Decoreren met Chalk Paint™! 

Ons vorige blog over het restylen van een simpel ladenkastje (zie de blog hieronder) leverde veel reacties op in de winkel en op Facebook, écht leuk, dank jullie wel!

En nu heb ik de smaak natuurlijk te pakken, want een blog als dit is ook een goeie manier om wat meer te vertellen over een bepaalde techniek.


Deze keer wil je graag stap-voor-stap laten zien hoe je op een creatieve manier kunt werken met sjablonen.


Ik kwam op het idee om iets met sjablonen te gaan doen naar aanleiding van één van de onderwerpen in Annie Sloan's populaire boek "Kleurrecepten met Chalk Paint™" , over het sjabloneren van een muur.

De foto hiernaast komt uit dit boek en laat een muur zien in haar huis in Normandië.


Door het gebruik van sjablonen en diverse kleuren verf lijkt het alsof er een soort authentiek behangeffect ontstaat.


In de winkel stond een grenen eettafel die ik vlak voor de opening in de kleur Coco had geschilderd; daarna had ik hem gesjabloneerd met behulp van een vinyl tafellopertje, maar ik was er allerminst tevreden over. Duidelijk een (mislukte) haastklus en een doorn in mijn oog.

Toen de kerstversiering het veld moest ruimen was de tafel in kwestie één van de eerste dingen die ik aan wilde pakken, dus zo geschiedde.


Ik verfde hem (een stukje minder gehaast deze keer :) ) in één van mijn favoriete kleuren: de elegante grijsgroene Chateau Grey. 


Ik besloot om hem opnieuw te sjabloneren, maar dan met de suggestie van twee tafellopers. Na enig reken- en meetwerk (want enigszins op een logische plek sjabloneren draagt wel bij aan een mooier eindresultaat) begon ik met afplakken. Hiervoor gebruikte ik gewone schilderstape van papier.

Vervolgens koos ik een sjabloon uit (iets 'barokkerigs' doet het goed met deze techniek) en het werd dezelfde als die ik gebruikte met het kastje uit het vorige blog.

Daarna koos ik vier kleuren verf die ik er mooi bij vond passen (in mijn hoofd staat 1 januari zo goed als gelijk aan het begin van de lente, dus er mochten wat bloesemtintjes in). Ik starte met de basic-kleuren Old White en Paris Grey en deed ze als een soort 'Duo Penotti' in mijn verfbakje.
Vervolgens bracht ik de verf aan op de roller die ik daarna eerst uitrolde op wat keukenpapier, zodat ik de verf niet te dik zou opbrengen. En ik begon...

De kunst is om de sjablonen gewoon lekker kriskras neer te leggen, natuurlijk wel passend in de afgeplakte kaders. Ik sjabloneerde ook gerust maar de helft van het sjabloon als dat zo uitkwam.

Toen de grijs-met-witte sjablonen redelijk verdeeld leken, deed ik dezelfde truc nog een keer. Voor de tweede ronde koos ik de voor Old Ochre en de bleekroze Antoinette.

Tip: van deze sjabloneerkleuren heb je maar heel weinig verf nodig en heb je méér dan genoeg aan de testerverpakkingen van 100 ml!

Voor je verder gaat met de tweede ronde moet je natuurlijk wel zeker zijn dat de sjablonen die je al hebt aangebracht goed droog zijn, anders wordt het een smeerboel.


Maar verf je gewoon bij kamertemperatuur, dan zal dit geen probleem zijn.


Bekijk je werk tussendoor regelmatig van een afstandje om te beoordelen of de kleurverhoudingen een beetje kloppen en je niet aan één kant bijvoorbeeld veel meer roze gebruikt dan aan de andere kant. Ik heb hier ook de randen van de tafel een tikje meegenomen om de suggestie van tafellopers nog wat te versterken.

Toen de verf overal goed droog was kon de schilderstape weer verwijderd worden. Het is beter om dit ook snel na je klus te doen, dan heb je geen last dat het blijft plakken.

Om het effect wat natuurlijker en de vormen minder scherp te maken, schuurde ik de gesjabloneerde gedeelten voorzichtig wat op.

Om de rest van de tafel nog wat sprekender te maken gaf ik de randen van het blad en de tafelpoten een subtiel accent mee door wat te 'brushen' met Old Ochre.

Toen het verfwerk helemaal naar mijn zin was, kreeg de tafel nog een dún laagje Soft Wax Clear mee.

Dat is nodig om de verf te verduurzamen én om je meubel gewoon huishoudelijk te kunnen reinigen.
Geef een tafelblad minimaal twee en liever drie dunne laagjes wax mee, met tussenpozen van 24 uur.


Zoals je ziet gebruikte ik hier een wax-kwast, maar je kunt de wax ook aanbrengen met een pluisvrije doek.


Het voordeel van een wax-kwast is dat je sneller opschiet en het een stukje lichter werkt dan met een doekje. Als je alleen een klein meubelstuk wilt verven is de aanschaf van een waxkwast natuurlijk flauwekul, maar als je van plan bent om veel te gaan restylen, dan kan het een goede en efficiënte investering zijn.


Hou wél altijd een doekje bij de hand om snel de overtollige wax weg te vegen.


En toen was hij klaar!!!

Wil je zelf ook eens aan de slag met Chalk Paint™? Alle gebruikte materialen (inclusief het gebruikte sjabloon) zijn verkrijgbaar in onze shop-in-shop bij Heerlijk Heukelum en uiteraard ook via onze webshop.


Wil je liever eerst uitgebreide uitleg en de materialen eerst eens uitproberen? Geef je dan (alleen of gezellig samen met iemand anders) op voor één van onze workshops . Let op: in februari zijn nog maar enkele plaatsen beschikbaar, dus wacht niet te lang!

Reactie schrijven

Commentaren: 0