Rotan stoeltje in botanische stijl

Wat blijft het leuk om van iets ouds iets nieuws te maken!

 

Een trend die we op interieurgebied momenteel veel zien, is de zgn. botanische stijl, en deze stijl herken je aan het gebruik van (veel) planten en/of afbeeldingen van planten en dieren, natuurlijke materialen en uiteraard véél groentinten!

 

Omdat je niet hoeft te schuren en te gronden, kun je met Chalk Paint™ van Annie Sloan in een handomdraai je spullen restylen en maak je van iets ouds zomaar weer iets nieuws!

Voor deze stap-voor-stap DIY koos ik voor het restylen van een bamboe stoeltje in de grasgroene kleur Antibes Green, die ik een mooi warme uitstraling heb gegeven met wat Soft Wax Dark. Helemaal van nu én super makkelijk om te doen!

 

Wat heb je nodig?

(van links naar rechts) • Annie Sloan Wax kwastAnnie Sloan ovale kwast no. 8 of no. 12ca. 250 ml Annie Sloan Chalk Paint™ in de kleur Antibes Green • een pluisvrije doek • 120 ml Soft Wax Clear120 ml Soft Wax Dark

NB: Zowel de verf- als de waxkwast heb je in dit geval ook écht nodig. De volle verfkwasten van Annie Sloan lopen ook aan de bovenkant rond, zodat je goed tussen alle verbindingen kunt komen; dit geldt uiteraard ook voor de waxkwast.

Dit stoeltje gaan we verven; het past door zijn vorm en het materiaal precies in een botanische woonstijl en ik vond hem voor weinig via Marktplaats.

 

Desgewenst kun je voor je begint je meubel nog ontvetten met een sopje. Zelf gebruik ik graag St Marc Express (2 dopjes in een halve emmer water, verkrijgbaar in elke bouwmarkt), omdat je dit niet hoeft na te spoelen.

Verdun de verf met water. In dit geval is het nodig om vooraf te verdunnen, omdat de verf anders te dik blijft en je alle rotan verbindingen vol smeert. De dikte van magere yoghurt is ongeveer wat je nodig hebt. Roer goed tot je een mooie consistentie hebt.

 

Aan de slag!

Zet het stoeltje op zijn kop op een tafel of werkbank en begin met de onderkant. Verf alles wat je kunt zien en let er op dat je alle rotanverbindingen ook mee verft. Met de ovale kwast van Annie Sloan mag je gerust lekker deppen in de lastige hoekjes! Je zult zien dat de verf snel droog is (bij kamertemperatuur ca. 45 minuten) en dan kun je het stoeltje omdraaien. Verf nu de rest van de stoel en bekijk hem daarna goed van alle kanten om te zien of je niets vergeten bent.

 

Laat minimaal een uur drogen (tussen de verbindingen blijft de verf wat langer nat).

Afwerken met Soft Wax Clear

Check of je verf overal goed droog is. Zorg dat je wax op kamertemperatuur is, dit werkt veel makkelijker! Breng met de waxkwast de Soft Wax Clear aan op de verf en zorg dat ook de wax weer in alle hoekjes en kiertjes komt. Door de puntige vorm van deze kwast gaat dat ook weer gemakkelijk. Je zult zien dat de kleur nu al een stukje voller wordt

Veelgestelde vraag:

Waarom moet je waxen? De unieke wax van Annie Sloan trekt als een soort handcrème in de Chalk Paint en hardt daar uit (in de loop van 2 à 3 weken). Dit maakt de verf natuurlijk vele malen sterker! Daarnaast kun je alles wat gewaxt is zonder problemen afnemen met een vochtige doek, want wax is waterafstotend. En tot slot krijgt de Chalk Paint™ veel meer diepte en karakter door het gebruik van wax. Altijd dóen dus! 

 

De ‘finishing touch’! 

Nu ga je de Soft Wax Dark royaal aanbrengen óver de Soft Wax Clear. Dat is best spannend als je dat de eerste keer doet! Deze volgorde moet je echter altijd aanhouden, omdat wanneer je rechtstreeks de Dark Wax aanbrengt, deze óók direct in de verf trekt en je dat niet meer kunt verwijderen.

Zolang er Clear Wax tussen zit, kun je het teveel altijd weer weghalen. Breng ook hier de donkere was weer goed aan in alle hoekjes en kiertjes.

Pak vervolgens je pluisvrije doek en doe hier een klein beetje Soft Wax Clear aan. Wrijf hiermee het teveel aan dark wax weg, zónder dat je al teveel druk hoeft te zetten. Bewerk zo het hele stoeltje.

Iets teveel Dark Wax weggehaald? Geen probleem, breng gewoon weer een nieuw laagje aan tot het naar je zin is. Zolang de wax nog niet droog is kun je er eindeloos in werken.

 

Weetje:

van Annie Sloan zijn ook nog een witte en een zwarte wax verkrijgbaar, maar ik heb hier gekozen voor donkerbruin, omdat dit beter past bij de sfeer van dit stoeltje. Overigens kun je alle kleuren Chalk Paint met alle kleuren wax altijd uitgebreid bekijken in onze winkel, we hebben van alles echte voorbeelden!

 

 

 

En zo ziet dat er dan uit van dichtbij!  Je ziet dat de donkere wax nu mooi in alle dieper gelegen oneffenheden is gaan zitten, maar óók dat je de frisse groene kleur van de hoger gelegen delen weer ziet!

Dat is precies de bedoeling!

 

 

 

De laatste stap

Haal de pluisvrije doek nog eens losjes over alle onderdelen van het stoeltje om het eventuele teveel aan wax te verwijderen.

Het stoeltje mag namelijk niet meer vettig of plakkerig aanvoelen, dan zit er nog teveel wax op!

Controleer daarna met je vlakke hand of alles mooi droog aanvoelt en dan ben je klaar! 

 

En dit is het eindresultaat!

Op de muur: Annie Sloan afschrobbare matte Wall Paint in de kleur Aubusson Blue; oude eierkist (privébezit).

 

Deze DIY verscheen in eerder in ingekorte vorm in tijdschrift Terdege.

Reactie schrijven

Commentaren: 0