Lekker naar buiten met Annie Sloan!

Nu het buitenseizoen weer voorzichtig is begonnen,  krijgen we weer steeds vaker de vraag of je Chalk Paint™ van Annie Sloan ook buiten kunt gebruiken. Een logische vraag, want hóe fijn is het als je ook je tuin of balkon kunt opvrolijken met één van Annie’s prachtige kleuren!

 

Om maar meteen met het goede nieuws te beginnen: jázeker, Chalk Paint™ mag gerust mee naar buiten! Hieronder lees je onze beste tips en aandachtspunten!

Chalk Paint™ hecht o.a. heel goed op baksteen, beton en terracotta en (geïmpregneerd) hout. Dus verf gerust je plantenpotten, tuinmeubilair,  tuinhuis of sjabloneer je stoeptegels!

 

Bedenk wel dat Chalk Paint™ als op zichzelf staand product voorál bedoeld is voor decoratief gebruik en niet om je buitenspullen te verduurzamen: de verf heeft van zichzelf geen weerbestendige of beschermende eigenschappen .

Chalk Paint™ zal zonder afwerking na verloop van tijd op een natuurlijke manier gaan verweren, wat het rustieke effect alleen maar mooier zal maken. Afhankelijk van de uitstraling die jij nastreeft en jouw specifieke omstandigheden kan het dus zijn,

dat de verf af en toe een opfrisbeurtje nodig heeft.  

Je hoeft hout voor buiten niet te waxen, omdat dit buiten veel harder ‘werkt’ en de verf dan juist zal gaan bladderen. Kunststof plantenpotten of decoratie van metaal kun je wél gerust waxen, want dat werkt niet of nauwelijks. En zelf hebben we ook duurzame ervaringen met gewaxte houten meubelen of riet/rotan dat onder een afdak staat, dus wel buiten, maar niet in weer en wind.

 

 Als je iets (voor buiten) wilt verven waar al een laklaag op zit, kan het handig zijn om het even licht op te schuren zodat de verf beter hecht. Als je het goed in de zon laat drogen en uitharden, kan het ook zonder afwerking heel wat regenbuien weerstaan. Als het oppervlak na het drogen afgeeft, is de tip om met een vochtige doek het oppervlak even af te nemen (dus niet met een kletsnatte doek en heel hard wrijven).

Een paar algemene tips:

  • Zorg dat de ondergrond kurkdroog is!
  • Niet over groene aanslag heen schilderen.
  • Bij voorkeur laten drogen in de volle zon, dan 'bakt' de verf er goed in! 

Ook een tuinhuisje en tuinmeubilair kun je prima verven, maar dan adviseren we je om wél af te werken met onze speciale buitenvernis op waterbasis. Dit product beschermt tegen vlekken en is schimmelwerend. Deze vernis heeft een ademende werking én beschermt goed tegen UV-stralen, zodat de kleuren veel langer mooi blijven.

Wil je graag ons advies voor jouw specifieke situatie? Neem gerust even contact op of loop even binnen in onze winkel!

 

Verder is er ook nog een fijne multiprimer beschikbaar voor buiten die je ook in combinatie met Chalk Paint kunt gebruiken. Deze heeft ook roestwerende eigenschappen, dus ook heel fijn voor een metalen tuinhek, maar ook voor koper/messing/PVC en glas!

 

Chalk Paint™ wordt in principe niet aanbevolen voor teakhout of andere olieachtige of geoliede houtsoorten, al wil het op echt verweerd teakhout vaak nog wel lukken. Als je twijfelt, gewoon eerst even uitproberen!

 

Heb je nog niet eerder met onze verf gewerkt, maar lijkt het je wél leuk? We leren je álle basisprincipes voor binnen én buiten in onze workshop Basistechnieken met Annie Sloan. Na één avond weet je alle in's en out's over deze fantastische verf! Naar meer info, data en beschikbaarheid. 

 

Veel buitenplezier met Annie Sloan!

0 Berichten

Rotan stoeltje in botanische stijl

Wat blijft het leuk om van iets ouds iets nieuws te maken!

 

Een trend die we op interieurgebied momenteel veel zien, is de zgn. botanische stijl, en deze stijl herken je aan het gebruik van (veel) planten en/of afbeeldingen van planten en dieren, natuurlijke materialen en uiteraard véél groentinten!

 

Omdat je niet hoeft te schuren en te gronden, kun je met Chalk Paint™ van Annie Sloan in een handomdraai je spullen restylen en maak je van iets ouds zomaar weer iets nieuws!

Voor deze stap-voor-stap DIY koos ik voor het restylen van een bamboe stoeltje in de grasgroene kleur Antibes Green, die ik een mooi warme uitstraling heb gegeven met wat Soft Wax Dark. Helemaal van nu én super makkelijk om te doen!

 

Wat heb je nodig?

(van links naar rechts) • Annie Sloan Wax kwastAnnie Sloan ovale kwast no. 8 of no. 12ca. 250 ml Annie Sloan Chalk Paint™ in de kleur Antibes Green • een pluisvrije doek • 120 ml Soft Wax Clear120 ml Soft Wax Dark

NB: Zowel de verf- als de waxkwast heb je in dit geval ook écht nodig. De volle verfkwasten van Annie Sloan lopen ook aan de bovenkant rond, zodat je goed tussen alle verbindingen kunt komen; dit geldt uiteraard ook voor de waxkwast.

Dit stoeltje gaan we verven; het past door zijn vorm en het materiaal precies in een botanische woonstijl en ik vond hem voor weinig via Marktplaats.

 

Desgewenst kun je voor je begint je meubel nog ontvetten met een sopje. Zelf gebruik ik graag St Marc Express (2 dopjes in een halve emmer water, verkrijgbaar in elke bouwmarkt), omdat je dit niet hoeft na te spoelen.

Verdun de verf met water. In dit geval is het nodig om vooraf te verdunnen, omdat de verf anders te dik blijft en je alle rotan verbindingen vol smeert. De dikte van magere yoghurt is ongeveer wat je nodig hebt. Roer goed tot je een mooie consistentie hebt.

 

Aan de slag!

Zet het stoeltje op zijn kop op een tafel of werkbank en begin met de onderkant. Verf alles wat je kunt zien en let er op dat je alle rotanverbindingen ook mee verft. Met de ovale kwast van Annie Sloan mag je gerust lekker deppen in de lastige hoekjes! Je zult zien dat de verf snel droog is (bij kamertemperatuur ca. 45 minuten) en dan kun je het stoeltje omdraaien. Verf nu de rest van de stoel en bekijk hem daarna goed van alle kanten om te zien of je niets vergeten bent.

 

Laat minimaal een uur drogen (tussen de verbindingen blijft de verf wat langer nat).

Afwerken met Soft Wax Clear

Check of je verf overal goed droog is. Zorg dat je wax op kamertemperatuur is, dit werkt veel makkelijker! Breng met de waxkwast de Soft Wax Clear aan op de verf en zorg dat ook de wax weer in alle hoekjes en kiertjes komt. Door de puntige vorm van deze kwast gaat dat ook weer gemakkelijk. Je zult zien dat de kleur nu al een stukje voller wordt

Veelgestelde vraag:

Waarom moet je waxen? De unieke wax van Annie Sloan trekt als een soort handcrème in de Chalk Paint en hardt daar uit (in de loop van 2 à 3 weken). Dit maakt de verf natuurlijk vele malen sterker! Daarnaast kun je alles wat gewaxt is zonder problemen afnemen met een vochtige doek, want wax is waterafstotend. En tot slot krijgt de Chalk Paint™ veel meer diepte en karakter door het gebruik van wax. Altijd dóen dus! 

 

De ‘finishing touch’! 

Nu ga je de Soft Wax Dark royaal aanbrengen óver de Soft Wax Clear. Dat is best spannend als je dat de eerste keer doet! Deze volgorde moet je echter altijd aanhouden, omdat wanneer je rechtstreeks de Dark Wax aanbrengt, deze óók direct in de verf trekt en je dat niet meer kunt verwijderen.

Zolang er Clear Wax tussen zit, kun je het teveel altijd weer weghalen. Breng ook hier de donkere was weer goed aan in alle hoekjes en kiertjes.

Pak vervolgens je pluisvrije doek en doe hier een klein beetje Soft Wax Clear aan. Wrijf hiermee het teveel aan dark wax weg, zónder dat je al teveel druk hoeft te zetten. Bewerk zo het hele stoeltje.

Iets teveel Dark Wax weggehaald? Geen probleem, breng gewoon weer een nieuw laagje aan tot het naar je zin is. Zolang de wax nog niet droog is kun je er eindeloos in werken.

 

Weetje:

van Annie Sloan zijn ook nog een witte en een zwarte wax verkrijgbaar, maar ik heb hier gekozen voor donkerbruin, omdat dit beter past bij de sfeer van dit stoeltje. Overigens kun je alle kleuren Chalk Paint met alle kleuren wax altijd uitgebreid bekijken in onze winkel, we hebben van alles echte voorbeelden!

 

 

 

En zo ziet dat er dan uit van dichtbij!  Je ziet dat de donkere wax nu mooi in alle dieper gelegen oneffenheden is gaan zitten, maar óók dat je de frisse groene kleur van de hoger gelegen delen weer ziet!

Dat is precies de bedoeling!

 

 

 

De laatste stap

Haal de pluisvrije doek nog eens losjes over alle onderdelen van het stoeltje om het eventuele teveel aan wax te verwijderen.

Het stoeltje mag namelijk niet meer vettig of plakkerig aanvoelen, dan zit er nog teveel wax op!

Controleer daarna met je vlakke hand of alles mooi droog aanvoelt en dan ben je klaar! 

 

En dit is het eindresultaat!

Op de muur: Annie Sloan afschrobbare matte Wall Paint in de kleur Aubusson Blue; oude eierkist (privébezit).

 

Deze DIY verscheen in eerder in ingekorte vorm in tijdschrift Terdege.

0 Berichten

Verf je Ikea-vitrage met Chalk Paint™!


 

Onlangs vertelde vriendin Dagmar in één van onze workshops dat ze zélfs haar kanten Ikea-gordijnen had geverfd met Chalk Paint™! 

 

Je weet wel, die gordijnen die volgens mij bijna iederéén wel heeft: als je ze niet gebruikt als vitrage, dan vast wel om er iets anders leuks mee te decoreren en wij gebruiken ze zelf in de zomermaanden al jaren bij de achterdeur als vliegengordijn.


Ze dragen de naam 'Alvine Spets' en kosten slechts € 9,99 per paar (2x 145 cm x 300 cm).

In mijn beleving kon dat echter nooit een blijvend resultaat geven, want de samenstelling van deze gordijnen is maar liefst 100% polyester. Géén natuurlijke vezel in te bekennen dus!

En alhoewel je stoffen heel goed een verfbad kunt geven met Chalk Paint™, kunnen de mooie natuurlijke pigmenten eigenlijk alleen goed in natuurlijke vezels dringen, zoals bij katoen en linnen. In de wasmachine zou er vást niet veel van overblijven...

Feitelijk was het idee om het tóch ook eens zelf te proberen al lang en breed naar de achtergrond verschoven, tot ik me herinnerde dat ik komende week een Chalk Paint™-demonstratie aan een groep interieurstylistes zou geven.
En ineens schoten mij deze gordijnen weer te binnen: hoe leuk zou dat zijn als het écht zou lukken!

Hier zijn de gordijnen geverfd met Chalk Paint™ in de kleuren Olive en Primer Red

Vanwege het weer waren onze buitenplannen voor tweede Paasdag gewijzigd en ik besloot met die vitrage aan de slag te gaan, leuk klusje voor zo'n dag! Ik maakte drie keer een verfbad in de Chalk Paint-kleuren Aubusson, de roze Henrietta en de smaragdgroene Florence en verdraaid; het lukte ECHT!!

Dat je met de mooie Chalk Paint™ van Annie Sloan zo enorm veel kunt doen is inmiddels bij steeds meer mensen bekend, maar af en toe sta ik zelf ook nog steeds verbaasd, en hoe leuk is dát dan!!Goed, wat heb je nodig en hoe ga je te werk?

 

Je verzamelt::

 

Verder heb je nodig: 

een wasmachine en een plekje buiten waar je de zeer natte gordijnen kunt laten uitlekken en drogen; ik deed het boven een stukje grind, maar heb je alleen bestrating, leg er dan een stuk zeil of plastic onder, anders krijg je vlekken).

 

Wat moet je doen?

  • maak het gordijn nat door het eerst even in schoon water te leggen; haal uit het water en leg zolang aan de kant (in een emmer of zo)
  • maak een verfbad (ÉÉN GORDIJN per keer) van ca. 125 ml Chalk Paint™ en wat warm water uit de kraan. Roer goed door met de garde, je wilt geen verfklontjes in je kleurbad. Vul dan aan met handwarm water tot ca. 8 liter en roer nogmaals heel goed door.
  • leg het gordijn voorzichtig in het verfbad, beweeg het herhaaldelijk heen en weer laat even staan. Ik heb 20 minuten aangehouden, maar het kan gerust ook korter.
  • neem de bak-met-gordijn mee naar buiten en hang het gordijn te drogen over een waslijn of gespannen touw of zoiets.
  • als het gordijn zo helemaal droog is gewapperd, kun je het ook wassen in de wasmachine. Ik koos een handwasprogramma op 30 graden en deed er voor de frisse geur ook wat wasverzachter bij.
  • als de wasmachine klaar is, kun je het gordijn nogmaals te drogen hangen of verder drogen op het synthetische programma van je wasdroger..

En klaar ben je!

Ik verheug me nu al op het testen van de andere kleuren, hoe mooi zullen deze gordijnen zijn in French Linen, of Duck Egg Blue, of......  

 

Houdt er wel rekening mee dat de kleur van je gordijn lichter gaat uitvallen dan de pure kleur van de Chalk Paint™, je verdunt het natuurlijk enorm met water!  

We hebben alle kleuren Chalk Paint™ in alle maten altijd voor je op voorraad in onze winkel  in Leerdam én uiteraard in onze webshop.. Direct online shoppen kan hier !
Of meng je eigen kleur! Als Chalk Paint™-specialist in regio Leerdam, Gorinchem, Nieuwegein, Tiel en Bommelerwaard hebben we alle kennis in huis om je daarbij van dienst te zijn.

Meer leren over Chalk Paint™ van Annie Sloan? Meld je dan aan voor één van onze populaire workshops!

NB: deze verhouding van water & Chalk Paint™ werkt dus voor stoffen van 100% polyester; voor katoen en linnen adviseren we een mengverhouding van 1 deel verf op 20 delen water. Hoe je dit doet (en nog 39 andere projecten) lees je in het boek Kleurrecepten met Chalk Paint™ van Annie Sloan.


3 Berichten

Het verven van stoffen bekleding met Chalk Paint™ van Annie Sloan

Op internet kun je van alles vinden over het verven van stoffen bekleding met Chalk Paint™ ,  en regelmatig krijg ik daar ook vragen over in de winkel.  Al langer was ik van plan om een voorbeeld hiervan te maken, zodat ik ook iets had om te laten zien, en belangrijker nog: om te laten voelen.

Mijn eerste project was echter geen succes: de stof werd zo hard als beton en kon zo natuurlijk niet de winkel in! Het was dus nog niet zo simpel als het in sommige filmpjes lijkt!

 

Bij collega’s zag ik wél regelmatig mooie voorbeelden voorbij komen, en ik bleef nieuwsgierig. Dus toch maar weer een nieuwe poging gedaan (met dank aan collega-stockist Paula van ’t Bakhuus in Meppel voor de fijne tips) en nu lukte het wél J .

 

Hieronder vind je de werkwijze met een foto van elke stap (elke foto kun je vergroten als je er op klikt). Ik gebruikte voor mijn voorbeeld een Queen Anne-stoeltje met een zachte, fluweelachtige velours bekleding. Het houtwerk heb ik even ontvet met een sopje van St. Marc Express. Qua kleur koos ik voor Versailles, een zachte, iets vergeelde groenige tint, die ik mooi vond passen bij dit stoeltje. En ik besloot hem voor de helft te verven, zodat je het verschil goed kunt zien.

 

Om te beginnen maak je de stof iets vochtig met een plantenspuit, gevuld met gewoon water.

 

De Chalk Paint™ heb ik verdund met water tot het ongeveer zo dik was als drinkyoghurt, en dat betekende in mijn geval dat ik echt flink wat water moest toevoegen (de verfdikte van de diverse kleuren kan soms flink verschillen). De juiste verfdikte is zo belangrijk, omdat de stof de verf echt moet kunnen opnemen. Maak je je verf té dun, dan zakt de verf door de stof voordat hij er in kan trekken, en maak je hem te dik, dan blijft de verf op de stof liggen en zal hij hard worden en breken.

In dit geval is het echt héél fijn om te kunnen werken met de volle ovale kwast van Annie Sloan, omdat deze kwast stevig genoeg is om de verf goed ín de stof te werken (hier gebruikte ik de kleinste versie). Dit lukt het best met draaiende of cirkelvormige bewegingen. Let er steeds op dat de verf door de stof wordt opgenomen en stop als je ziet dat de stof verzadigd is.

Zet je stoel ergens neer waar hij goed kan drogen; ik zette hem in de buurt van de radiator en liet hem een dag met rust. Daarna voelde de stof enigszins hard, maar nog wel flexibel aan. Géén ‘brekende’ verf deze keer J !

 

Vervolgens schuurde ik de stof zachtjes op met fijn schuurpapier,  tot de vleug in de stof weer zacht en ‘aaibaar’ werd. Ik vond zelf korrelgrootte 120 prettig werken.

Vervolgens heb ik de stofzuiger erbij gepakt en met het kleine opzetstuk zoveel mogelijk krijt uit de stof gezogen.

Tijd voor de tweede laag! Ik heb de stof opnieuw wat vochtig gemaakt met de plantenspuit en daarna het hele proces van verven weer herhaald. Zo op het oog vond ik de kleur eigenlijk wel goed (misschien moet jij méér lagen doen, als je bijvoorbeeld van heel donker naar heel licht wilt).

Dus besloot ik om nu meteen het houtwerk ook mee te pakken. Hiervoor gebruikte ik onverdunde Chalk Paint™ Versailles uit het blik en had voldoende aan één laag om het hout mooi dekkend te krijgen.

Opnieuw liet ik alles een dag drogen bij kamertemperatuur.

Vervolgens kwam ik tot de conclusie dat de stof wel harder aanvoelde dan na de eerste laag verf, maar nog steeds zat de verf netjes ín de stof en niet er op. Opnieuw schuurde ik de stof zachtjes op en werkte ik het losse krijt er uit met de stofzuiger. Tot mijn verbazing en grote vreugde was de stof nog steeds mooi van kleur én weer tamelijk zacht geworden!

Verder naar het houtwerk dus! Ik heb er met de wittint Pure eerst wat overheen ‘gebrusht’ (dit noem je ook wel ‘droge-kwast-techniek’) om wat meer diepte in je verfwerk te brengen. Vervolgens heb ik het houtwerk her en der wat doorgeschuurd, zodat de oude mahoniekleur er weer mooi doorheen kwam. Tenslotte werkte ik het af met een laagje Soft Wax Clear om de verf te verduurzamen en vlekafstotend te maken en gaf het daarna nog een dun laagje Soft Wax Dark voor een nog mooier oud effect.

Stoffen met een vleug, zoals deze, werk je NIET af met soft wax, dit wordt vies en plakkerig! Als je het meubel weinig gebruikt kun je het gewoon zo laten. Wil je het wel vuilafstotend maken, dan kun je het eventueel beschermen met een ScotchGuard-behandeling. Let op: hierná kun je het dan niet meer verven!

 

En nu is hij klaar! Je kunt hem ‘live’ bekijken in de winkel en je bent natuurlijk uitgedaagd om proef te zitten!

Hier nog wat andere tips en weetjes met betrekking tot het verven van stoffen bekleding:

 

·       De resultaten zijn veruit het mooist en het meest duurzaam, als je kiest voor natuurlijke stoffen op basis van katoen of linnen. Erg synthetische stoffen kunnen de pigmenten niet goed opnemen. Ook stoffen die een ‘anti-vlek’ behandeling hebben gekregen, zoals bijvoorbeeld met Scotchguard, zijn minder geschikt, aangezien ze vochtafstotend zijn gemaakt. De verf kan dan ook niet bij de vezels komen.

·         Gladde (natuurlijke) stoffen verf je op dezelfde manier; deze kun je voor de duurzaamheid wel een waxlaagje geven. Het effect lijkt dan sterk op stoffen kleding die gewaxt is, soms lijkt zelfs  bijna leer. Liever geen waxlaag? Dat houdt de stof matter, maar is dan óók gevoeliger voor vlekken.

·         Test als je klaar bent ALTIJD met een witte doek of de stof echt niet meer afgeeft. Donkere, volle kleuren zoals bijvoorbeeld Emperor’s Silk, Napoleonic Blue of Graphite kunnen door hun sterke pigmenten wat langer afgeven dan de middentinten, maar stofzuig net zo lang tot je al het losse krijt er uit hebt. En, wéér belangrijk: verdun de verf voldoende en breng hem niet dikker aan dan nodig is!

Alles bij elkaar ben ik er ongeveer anderhalf uur mee bezig geweest verdeeld over drie dagen, uiteraard exclusief droogtijd. Het is dus wél een klusje waarbij je iets minder snel resultaat ziet dan wanneer je bijvoorbeeld een kast verft, maar het is héél leuk om te doen!

Ik hoop dat je je geïnspireerd voelt om óók aan de slag te gaan! Alle  materialen die je nodig hebt vind je uiteraard in onze webshop.
Nog vragen? Stuur ons een mail of kom gezellig langs in de winkel! Weten wat je nog méér kunt met Chalk Paint™ van Annie Sloan? Geef je dan op voor één van onze workshops!

 

 

13 Berichten

Decoreren met Chalk Paint™! 

Ons vorige blog over het restylen van een simpel ladenkastje (zie de blog hieronder) leverde veel reacties op in de winkel en op Facebook, écht leuk, dank jullie wel!

En nu heb ik de smaak natuurlijk te pakken, want een blog als dit is ook een goeie manier om wat meer te vertellen over een bepaalde techniek.


Deze keer wil je graag stap-voor-stap laten zien hoe je op een creatieve manier kunt werken met sjablonen.


Ik kwam op het idee om iets met sjablonen te gaan doen naar aanleiding van één van de onderwerpen in Annie Sloan's populaire boek "Kleurrecepten met Chalk Paint™" , over het sjabloneren van een muur.

De foto hiernaast komt uit dit boek en laat een muur zien in haar huis in Normandië.


Door het gebruik van sjablonen en diverse kleuren verf lijkt het alsof er een soort authentiek behangeffect ontstaat.


In de winkel stond een grenen eettafel die ik vlak voor de opening in de kleur Coco had geschilderd; daarna had ik hem gesjabloneerd met behulp van een vinyl tafellopertje, maar ik was er allerminst tevreden over. Duidelijk een (mislukte) haastklus en een doorn in mijn oog.

Toen de kerstversiering het veld moest ruimen was de tafel in kwestie één van de eerste dingen die ik aan wilde pakken, dus zo geschiedde.


Ik verfde hem (een stukje minder gehaast deze keer :) ) in één van mijn favoriete kleuren: de elegante grijsgroene Chateau Grey. 


Ik besloot om hem opnieuw te sjabloneren, maar dan met de suggestie van twee tafellopers. Na enig reken- en meetwerk (want enigszins op een logische plek sjabloneren draagt wel bij aan een mooier eindresultaat) begon ik met afplakken. Hiervoor gebruikte ik gewone schilderstape van papier.

Vervolgens koos ik een sjabloon uit (iets 'barokkerigs' doet het goed met deze techniek) en het werd dezelfde als die ik gebruikte met het kastje uit het vorige blog.

Daarna koos ik vier kleuren verf die ik er mooi bij vond passen (in mijn hoofd staat 1 januari zo goed als gelijk aan het begin van de lente, dus er mochten wat bloesemtintjes in). Ik starte met de basic-kleuren Old White en Paris Grey en deed ze als een soort 'Duo Penotti' in mijn verfbakje.
Vervolgens bracht ik de verf aan op de roller die ik daarna eerst uitrolde op wat keukenpapier, zodat ik de verf niet te dik zou opbrengen. En ik begon...

De kunst is om de sjablonen gewoon lekker kriskras neer te leggen, natuurlijk wel passend in de afgeplakte kaders. Ik sjabloneerde ook gerust maar de helft van het sjabloon als dat zo uitkwam.

Toen de grijs-met-witte sjablonen redelijk verdeeld leken, deed ik dezelfde truc nog een keer. Voor de tweede ronde koos ik de voor Old Ochre en de bleekroze Antoinette.

Tip: van deze sjabloneerkleuren heb je maar heel weinig verf nodig en heb je méér dan genoeg aan de testerverpakkingen van 100 ml!

Voor je verder gaat met de tweede ronde moet je natuurlijk wel zeker zijn dat de sjablonen die je al hebt aangebracht goed droog zijn, anders wordt het een smeerboel.


Maar verf je gewoon bij kamertemperatuur, dan zal dit geen probleem zijn.


Bekijk je werk tussendoor regelmatig van een afstandje om te beoordelen of de kleurverhoudingen een beetje kloppen en je niet aan één kant bijvoorbeeld veel meer roze gebruikt dan aan de andere kant. Ik heb hier ook de randen van de tafel een tikje meegenomen om de suggestie van tafellopers nog wat te versterken.

Toen de verf overal goed droog was kon de schilderstape weer verwijderd worden. Het is beter om dit ook snel na je klus te doen, dan heb je geen last dat het blijft plakken.

Om het effect wat natuurlijker en de vormen minder scherp te maken, schuurde ik de gesjabloneerde gedeelten voorzichtig wat op.

Om de rest van de tafel nog wat sprekender te maken gaf ik de randen van het blad en de tafelpoten een subtiel accent mee door wat te 'brushen' met Old Ochre.

Toen het verfwerk helemaal naar mijn zin was, kreeg de tafel nog een dún laagje Soft Wax Clear mee.

Dat is nodig om de verf te verduurzamen én om je meubel gewoon huishoudelijk te kunnen reinigen.
Geef een tafelblad minimaal twee en liever drie dunne laagjes wax mee, met tussenpozen van 24 uur.


Zoals je ziet gebruikte ik hier een wax-kwast, maar je kunt de wax ook aanbrengen met een pluisvrije doek.


Het voordeel van een wax-kwast is dat je sneller opschiet en het een stukje lichter werkt dan met een doekje. Als je alleen een klein meubelstuk wilt verven is de aanschaf van een waxkwast natuurlijk flauwekul, maar als je van plan bent om veel te gaan restylen, dan kan het een goede en efficiënte investering zijn.


Hou wél altijd een doekje bij de hand om snel de overtollige wax weg te vegen.


En toen was hij klaar!!!

Wil je zelf ook eens aan de slag met Chalk Paint™? Alle gebruikte materialen (inclusief het gebruikte sjabloon) zijn verkrijgbaar in onze shop-in-shop bij Heerlijk Heukelum en uiteraard ook via onze webshop.


Wil je liever eerst uitgebreide uitleg en de materialen eerst eens uitproberen? Geef je dan (alleen of gezellig samen met iemand anders) op voor één van onze workshops . Let op: in februari zijn nog maar enkele plaatsen beschikbaar, dus wacht niet te lang!

0 Berichten