Lekker naar buiten met Annie Sloan!

Nu het buitenseizoen weer is begonnen,  krijgen we weer steeds vaker de vraag of je Chalk Paint™ van Annie Sloan ook buiten kunt gebruiken. Een logische vraag, want hóe fijn is het als je ook je tuin of balkon kunt opvrolijken met één van Annie’s prachtige kleuren!

 

Om maar meteen met het goede nieuws te beginnen: jázeker, Chalk Paint™ mag gerust mee naar buiten! Hieronder lees je onze beste tips en aandachtspunten!

Ik maakte een tutorial voor mijn YouTube-kanaal over hoe ik deze kunststof stoelen van Ikea heb geverfd.

Bekijk hem hier of onderaan dit blog.

 

Chalk Paint™ hecht, behalve op kunststof, ook heel goed op baksteen, beton en terracotta en (al dan niet geïmpregneerd) hout. Dus verf gerust je plantenpotten, tuinmeubilair,  tuinhuis of sjabloneer je stoeptegels!

 

Bedenk wel dat Chalk Paint™ als op zichzelf staand product voorál bedoeld is voor decoratief gebruik en niet om je buitenspullen te verduurzamen: de verf heeft van zichzelf geen weerbestendige of beschermende eigenschappen .

Chalk Paint™ zal zonder afwerking na verloop van tijd op een natuurlijke manier gaan verweren, wat het rustieke effect alleen maar mooier zal maken. Afhankelijk van de uitstraling die jij nastreeft en jouw specifieke omstandigheden kan het dus zijn,

dat de verf af en toe een opfrisbeurtje nodig heeft.  

 

Deze mooie grote mandala-stencils vind je hier.

Voor tuinklussen die je graag wel wilt verduurzamen, gebruik je Annie Sloan Lacquer (vernis). Deze is geschikt voor buiten en verkrijgbaar in twee uitstralingen: matt en gloss (zijdeglans). Gloss is (bij alle merken vernis) wat sterker dan matte vernis, en in elk geval aan te raden als je met donkere kleuren gaat werken. Maar zelf heb ik ook met de matte variant prima ervaringen!

 

Voor je tuinprojecten gebruik je geen wax als afwerking. Wax is weliswaar waterafstotend, maar niet volledig waterdicht. Zelf hebben we wel duurzame ervaringen met gewaxte meubelen die droog onder een afdak staat, dus wel buiten, maar niet in weer en wind.

 

Als je iets (voor buiten) wilt verven waar al een laklaag op zit, kan het handig zijn om het even licht op te schuren zodat de verf beter hecht. Als je het goed in de zon laat drogen en uitharden, kan het ook zonder afwerking heel wat regenbuien weerstaan. Als het oppervlak na het drogen afgeeft, is de tip om met een vochtige doek het oppervlak even af te nemen (dus niet met een kletsnatte doek en heel hard wrijven).

 

 

Een paar algemene tips:

  • Zorg dat de ondergrond kurkdroog is!
  • Niet over groene aanslag heen schilderen.
  • Bij voorkeur laten drogen in de volle zon, dan 'bakt' de verf er goed in! 

Ook een tuinhuisje en tuinmeubilair kun je prima verven, maar dan adviseren we je om wél af te werken met Annie Sloan Lacquer Clear in matt of gloss. Dit product beschermt tegen vlekken én beschermt goed tegen UV-stralen, zodat de kleuren veel langer mooi blijven.

Wil je graag ons advies voor jouw specifieke situatie? Neem gerust even contact op of loop even binnen in onze winkel!

 

 

Chalk Paint™ wordt in principe niet aanbevolen voor teakhout of andere olieachtige of geoliede houtsoorten, al wil het op echt verweerd teakhout vaak nog wel lukken. Als je twijfelt, gewoon eerst even uitproberen!

 

Heb je nog niet eerder met onze verf gewerkt, maar lijkt het je wél leuk? We leren je álle basisprincipes voor binnen én buiten in onze workshop Annie Sloan Verftechnieken I. Na één avond weet je alle in's en out's over deze fantastische verf! Naar meer info, data en beschikbaarheid. 

 

Veel buitenplezier met Annie Sloan!

Reactie schrijven

Commentaren: 0