Chalk Paint, Wall Paint & Satin Paint: wanneer gebruik je nu wát?

Afgelopen voorjaar introduceerde Annie Sloan met de nieuwe Satin Paint haar derde fantastische verfproduct. In de winkel krijg ik vaak de vraag wat nu precies de verschillen zijn, en ik kan me dat heel goed voorstellen, zeker als je net wilt beginnen met Annie Sloan verf.


Nu we een half jaar verder zijn lijkt het me dan ook een goed plan om de drie verschillende verflijnen even duidelijk op een rijtje te zetten. Zodat jij aan het eind van dit blog weet welk product je voor jouw klus het best kan kiezen. Lees je mee?

 

 

Annie Sloan Chalk Paint, of ook wel: de krijtverf

Dit is waarschijnlijk het meest bekende product van Annie Sloan en ook meteen het oudste! Chalk Paint bestaat al sinds 1990 en Annie Sloan is de bedenker van deze prachtige en inmiddels wereldberoemde verf. Ruim 30 jaar geleden had Annie een gezin met drie kinderen onder de 10 jaar. Ze had na haar kunstopleiding jarenlang ervaring opgedaan met het restylen van interieurs en meubels.
Op het moment dat ze meer aan huis gebonden was en veel minder tijd over had om te werken, realiseerde ze zich dat ze eigenlijk bijzonder ontevreden was met het verfaanbod wat op dat moment op de markt verkrijgbaar was.

 

Met haar kennis vanuit de kunstacademie en haar jarenlange expertise ging ze daarom aan de slag om haar eigen verf te maken. Ze wilde dat deze verf aan een aantal voorwaarden zou voldoen:

  • de verf moest geschikt zijn voor alle ondergronden, dus bruikbaar zijn op hout, steen, kunststof, metaal, glas en textiel
  • de verf moest makkelijk aan te brengen zijn, zónder dat je hoeft te schuren en te gronden
  • de verf moest duurzaam zijn, dus zo min mogelijk schadelijke stoffen bevatten
  • de verf moest gemaakt worden op basis van natuurlijke pigmenten, om écht mooie kleuren te kunnen maken
  • de verf moest onderling makkelijk te mengen zijn, zodat je zelf makkelijk nieuwe kleuren kunt bedenken

In 1990 zag Chalk Paint het 'levenslicht'. En wat begon in een klein winkeltje dat Annie samen met haar man David runde in Oxford, Engeland, groeide in de loop der jaren uit tot een product en een 'way of life' dat in meer dan 50 landen over de hele wereld verkrijgbaar is. 

 

 

Chalk Paint in Graphite
Chalk Paint in Graphite

In feite kun je gerust stellen dat alle krijtverf-achtige producten die inmiddels op de Europese markt zijn, afgeleid zijn van Annie Sloan Chalk Paint. En hoewel daar (naast veel 'troep') ook best goede producten tussen zitten, is er nog steeds niets op de markt te vinden met precies deze zelfde kwaliteiten. En dat is natuurlijk wél heel bijzonder!

 

Chalk Paint is de juiste keuze voor een groot scala aan projecten! Je kunt er niet alleen makkelijk je meubels mee restylen, maar ook keukens, trappen, vloeren, wanden en tuinprojecten. Dit kun je 'lekker recht toe, recht aan' doen in een mooie strakke finish, maar met Chalk Paint creëer je in een handomdraai ook prachtige verouderde technieken, zoals een mooie vintage of distressed look.

 

 

Het is dan ook niet voor niets dat we alleen voor Annie Sloan Chalk Paint al drie avondvullende workshops met Verftechnieken in ons aanbod hebben. Een goed idee als je plannen hebt voor een groot project en/of wilt weten wat er allemaal mogelijk is met Chalk Paint.

 

Chalk Paint is verkrijgbaar in 45 prachtige authentieke kleuren, en werk je (in de meeste gevallen) af met Annie Sloan Chalk Paint Wax of Annie Sloan Chalk Paint Lacquer. De basis-gebruiksaanwijzing vind je hier.

Voor uitleg-op-maat ben je natuurlijk altijd van harte welkom in onze sfeervolle winkel in Leerdam, en woon je verder weg: maak dan gerust gebruik van onze gratis WhatsApp-advieslijn en put uit onze jarenlange kennis en ervaring om van jouw project een succesnummer te maken!

 

Annie Sloan Wall Paint, oftewel: de muurverf

Sinds 2014 heeft Annie Sloan haar eigen prachtige muurverflijn, en deze is in oktober 2021 volledig vernieuwd. Nou kun je natuurlijk overal muurverf kopen, maar toch heeft Annie Sloan Wall Paint aantal opvallende eigenschappen, die zorgen dat deze muurverf zich duidelijk onderscheidt van het gemiddelde aanbod:

Wall Paint in Piranesi Pink
Wall Paint in Piranesi Pink

Het Wall Paint-kleurenpalet bestaat uit 32 unieke kleuren en is speciaal ontworpen om je het vertrouwen te geven dat je je eigen interieur zó kunt creëren, dat het net zo uniek is als jijzelf.

 

Het zijn allemaal driedimensionale kleuren, rijk aan natuurlijke pigmenten en alle tinten zijn verankerd in de kunstgeschiedenis. Elke tint brengt luxe, karakter en elegantie in elk huis - of het nu een historisch pand betreft of een nieuwbouwhuis.

En laat het kiezen van kleuren gerust over aan Annie Sloan: zij is niet voor niets uitgeroepen tot één van de vijf meest invloedrijke personen op het gebied van kleur en interieur in de UK.

 

De Wall Paint-formule op waterbasis bevat een zeer lage hoeveelheid VOC's en is gecertificeerd Toy Safe, maar is óók bestand tegen alles wat op zijn pad komt. Annie Sloan muurverf is zélfs geschikt voor achter het aanrecht en in de badkamer.

 

Annie Sloan Wall Paint gebruik je voor muren en plafonds van steen of gips. Wall Paint is niet bedoeld voor houten ondergronden. 

Hier vind je onze range met alle Wall Paint-kleuren. Wall Paint is verkrijgbaar in kleine blikjes van 120 ml, die je kunt gebruiken om de kleur te testen in jouw huis en met jouw lichtinval, en in 2,5-literblikken. In de meeste gevallen is dit genoeg om een muur van 14 - 15 m2 twee keer te verven. Érg zuinig in gebruik dus, maar dat komt ook weer door de enorme hoeveelheid pigmenten in de verf. 

Annie Sloan Satin Paint

En sinds dit voorjaar hebben we dus als derde lijn de Satin Paint-collectie. Annie Sloan Satin Paint is ontworpen voor gebruik binnenshuis en geeft een stevige, maar mooie zacht glanzende afwerking op elke houten of metalen ondergrond. Het verschil met Chalk Paint is o.a. dat Satin Paint geen wax of lacquer nodig heeft als beschermlaag.

 

Satin Paint is zo samengesteld dat het gemakkelijk aan te brengen is en bevat zelfnivellerende eigenschappen voor een moderne strakke uitstraling. Ideaal dus voor deuren, kozijnen, plinten en vensterbanken, en daar is deze lijn dan ook hoofdzakelijk voor ontworpen.

 

Satin Paint is ook geschikt voor meubels wanneer je een mooie strakke afwerking zonder poespas beoogt en je Chalk Paint niet strak genoeg vindt. Let op: wil je liever een rustieke uitstraling geven aan je meubels of aan de slag met bijzondere technieken, dan kies je dus beter voor Chalk Paint.

 

Door Satin Paint te combineren met Annie Sloan Wall Paint kun je zelf een geweldige basis leggen voor jouw interieur: de perfecte kleuren, gecombineerd met een fantastisch gebruikersgemak (juist ook voor de onervaren schilder) én de hoogstaande kwaliteit die je van Annie Sloan mag verwachten.

 

Annie Sloan Satin Paint is (net als alle andere producten) kindvriendelijk, laag in VOC’s en makkelijk schoon te maken. Alle kleuren zijn volledig afgestemd op de prachtige Annie Sloan Wall Paint-collectie.

Ook Satin Paint heeft niet zoveel voorbereiding nodig, al kan het (afhankelijk van de ondergrond) in sommige gevallen wel nodig zijn om (wat) te schuren. Maar afwerken is dan weer niet nodig.

 

Satin Paint is op dit moment verkrijgbaar in 16 goede basistinten, die ook allemaal leverbaar zijn als Wall Paint. De verwachting is dat deze lijn in de toekomst verder wordt uitgebreid. Belangrijk bij Satin Paint: volg goed onze bijgeleverde instructies voor het beste en meest duurzame resultaat.

Mocht je interesse gewekt zijn, bestel dan gerust onze kleurenkaarten van de Chalk Paint en/of Wall Paint & Satin Paint.

 

En heb je behoefte aan kleuradvies en/of verdere productinformatie? Stuur me gerust een berichtje via WhatsApp of kom gezellig langs in onze winkel in Leerdam! Heb je nog vragen naar aanleiding van dit blog? Ik hoor je graag!

 

Happy Painting!

 

Anne