Verf je Ikea-vitrage met Chalk Paint™!


 

BESTEL ANNIE SLOAN PAINT HIER!

 

Onlangs vertelde vriendin Dagmar in één van onze workshops dat ze zélfs haar kanten Ikea-gordijnen had geverfd met Chalk Paint™! 

 

Je weet wel, die gordijnen die volgens mij bijna iederéén wel heeft: als je ze niet gebruikt als vitrage, dan vast wel om er iets anders leuks mee te decoreren en wij gebruiken ze zelf in de zomermaanden al jaren bij de achterdeur als vliegengordijn.


Ze dragen de naam 'Alvine Spets' en kosten slechts € 9,99 per paar (2x 145 cm x 300 cm).

In mijn beleving kon dat echter nooit een blijvend resultaat geven, want de samenstelling van deze gordijnen is maar liefst 100% polyester. Géén natuurlijke vezel in te bekennen dus!

En alhoewel je stoffen heel goed een verfbad kunt geven met Chalk Paint™, kunnen de mooie natuurlijke pigmenten eigenlijk alleen goed in natuurlijke vezels dringen, zoals bij katoen en linnen. In de wasmachine zou er vást niet veel van overblijven...

Feitelijk was het idee om het tóch ook eens zelf te proberen al lang en breed naar de achtergrond verschoven, tot ik me herinnerde dat ik komende week een Chalk Paint™-demonstratie aan een groep interieurstylistes zou geven.
En ineens schoten mij deze gordijnen weer te binnen: hoe leuk zou dat zijn als het écht zou lukken!

Hier zijn de gordijnen geverfd met Chalk Paint™ in de kleuren Olive en Primer Red

Vanwege het weer waren onze buitenplannen voor tweede Paasdag gewijzigd en ik besloot met die vitrage aan de slag te gaan, leuk klusje voor zo'n dag! Ik maakte drie keer een verfbad in de Chalk Paint-kleuren Aubusson, de roze Henrietta en de smaragdgroene Florence en verdraaid; het lukte ECHT!!

Dat je met de mooie Chalk Paint™ van Annie Sloan zo enorm veel kunt doen is inmiddels bij steeds meer mensen bekend, maar af en toe sta ik zelf ook nog steeds verbaasd, en hoe leuk is dát dan!!Goed, wat heb je nodig en hoe ga je te werk?

 

Je verzamelt::

 

Verder heb je nodig: 

een wasmachine en een plekje buiten waar je de zeer natte gordijnen kunt laten uitlekken en drogen; ik deed het boven een stukje grind, maar heb je alleen bestrating, leg er dan een stuk zeil of plastic onder, anders krijg je vlekken).

 

Wat moet je doen?

 • maak het gordijn nat door het eerst even in schoon water te leggen; haal uit het water en leg zolang aan de kant (in een emmer of zo)
 • maak een verfbad (ÉÉN GORDIJN per keer) van 120 ml Chalk Paint™ en wat heet water uit de kraan (ca. 60°C, dus niet uit de quooker). Roer goed door met de garde, je wilt geen verfklontjes in je kleurbad. Vul dan aan met (alleen heet) kraanwater tot ca. 8 liter en roer nogmaals heel goed door. Pas op dat je je niet brandt aan het hete water.
 • leg het gordijn voorzichtig in het verfbad, beweeg het herhaaldelijk heen en weer laat even staan. Ik heb 20 minuten aangehouden, maar het kan gerust ook korter. Als het goed is zie je de kleur in de stof 'schieten'.
 • neem de bak-met-gordijn mee naar buiten en hang het gordijn te drogen aan een waslijn of gespannen touw of zoiets. Hang het zoveel mogelijk uit en liever niet dubbel, om pigmentophoping en vlekken te voorkomen.
 • als het gordijn zo helemaal droog is gewapperd, kun je het ook wassen in de wasmachine. Ik koos een handwasprogramma op 30°C en deed er voor de frisse geur ook wat wasverzachter bij.
 • als de wasmachine klaar is, kun je het gordijn nogmaals te drogen hangen of verder drogen op het synthetische programma van je wasdroger..

En klaar ben je!

Ik verheug me nu al op het testen van de andere kleuren, hoe mooi zullen deze gordijnen zijn in French Linen, of Duck Egg Blue, of......  

 

Houdt er wel rekening mee dat de kleur van je gordijn lichter gaat uitvallen dan de pure kleur van de Chalk Paint™, je verdunt het natuurlijk enorm met water!  

We hebben alle kleuren Chalk Paint™ in alle maten altijd voor je op voorraad in onze winkel in Leerdam én uiteraard in onze webshop. Kijk snel welke kleuren we allemaal hebben!

 

Of meng je eigen kleur! Als Chalk Paint™-specialist in regio Leerdam, Gorinchem, Nieuwegein, Tiel en Bommelerwaard hebben we alle kennis in huis om je daarbij van dienst te zijn.

Meer leren over Chalk Paint™ van Annie Sloan? Meld je dan aan voor één van onze populaire workshops!

NB: deze verhouding van water & Chalk Paint™ werkt dus voor stoffen van 100% polyester; voor katoen en linnen adviseren we een mengverhouding van 1 deel verf op 20 delen water. Hoe je dit doet (en nog 39 andere projecten) lees je in het boek Kleurrecepten met Chalk Paint™ van Annie Sloan.

 

TIP 2022: Ikea schijnt deze gordijnen niet meer te verkopen, maar Jysk heeft ze nog wel!

*** GRATIS  VERZENDING vanaf € 49,00 in heel Nederland! ***

 

Advies nodig? Maak gebruik van onze gratis WhatsApp-service!


Reactie schrijven

Commentaren: 9
 • #1

  Els Pullen (zondag, 13 mei 2018 15:23)

  Beste mevrouw,
  Kan ik mijn witte polyester gordijnen ook laten verven? Ik zie het niet zitten om het zelf te doen.

 • #2

  Anne Maij (zondag, 13 mei 2018 17:02)

  Beste Els,
  Stuur ons even een mailtje als je wilt? Dat kan naar info@aubergedesreves.nl. Dat 'praat' iets makkelijker dan via dit blog. Alvast bedankt!

  Groetjes, Anne van Auberge des Rêves

 • #3

  Greet (donderdag, 08 november 2018 08:37)

  Hallo, zelf heb ik overgordijnen, redelijk zwaar en ietwat gladde glanzende stof. Ik weet niet wat voor stof het is, maar zou ze graag grijs verven, ze zijn nu blauw. Zou dit ook kunnen met Annie Sloan chalkpaint? En in wat voor verhouding? Groeten van Greet

 • #4

  Wendy (woensdag, 06 februari 2019 15:24)

  HALLO
  Ik wil.graag me overgordijnen van beige naar antraciet/zwart verven maar dan in het wasmachine zou het mogelijk zijn om met Chalk Paint
  Met vriendelijke groet Wendy

 • #5

  Ingrid hanekamp (zondag, 15 december 2019 14:53)

  Beste Anne, ik heb mooie linnen gordijnen, alleen de kleur is niet zoals ik t voor ogen had..
  Kunt u de gordijnen voor mij verven?

 • #6

  Rosan (woensdag, 22 januari 2020 15:40)

  Hallo,
  Ik heb plisset duettes. Ivoor van kleur en ik wil ze lichter hebben. Kan dat?
  Gr Rosan

 • #7

  Jeannette Jenné (vrijdag, 21 februari 2020 23:03)

  Heb een appartement gekocht waar prachtige vitrage hangt , maar helaas is het zwart . Het is polyester. Kun je zo'n kleur ook wat lichter maken ?

 • #8

  Margreet van der Horst (zondag, 27 september 2020 11:39)

  Mijn vitrage is spierwit en ik zou ze graag willen verven met Annie Sloan chalk paint. Eén gordijn is 4 meter breed en 268 hoog. Zou dat lukken?

 • #9

  Cora Stolk (vrijdag, 01 september 2023 17:22)

  Leuk ik heb deze gordijnen in de zomer al jaren hangen , boven een Sloan keuken, proberen waard �