Maak van je oude kerstballen weer hippe eyecatchers!


Natuurlijk kun je eens in de zoveel tijd  al je oude kerstversiering wel weggooien en steeds weer nieuwe ballen kopen. Je kunt je oude spullen óók een nieuw leven geven met je restjes Chalk Paint van Annie Sloan!

Alleen verven en waxen kan natuurlijk altijd (TIP: lees onze budgettip aan het eind), maar in dit blog laten we je graag zien hoe je er met iets meer moeite weer fantastische blikvangers van maakt! 

 

Kijk je liever? Op ons YouTube-kanaal vind je een handige stap-voor-stap tutorial van deze techniek!

Wat heb je nodig?

  • oude kerstballen, pieken, pegels of andere kerstitems. Het materiaal maakt niet uit, maar kies wel vormen die je mooi vindt (dus glas, of kunststof of metaal is allemaal goed)
  • kwasten (ik werkte zelf met de small flat brush (de kleine blauwe kwast), de oval brush no. 8 van Annie Sloan en een hobbykwastje)
  • restjes Annie Sloan Chalk Paint; ik gebruikte o.a. de kleuren Duck Egg Blue, Aubusson Blue, Amsterdam Green en Florence. Maar je kunt natuurlijk elke kleur kiezen die je wilt, al zijn midden- en donkere tinten waarschijnlijk het mooist. Of kies wat kleurtjes in de 120 ml-potjes, daar heb je méér dan genoeg aan.
  • Annie Sloan Chalk Paint in de kleuren Arles en Primer Red om het roesteffect te maken (ook hier zijn 120 ml-potjes meer dan genoeg). Deze twee kleuren zijn echt essentieel voor het mooiste resultaat.
  • Annie Sloan Image Medium of een multi-purpose hobbylijm (die op metaal en kunststof hecht)
  • Annie Sloan Chalk Paint Wax CLEAR
  • evt. Annie Sloan Chalk Paint Wax DARK (de bruine)
  • Sorbo schuursponsje, in vieren geknipt
  • Gemalen kaneel
  • Jute touw of mooie oude lintjes

Stap 1:

Haal voorzichtig de ophangoogjes uit de kerstballen en zet de kerstballen op een stokje (ik gebruikte hiervoor de onderkant van mijn hobbykwastjes, maar ook op een lange satéprikker zal het wel gaan). Verf ze in de kleur(tjes) Annie Sloan Chalk Paint die je hebt uitgekozen. Ik deed dit met de small flat brush van Annie Sloan. Het is het leukst om wat verschillende kleuren te gebruiken, maar dat is niet per se noodzakelijk. Laat helemaal drogen

 

Stap 2:

 

Stop de ophangoogjes weer voorzichtig terug in de kerstballen. Doop dan de puntjes van een volle kwast (als je hem hebt: je Annie Sloan Oval Brush no.8) in een klein beetje Chalk Paint Primer Red. Dep je kwast af of wat keukenpapier en breng al deppend met je kwast hier en daar een beetje Primer Red aan op je kerstbal.  In elk geval op en rond het ophangoogje en naar smaak ook wat op de zij- en onderkant. Zorg wel dat je nog voldoende van de onderkleur ziet! Laat goed drogen.

 

Stap 3:
Herhaal de vorige stap met een klein beetje Chalk Paint in de kleur Arles. Je ziet nu (als het goed is) al een beetje een roestige look ontstaan. Laat ook weer goed drogen.

Stap 4:

Breng met een Sorbosponsje voorzichtig een dun laagje Chalk Paint Wax CLEAR aan over de hele kerstbal. Veeg evt overtollige wax meteen voorzichtig weg met een pluisvrij doekje.

 

Stap 5 (optioneel):

Breng dan een klein beetje Chalk Paint Wax DARK aan op de delen die je hebt ‘geroest’ en naar smaak eventueel ook een beetje op de nog zichtbare gekleurde ondergrond. De Dark Wax geeft een nóg meer vintage effect.

Let op: als je teveel Dark Wax hebt gebruikt, kun je dit weer voorzichtig weghalen met een beetje Chalk Paint Wax CLEAR op een doekje.

 

Stap 6:

Breng met een klein hobbykwastje een dun laagje Image Medium aan op en rond het ophangoogje en naar smaak nog op één of twee andere kleine plekjes. In eerste instantie NIET teveel: je kunt er altijd meer bij doen, maar weghalen gaat niet. Strooi voorzichtig wat gemalen kaneel over de plaatsen waar je de Image Medium hebt aangebracht. Laat weer goed drogen!

 

Stap 7:

Haal een stukje touw of een lintje door het ophangoogje en klaar ben je! Hang de kerstornamenten straks in je kerstboom, of in een tak, of bundel ze in een ‘trosje’. Klaar!

 

Kijk je liever? Op ons YouTube-kanaal vind je een handige stap-voor-stap tutorial van deze techniek!

 

Nog even een boodschappenlijstje met alles op een rijtje (met linkjes):

En als je helemaal compleet wilt zijn:

En dan nog even de beloofde budget-tip, als je je kerstitems een mooie look wilt geven, maar niet al teveel spullen wilt aanschaffen (wat we natuurlijk óók begrijpen):

 

koop dan een klein blikje (120 ml) Annie Sloan Chalk Paint, een klein blikje (120 ml) Chalk Paint Wax Clear en een klein blikje Chalk Paint Wax Dark en geef je kerstballen net zo'n gave metallic look als onze Barn Stars!

 

 

Hoe je dat doet (en hoe makkelijk dat is) lees je hier!

 Snel aan de slag? Bestel al je Annie Sloan-producten snel en voordelig in onze webshop.

GRATIS VERZENDING vanaf € 49 door heel Nederland

 

Heb je advies nodig of een andere vraag over deze blog? Stuur me gerust een WhatsApp-bericht, ik help je graag verder!

Naar een idee van Jonathon Marc Mendez, Painted Love (voormalig Painter in Residence, Annie Sloan)