . Let op: in februari zijn nog maar enkele plaatsen beschikbaar, dus wacht niet te lang!

0 Berichten

Een 'simpel' ladenkastje ...

In december was er een klant in de winkel die zomaar even binnen liep en op haar gemak de bovenverdieping had bekeken. 

Toen ze beneden kwam zei ze: 'tsja Anne, ik vind het echt práchtige verf die jullie hebben en ik ben wég van die mooie kleuren, maar ja, ik heb alleen maar simpele kastjes en dan staat die verf ook als een vlag op een modderschuit...

 

Ik legde haar uit dat we 'voor boven' expres zochten naar aparte meubels om ook onderscheidend te kunnen zijn, maar dat Chalk Paint wel degelijk ook op 'gewone' meubels gebruikt kan worden, want niet alles is natuurlijk Frans, of landelijk, of brocante, los van het feit dat ook niet iedereen van die stijl houdt natuurlijk...

 

Maar haar opmerking liet me niet los en ik besloot een voorbeeld te maken van 'zo'n simpel kastje' voor in de winkel en er meteen ook een blogje aan te wagen, zodat je kunt zien hoe makkelijk het is én dat je dit dus ook met je eigen 'simpele' spullen kunt doen.

Ergens bij een kringloopwinkel vond ik dit grenen ladenkastje; het grenen is gelakt en zoals je kunt zien is het hout helemaal vergeeld.

De lades bleken er niet uit te kunnen en de achterkant van het kastje en de bodem van de lades is van dun materiaal gemaakt met een kunststof fineerlaagje.

 

Een kastje zoals er dus 13 in een dozijn gaan.

 

Met mijn eeuwige zin in het voorjaar besloot ik te gaan voor alvast iets lenteachtigs en ik had ook bedacht dat de binnenkant in een andere kleur moest dan de buitenkant.

Ik koos voor de kleuren Old Ochre in combinatie met Scandinavian Pink, want die had ik zelf ook nog niet eerder gebruikt. 

Ik heb het kastje eerst ontvet met St. Marc Express. Schuren en gronden hoefde natuurlijk niet (lang leve Annie Sloan :) ) !! Nadat ik de houten knopjes van de lades had gehaald, leek het me het handigst om maar aan de binnenkant te beginnen omdat daar de felste kleur kwam (en omdat het het lastigste stuk was omdat de lades er niet uit konden :) ) en zoals elke keer was ik weer verrast hoe snel de verf hecht aan kunststof. 


Eén laagje Scandinavian Pink en na slechts een kwartier waren alle lades aan de binnenkant gedaan, dus drogen maar!

Bij kamertemperatuur kun je over t algemeen na één of twee uurtjes wel weer verder, want de verf droogt snel!

Daarna verder met de Old Ochre, een mooie zachte 'verschoten' okertint, zoals je veel tegenkomt op Franse meubelstukken. Eerst de achterkant maar, en toen de rest....

Qua kleuren en qua hechting was ik dik tevreden, maar ja, mijn doel was om een simpel kastje echt een metamorfose te geven, dus ik was er nog niet...
Jacqueline had een poos geleden een prachtig klassiek sjabloon met barok-motief voor me meegenomen en ik had het nog niet gebruikt.

Het leek me wel grappig om dat sjabloon gewoon over de lades heen te verven, dus na even passen en meten bleek het precies het juiste formaat!

Ik vond de Scandinavian Pink te overheersend worden aan de buitenkant en koos voor de sjabloon Old White. Zo krijgt het kastje nét een accent, zonder dat het schreeuwerig wordt.

 

Op dit kastje heb ik de sjabloon aangebracht met een tamponeerkwast, maar als je die niet hebt gaat het ook prima met een verfrollertje. 
Let er wél op dat je het rolletje éérst wat uitsmeert op een stuk keukenpapier of doek, sjabloneren moet je nooit te dik doen, anders 'loopt' de verf uit en dat is niet mooi.

 

Het was even prutsen, omdat bij mijn kastje de lades niet vlak waren, maar een soort paneelvorm hebben.

Als je sjabloon stevig op zijn plaats blijft (gebruik evt. even wat schilderstape) en je neemt even je tijd om dit op je gemak te doen, dan kom je een eind en hij lukte in één keer goed!

 

Toen was het kastje zover af dat ik hem kon afwerken met Soft Wax Clear. Dit is nodig om de verf sterk en duurzaam te maken én je kunt het kastje daarna gewoon normaal huishoudelijk reinigen. Als je geen wax gebruikt gaat de verf krassen en is heel gevoelig voor vlekken.

 

De oude houten knopjes had ik natuurlijk ook kunnen schilderen, maar om de metamorfose nog duidelijker te maken wilde ik er liever andere knopjes op.

Het werd iets van donker metaal, dat vond ik mooi voor het contrast.


En toen was hij helemaal af ! Vandaag mocht hij dan eindelijk naar de winkel, waar Jacqueline hem nog even extra mooi maakte en zie hier het resultaat!!!

Denk dus niet te snel dat er van een meubel niets meer te maken valt :) !


Wil je ook lekker aan de slag met Chalk Paint? Kom dan gezellig een keertje langs in onze winkel of volg één van onze workshops 'Basistechnieken met Chalk Paint' en je draait hier je hand ook niet meer voor om!


N.B.

Voor dit kastje had ik ruim voldoende aan 250 ml Chalk Paint Scandinavian Pink, 250 ml Chalk Paint Old Ochre, een héél klein beetje Chalk Paint old White en ongeveer 100 ml Soft Wax Clear.



0 Berichten

Drie redenen om wél voor LED te kiezen!

Heel eerlijk? Ik wilde er eigenlijk helemaal niet ‘aan”: de LED-kaarsen kwamen vorig seizoen als paddenstoelen uit de grond in woonwinkelland en over het algemeen vond ik het allemaal niets. 

Wat ik er op tegen had? Nou ja: wie onze winkel kent, weet dat we erg houden van mooie en echte spullen-met-een-verhaal, en liefst met een góed verhaal. LED-kaarsen pasten daar in mijn beleving helemaal niet bij, want ik vond het een ‘nep-artikel’ met een hoog plastic-gehalte en ik kon niet bedenken hoe ik daar ooit blij van kon worden. Laat staan dat ik zag hoe ik daar onze klanten blij mee kon maken.

 

Toch liet het me niet helemaal los, want natuurlijk had ik er wel vraag naar in de winkel. Afgelopen zomer heb ik me wat meer in het onderwerp verdiept, vooral ook vanuit het oogpunt van gezondheid en klimaat. En ja, daar viel dus best wel wat voor LED-kaarsen te zeggen, eerlijk is eerlijk.

Eind augustus en begin september zouden we diverse beurzen bezoeken, en ik had de kaarsen dus toch maar op mijn lijstje “Nader Te Onderzoeken” gezet. Maar bij beide beurzen vond ik eigenlijk niets waar ik echt enthousiast van werd, dus ik had min of meer besloten om het dan maar gewoon níet in te kopen.

 

En bijna op het einde van de beurs liepen we letterlijk tegen het merk Uyuni aan. ‘Nou’, zei Menno… ‘Nou’, zei ik…  Want het moet gezegd worden: de stand stond vol met zacht flakkerende LED-kaarsen, en ik moest toch wel even serieus goed kijken. Ze zagen er helemaal niet uit als plastic :) !

 

We raakten aan de praat met de gepassioneerde producent, een mooi bedrijf uit Denemarken. Zijn bedrijf werkt al sinds 2007 (!) aan dit concept, en hij vertelde dat de Deense overheid het gebruik van LED-kaarsen juist enorm stimuleert vanwege de grote impact op milieu en gezondheid van gewone paraffine-kaarsen. De Scandinavische landen verbruiken nóg meer kaarsen dan wij in Nederland, en logisch ook, want de dagen zijn daar nog een behoorlijk stuk korter in de winter dan hier.

 

Na het gesprek met deze man waren we toch allebei óm, want eerlijk is eerlijk: de kaarsen waren prachtig, én hij had een goed verhaal dat gebaseerd was op feiten. En daar houden we van :) .

 

Daarom hier drie redenen waarom je voor een goede LED-kaars zou kunnen kiezen:

 

1. Uyuni-kaarsen zijn beter voor je gezondheid en voor het klimaat.

‘Gewone’ kaarsen bevatten meestal paraffine, een product dat is afgeleid van aardolie, steenkool of schalieolie. Wanneer paraffine wordt verbrand laat het giftige stoffen in de lucht vrij, waaronder aceton, benzeen en tolueen: stuk voor stuk stoffen waarvan bekend is dat ze kankerverwekkend kunnen zijn. En die lucht adem je dan dus ook in.

 

2. Uyuni-kaarsen zijn veilig, in tegenstelling tot gewone kaarsen.

Natuurlijk is je Uyuni-kaars ook volledig veilig voor kleine kinderen, ouderen en iets te enthousiaste huisdieren. Je hoeft nooit meer te stressen ‘of de kaarsen wel uit zijn’ of bang te zijn dat de kat of hond een kaars omstoot.

Zelf hebben we, vanwege onze honden, misschien al wel 25 jaar geen lange diner-kaarsen meer gebrand, terwijl ik ze wel prachtig vind. En nu kan het ook weer, en is het dubbel genieten met één van onze bijzondere kandelaars!

 

3. Uyuni-kaarsen zijn uiteindelijk voordeliger dan echte kaarsen.

Uyuni-kaarsen zijn ook een slimme keuze als je een kaarsenfan bent: de aanschafprijs is natuurlijk even een investering, maar als je regelmatig kaarsen brandt, heb je die kosten er binnen een jaar al uit. En na dat jaar kun je natuurlijk nog veel langer genieten van je LED-kaarsen, omdat je gekozen hebt voor een product van hoge kwaliteit.

 

Uyuni ontwierp het beste van twee werelden: werkelijk prachtige kaarsen in allerlei soorten, maten en kleuren. Dankzij het handgemaakte echte wasoppervlak van Uyuni-kaarsen kun je genieten van de geruststellende sfeer van een traditionele kaars, terwijl de unieke 3D-vlam een zacht flikkerend licht creëert dat een warme gloed toevoegt die veilig, schoon, rook- en gifvrij is.

 

Met name die unieke 3D-vlam zorgt ervoor, dat zij hun kaarsen niet zonder trots ‘de Rolls Royce’ onder de LED-kaarsen noemen. Waar andere merken één lampje in de lont gebruiken, zitten er in een Uyuni-kaars maar liefst 17 lampjes in de vlam. En dat zíe je, want het zachte licht is eigenlijk niet van echt te onderscheiden.

 

Elke kaars bevat een knopje met 3 standen: aan, uit en een 6-uurs-timer.

 

Met de los verkrijgbare afstandsbediening (€6,95) kun je genieten van nog meer functies. Niet alleen heb je de mogelijkheid om de timerfunctie van de kaarsen verder uit te breiden met 4, 8 of 10 uur, maar met de afstandsbediening kun je ook de lichtintensiteit bepalen met drie verschillende standen, van ‘normaal’ tot zacht gedimd. 

 

Wanneer je de kaarsen gebruikt in combinatie met de Uyuni-batterijen, dan heb je er voor lange tijd geen omkijken naar, want de stompkaarsen branden wel 1000 uren op deze batterijen. Voor de waxinelichtjes is dat 400 uur en voor de dinerkaarsen 200 uur. Natuurlijk kun je ook kiezen voor oplaadbare batterijen.

 

De naam Uyuni is geïnspireerd op de kristalheldere nachthemel van de Zuid-Amerikaanse zoutvlakten van Uyuni. Die hemel is zo kristalhelder dankzij de schone lucht en het ontbreken van lichtvervuiling.

foto: Civitatis.com
foto: Civitatis.com

Vanaf nu hebben we ook de prachtige outdoor-kaarsen van Uyuni in ons assortiment! Deze zijn gemaakt van een zeer natuurlijk ogend weerbestendig mat kunststof en kunnen in de regen, sneeuw en zon.

Deze kaars heeft ook een ingebouwde 6-uurs timer, die dan elke dag op een door jouw gekozen tijdstip aan en uit gaat. Ook de outdoor-kaarsen kun je uiteraard bedienen met de los verkrijgbare afstandbediening, die je extra dim- en timerfuncties geeft.

In de winkel hebben we héél veel Uyuni LED-kaarsen branden, in allerlei soorten, maten en kleuren. Kom ze gerust even in het echt bewonderen en probeer ze zelf uit met de afstandsbediening. 

 

Natuurlijk kun je onze collectie ook online bewonderen en bestellen. Klik daarvoor op de button hieronder:

Heb je nog vragen over deze prachtige LED-kaarsen? Laat het me weten in comments hieronder of neem even contact op.

 

Tot gauw! Anne

Drie redenen om wél voor LED te kiezen!

Heel eerlijk? Ik wilde er eigenlijk helemaal niet ‘aan”: de LED-kaarsen kwamen vorig seizoen als paddenstoelen uit de grond in woonwinkelland en over het algemeen vond ik het allemaal niets. 

Wat ik er op tegen had? Nou ja: wie onze winkel kent, weet dat we erg houden van mooie en echte spullen-met-een-verhaal, en liefst met een góed verhaal. LED-kaarsen pasten daar in mijn beleving helemaal niet bij, want ik vond het een ‘nep-artikel’ met een hoog plastic-gehalte en ik kon niet bedenken hoe ik daar ooit blij van kon worden. Laat staan dat ik zag hoe ik daar onze klanten blij mee kon maken.

 

Toch liet het me niet helemaal los, want natuurlijk had ik er wel vraag naar in de winkel. Afgelopen zomer heb ik me wat meer in het onderwerp verdiept, vooral ook vanuit het oogpunt van gezondheid en klimaat. En ja, daar viel dus best wel wat voor LED-kaarsen te zeggen, eerlijk is eerlijk.

Eind augustus en begin september zouden we diverse beurzen bezoeken, en ik had de kaarsen dus toch maar op mijn lijstje “Nader Te Onderzoeken” gezet. Maar bij beide beurzen vond ik eigenlijk niets waar ik echt enthousiast van werd, dus ik had min of meer besloten om het dan maar gewoon níet in te kopen.

 

En bijna op het einde van de beurs liepen we letterlijk tegen het merk Uyuni aan. ‘Nou’, zei Menno… ‘Nou’, zei ik…  Want het moet gezegd worden: de stand stond vol met zacht flakkerende LED-kaarsen, en ik moest toch wel even serieus goed kijken. Ze zagen er helemaal niet uit als plastic :) !

 

We raakten aan de praat met de gepassioneerde producent, een mooi bedrijf uit Denemarken. Zijn bedrijf werkt al sinds 2007 (!) aan dit concept, en hij vertelde dat de Deense overheid het gebruik van LED-kaarsen juist enorm stimuleert vanwege de grote impact op milieu en gezondheid van gewone paraffine-kaarsen. De Scandinavische landen verbruiken nóg meer kaarsen dan wij in Nederland, en logisch ook, want de dagen zijn daar nog een behoorlijk stuk korter in de winter dan hier.

 

Na het gesprek met deze man waren we toch allebei óm, want eerlijk is eerlijk: de kaarsen waren prachtig, én hij had een goed verhaal dat gebaseerd was op feiten. En daar houden we van :) .

 

Daarom hier drie redenen waarom je voor een goede LED-kaars zou kunnen kiezen:

 

1. Uyuni-kaarsen zijn beter voor je gezondheid en voor het klimaat.

‘Gewone’ kaarsen bevatten meestal paraffine, een product dat is afgeleid van aardolie, steenkool of schalieolie. Wanneer paraffine wordt verbrand laat het giftige stoffen in de lucht vrij, waaronder aceton, benzeen en tolueen: stuk voor stuk stoffen waarvan bekend is dat ze kankerverwekkend kunnen zijn. En die lucht adem je dan dus ook in.

 

2. Uyuni-kaarsen zijn veilig, in tegenstelling tot gewone kaarsen.

Natuurlijk is je Uyuni-kaars ook volledig veilig voor kleine kinderen, ouderen en iets te enthousiaste huisdieren. Je hoeft nooit meer te stressen ‘of de kaarsen wel uit zijn’ of bang te zijn dat de kat of hond een kaars omstoot.

Zelf hebben we, vanwege onze honden, misschien al wel 25 jaar geen lange diner-kaarsen meer gebrand, terwijl ik ze wel prachtig vind. En nu kan het ook weer, en is het dubbel genieten met één van onze bijzondere kandelaars!

 

3. Uyuni-kaarsen zijn uiteindelijk voordeliger dan echte kaarsen.

Uyuni-kaarsen zijn ook een slimme keuze als je een kaarsenfan bent: de aanschafprijs is natuurlijk even een investering, maar als je regelmatig kaarsen brandt, heb je die kosten er binnen een jaar al uit. En na dat jaar kun je natuurlijk nog veel langer genieten van je LED-kaarsen, omdat je gekozen hebt voor een product van hoge kwaliteit.

 

Uyuni ontwierp het beste van twee werelden: werkelijk prachtige kaarsen in allerlei soorten, maten en kleuren. Dankzij het handgemaakte echte wasoppervlak van Uyuni-kaarsen kun je genieten van de geruststellende sfeer van een traditionele kaars, terwijl de unieke 3D-vlam een zacht flikkerend licht creëert dat een warme gloed toevoegt die veilig, schoon, rook- en gifvrij is.

 

Met name die unieke 3D-vlam zorgt ervoor, dat zij hun kaarsen niet zonder trots ‘de Rolls Royce’ onder de LED-kaarsen noemen. Waar andere merken één lampje in de lont gebruiken, zitten er in een Uyuni-kaars maar liefst 17 lampjes in de vlam. En dat zíe je, want het zachte licht is eigenlijk niet van echt te onderscheiden.

 

Elke kaars bevat een knopje met 3 standen: aan, uit en een 6-uurs-timer.

 

Met de los verkrijgbare afstandsbediening (€6,95) kun je genieten van nog meer functies. Niet alleen heb je de mogelijkheid om de timerfunctie van de kaarsen verder uit te breiden met 4, 8 of 10 uur, maar met de afstandsbediening kun je ook de lichtintensiteit bepalen met drie verschillende standen, van ‘normaal’ tot zacht gedimd. 

 

Wanneer je de kaarsen gebruikt in combinatie met de Uyuni-batterijen, dan heb je er voor lange tijd geen omkijken naar, want de stompkaarsen branden wel 1000 uren op deze batterijen. Voor de waxinelichtjes is dat 400 uur en voor de dinerkaarsen 200 uur. Natuurlijk kun je ook kiezen voor oplaadbare batterijen.

 

De naam Uyuni is geïnspireerd op de kristalheldere nachthemel van de Zuid-Amerikaanse zoutvlakten van Uyuni. Die hemel is zo kristalhelder dankzij de schone lucht en het ontbreken van lichtvervuiling.

foto: Civitatis.com
foto: Civitatis.com

Vanaf nu hebben we ook de prachtige outdoor-kaarsen van Uyuni in ons assortiment! Deze zijn gemaakt van een zeer natuurlijk ogend weerbestendig mat kunststof en kunnen in de regen, sneeuw en zon.

Deze kaars heeft ook een ingebouwde 6-uurs timer, die dan elke dag op een door jouw gekozen tijdstip aan en uit gaat. Ook de outdoor-kaarsen kun je uiteraard bedienen met de los verkrijgbare afstandbediening, die je extra dim- en timerfuncties geeft.

In de winkel hebben we héél veel Uyuni LED-kaarsen branden, in allerlei soorten, maten en kleuren. Kom ze gerust even in het echt bewonderen en probeer ze zelf uit met de afstandsbediening. 

 

Natuurlijk kun je onze collectie ook online bewonderen en bestellen. Klik daarvoor op de button hieronder:

Heb je nog vragen over deze prachtige LED-kaarsen? Laat het me weten in comments hieronder of neem even contact op.

 

Tot gauw! Anne

Maak van je oude kerstballen weer hippe eyecatchers!


Natuurlijk kun je eens in de zoveel tijd  al je oude kerstversiering wel weggooien en steeds weer nieuwe ballen kopen. Je kunt je oude spullen óók een nieuw leven geven met je restjes Chalk Paint van Annie Sloan!

Alleen verven en waxen kan natuurlijk altijd (TIP: lees onze budgettip aan het eind), maar in dit blog laten we je graag zien hoe je er met iets meer moeite weer fantastische blikvangers van maakt! 

 

Kijk je liever? Op ons YouTube-kanaal vind je een handige stap-voor-stap tutorial van deze techniek!

Wat heb je nodig?

  • oude kerstballen, pieken, pegels of andere kerstitems. Het materiaal maakt niet uit, maar kies wel vormen die je mooi vindt (dus glas, of kunststof of metaal is allemaal goed)
  • kwasten (ik werkte zelf met de small flat brush (de kleine blauwe kwast), de oval brush no. 8 van Annie Sloan en een hobbykwastje)
  • restjes Annie Sloan Chalk Paint; ik gebruikte o.a. de kleuren Duck Egg Blue, Aubusson Blue, Amsterdam Green en Florence. Maar je kunt natuurlijk elke kleur kiezen die je wilt, al zijn midden- en donkere tinten waarschijnlijk het mooist. Of kies wat kleurtjes in de 120 ml-potjes, daar heb je méér dan genoeg aan.
  • Annie Sloan Chalk Paint in de kleuren Arles en Primer Red om het roesteffect te maken (ook hier zijn 120 ml-potjes meer dan genoeg). Deze twee kleuren zijn echt essentieel voor het mooiste resultaat.
  • Annie Sloan Image Medium of een multi-purpose hobbylijm (die op metaal en kunststof hecht)
  • Annie Sloan Chalk Paint Wax CLEAR
  • evt. Annie Sloan Chalk Paint Wax DARK (de bruine)
  • Sorbo schuursponsje, in vieren geknipt
  • Gemalen kaneel
  • Jute touw of mooie oude lintjes

Stap 1:

Haal voorzichtig de ophangoogjes uit de kerstballen en zet de kerstballen op een stokje (ik gebruikte hiervoor de onderkant van mijn hobbykwastjes, maar ook op een lange satéprikker zal het wel gaan). Verf ze in de kleur(tjes) Annie Sloan Chalk Paint die je hebt uitgekozen. Ik deed dit met de small flat brush van Annie Sloan. Het is het leukst om wat verschillende kleuren te gebruiken, maar dat is niet per se noodzakelijk. Laat helemaal drogen

 

Stap 2:

 

Stop de ophangoogjes weer voorzichtig terug in de kerstballen. Doop dan de puntjes van een volle kwast (als je hem hebt: je Annie Sloan Oval Brush no.8) in een klein beetje Chalk Paint Primer Red. Dep je kwast af of wat keukenpapier en breng al deppend met je kwast hier en daar een beetje Primer Red aan op je kerstbal.  In elk geval op en rond het ophangoogje en naar smaak ook wat op de zij- en onderkant. Zorg wel dat je nog voldoende van de onderkleur ziet! Laat goed drogen.

 

Stap 3:
Herhaal de vorige stap met een klein beetje Chalk Paint in de kleur Arles. Je ziet nu (als het goed is) al een beetje een roestige look ontstaan. Laat ook weer goed drogen.

Stap 4:

Breng met een Sorbosponsje voorzichtig een dun laagje Chalk Paint Wax CLEAR aan over de hele kerstbal. Veeg evt overtollige wax meteen voorzichtig weg met een pluisvrij doekje.

 

Stap 5 (optioneel):

Breng dan een klein beetje Chalk Paint Wax DARK aan op de delen die je hebt ‘geroest’ en naar smaak eventueel ook een beetje op de nog zichtbare gekleurde ondergrond. De Dark Wax geeft een nóg meer vintage effect.

Let op: als je teveel Dark Wax hebt gebruikt, kun je dit weer voorzichtig weghalen met een beetje Chalk Paint Wax CLEAR op een doekje.

 

Stap 6:

Breng met een klein hobbykwastje een dun laagje Image Medium aan op en rond het ophangoogje en naar smaak nog op één of twee andere kleine plekjes. In eerste instantie NIET teveel: je kunt er altijd meer bij doen, maar weghalen gaat niet. Strooi voorzichtig wat gemalen kaneel over de plaatsen waar je de Image Medium hebt aangebracht. Laat weer goed drogen!

 

Stap 7:

Haal een stukje touw of een lintje door het ophangoogje en klaar ben je! Hang de kerstornamenten straks in je kerstboom, of in een tak, of bundel ze in een ‘trosje’. Klaar!

 

Kijk je liever? Op ons YouTube-kanaal vind je een handige stap-voor-stap tutorial van deze techniek!

 

Nog even een boodschappenlijstje met alles op een rijtje (met linkjes):

En als je helemaal compleet wilt zijn:

En dan nog even de beloofde budget-tip, als je je kerstitems een mooie look wilt geven, maar niet al teveel spullen wilt aanschaffen (wat we natuurlijk óók begrijpen):

 

koop dan een klein blikje (120 ml) Annie Sloan Chalk Paint, een klein blikje (120 ml) Chalk Paint Wax Clear en een klein blikje Chalk Paint Wax Dark en geef je kerstballen net zo'n gave metallic look als onze Barn Stars!

 

 

Hoe je dat doet (en hoe makkelijk dat is) lees je hier!

 Snel aan de slag? Bestel al je Annie Sloan-producten snel en voordelig in onze webshop.

GRATIS VERZENDING vanaf € 49 door heel Nederland

 

Heb je advies nodig of een andere vraag over deze blog? Stuur me gerust een WhatsApp-bericht, ik help je graag verder!

Naar een idee van Jonathon Marc Mendez, Painted Love (voormalig Painter in Residence, Annie Sloan)