Waxinelichtjes met Annie Sloan gilding wax en andere ideeën!

Hier weer een superleuke DIY met Annie Sloan Paint, Annie Sloan Gilding Wax én de allersimpelste waxinelichthouders van Ikea! 

Wat heb je nodig?

 

·        gladde glazen theelichthouders, wij gebruikten voor deze aanschuifworkshop model Galej van Ikea (€ 0,99 / 4 st) of gladde flessen met een mooie vorm

·        schilderstape

·        Annie Sloan Chalk Paint in kleur(en) naar keuze. Je hebt maar weinig nodig, dus een potje van 120 ml is meer dan genoeg.

·        Annie Sloan Chalk Paint Wax Clear en een klein stukje van een Sorbo-sponsje

·        Kleine tube Annie Sloan Gilding Wax

·        Kwast om te verven (wij gebruikten de kleine blauwe Flat Brush van Annie Sloan)

 

·        Eventueel een hobbykwastje voor het aanbrengen van de gilding wax als je dit niet met je vingers wil doen

 

Hoe ga je te werk?

 

Stap 1

 Plak de theelichthouders aan de bovenkant af met schilderstape en druk de tape steeds recht naar beneden goed aan, zodat je een randje glas van ca. 1 – 1,5 cm helemaal afplakt. (Let op: de Ikea-glaasjes eerst even afwassen, anders plakt de tape niet goed!)

Stap 2

Verf de rest van het theeglaasje met je platte kwast van boven maar onder. Breng de verf niet te dik aan, maar wel zo gelijkmatig mogelijk. Je kunt zelf kiezen of je de onderkant wel of niet meeverft. Laat drogen in de buurt van de verwarming, of als je lekker door wilt: föhn de verf even droog. De waxinehouders gaf ik daarna nog een tweede laagje verf om het ook echt dekkend te hebben als je een waxinelichtje aansteekt. Je kunt dit checken door de houder na het tweede verflaagje even onder een lamp te houden. Bij een fles is waarschijnlijk 1 laagje verf wel voldoende omdat hier geen direct licht doorheen schijnt.

 

 

 

Stap 3

Als de verf overal goed droog en dekkend genoeg is, breng je met een klein Sorbo-sponsje een laagje Soft Wax Clear aan over de verf. Haal daarna de overtollige was even losjes weg met een doekje.

 

Stap 4

Doe een heel klein beetje gilding wax op je wijsvinger en verdeel dit tussen je wijsvinger en duim. Breng de gilding wax vervolgens aan op het glaasje van boven naar beneden, mooi uitwaaierend naar beneden. Zorg dat je nog wel de verfkleur blijft zien aan de onderkant. Als je dit niet met je vingers wilt doen, kan dit ook met een hobbykwastje.

Stap 5

Verwijder voorzichtig de schilderstape. Mocht er toch wat verf onder de tape zijn gekomen, dan kun je dit nu makkelijk weghalen met je nagel of met een aardappelmesje. Klaar!

 

Tips en ideetjes Gilding Wax:

 

·        Gilding Wax is verkrijgbaar in 5 kleuren: Warm Gold, Bright Gold, Copper, Bright Silver en Dark Silver

·        Annie Sloan Gilding Wax kan aangebracht worden op alle ondergronden die geverfd zijn met Annie Sloan Paint of rechtstreeks op gips en hout. Op geverfde ondergronden adviseren we je om eerst te waxen met Soft Wax Clear. De gilding wax brengt dan veel makkelijker en zuiniger aan.

·        Je kunt zelf de dekking bepalen: begin met een klein beetje zodat je nog wat verf ziet doorschemeren. Wil je een meer dekkend resultaat? Breng dan nog een laagje aan.

·        Ook mooi op houtsnijwerk en sierranden om de details te benadrukken of lekker stoer op een mooie tak!

·        Je kunt Gilding Wax onderling mengen om zelf nieuwe metallic kleuren te maken. Je kunt gilding wax ook mengen met Soft Wax Clear om een zachte metallic glans te maken met een minder dekkend resultaat.

·        Je kunt Gilding Wax ook gebruiken in combinatie met sjablonen! Breng de Gilding Wax dan dun aan met je vingers en doe dit met een kloppende beweging.

·        Een tubetje gilding wax bevat voldoende om een standaard eetkamerstoel dekkend te krijgen.

 

 

 

Auberge des Rêves, 14 december 2018 'Kerst in de Auberge'
Naar een idee van Annie Sloan Nederland i.s.m. Ariadne at Home